用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

湊B百科 今日: 24|主題: 1346

6個月bb可以加固兩餐嗎?

洋房

國民生產總值:82

BKXmas勳章

bb6個月,5個月我已經開始加固,宜家已經加到蔬菜類,我可唔可以轉兩餐粥仔或者米糊。因為bb實在唔中意飲奶,每次飲奶都大喊

王國熱話
陪月交通要俾?
咁熱既4月,有冇開冷氣坐月?
陪月話每日買餸錢預三,四百蚊一日,合...
in 陪月,應該問d咩?

大宅

國民生產總值:2243

BKXmas勳章

米米粒 發表於 16-11-27 21:41
bb6個月,5個月我已經開始加固,宜家已經加到蔬菜類,我可唔可以轉兩餐粥仔或者米糊。因為bb實在唔中意飲奶 ...
有無問健康院呀,6個月應該要去打針。我果時6個月開始食2餐,但姑娘話唔好,2餐bb會吸收唔好,叫我轉返一餐。話9個月先轉2餐。

洋房

國民生產總值:82

BKXmas勳章

AAV 發表於 16-11-27 23:21
有無問健康院呀,6個月應該要去打針。我果時6個月開始食2餐,但姑娘話唔好,2餐bb會吸收唔好,叫我轉返一餐 ...

過兩日先去打針呀。但如果問健康院姑娘,我已經遇佐姑娘一定講唔好唔得。因為之前我話5個月加固,已經從頭數到我落腳

大宅

國民生產總值:2243

BKXmas勳章

米米粒 發表於 16-11-27 23:26
過兩日先去打針呀。但如果問健康院姑娘,我已經遇佐姑娘一定講唔好唔得。因為之前我話5個月加固,已 ...
有時d姑娘又真係幾惡,講到你好似好無知又懶咁,我地嚟請教你,你唔洗咁呀?都係ga, 佢地一定依書直說,唔好上身。

洋房

國民生產總值:78

BKXmas勳章

米米粒 發表於 16-11-27 23:26
過兩日先去打針呀。但如果問健康院姑娘,我已經遇佐姑娘一定講唔好唔得。因為之前我話5個月加固,已 ...

我4個半月已加固,因女女果時開始厭奶得勁

複式洋房

國民生產總值:151

BKXmas勳章

我囡5個月,都準備加固,想知道食奶同食米糊時間點分配。

別墅

國民生產總值:513

ProAbsorb勳章 BKXmas勳章

我個健康院姑娘反而無話一定要六個月先加,佢話要睇bb,每個bb都唔同。
我b 依家6個月未代到一餐,有時都會早晚食少少固⋯
係咪定時食會好啲呢?

大宅

國民生產總值:2989

BKXmas勳章

回覆樓主:

我B7個半月食兩餐固用4種蔬果煲肉粥,中午一兜夜晚一兜加4支奶150ml

複式洋房

國民生產總值:103

BKXmas勳章

6個月加固兩餐有點快,而你應該未加到肉類,營養未足夠去取代奶。
你bb現在可能是厭奶期,過一排又會食返奶。
加固不宜過急,始終咁細個胃部未ready接受大量固體。
我bb都係5個月開始加固,7個幾月先一餐固體代一餐奶,之後9個月加到兩餐,11個月後加到3餐。

別墅

國民生產總值:697

BKXmas勳章

其實真係唔係咁好, 因為5個月bb未係坐得好穩什至未坐到
坐o個組肌肉同咀嚼既功能係有直接關係
同埋點解唔想咁快俾佢加咁多餐固, 主要係bb既腸胃未發育得好好
俾太多奶以外既野bb食會影響消化, bb腸胃既負荷會好大
所以最好係6個月轉一餐固, 等bb腸胃發展再好d先係9個月再轉多一餐

別墅

國民生產總值:579

BKXmas勳章

發表於 1 小時前 |顯示全部帖子
我BB都係吾肯食奶, 連跌2條生長線, 要見健康院醫生, 醫生都有suggest我5個半月開始慢慢餵固體, 我餵左幾次, bb都好鐘意食, 但我無減奶量, 見佢食到就由佢, 食多少少
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎