用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1057|主題: 870147

你地覺得DSE係咪人生決勝負

大宅

國民生產總值:2232

好似人生頭十七 十八年的努力
押在這一場考試上

你讀HKU MBBS
vs
讀IVE

前途同錢途已經好大分別

而我炒了DSE得16分。

人生走錯的路,一錯就不可回頭.

別墅

國民生產總值:883

lonelysmoke 發表於 16-11-27 22:00
押在這一場考試上

老套講句:行行出狀元

出賣腦力搵到錢,出賣勞力都一樣搵到錢

將勤補拙

公爵府

國民生產總值:25329

lonelysmoke 發表於 16-11-27 22:00
押在這一場考試上
DSE只是人生一個階段,並唔係結局!
路有好多條,只要向著自己目標進發,一定搵到自己既路!

我唔係講風涼話,我女出年考DSE, 佢唔係讀書材料,但
我們一樣好支持佢,相信佢會盡力去考,無論結果如何,我們都會支持佢!!

facialchung    發表於 16-11-28 09:57
lojo11    發表於 16-11-28 09:38

翡翠宮

國民生產總值:87400

引用:好似人生頭十七+十八年的努力押在這一場考

原帖由 lonelysmoke 於 16-11-27 發表
押在這一場考試上
真係咁計,升中已經係人生一大關口,入band 1定band3中學,對將來學業前途已經好大分別。

其實人生就有好好大大小小關口,每一關口無論過得好定唔好,已經回不了頭,只能頂住去凖備過下一個關口!

伯爵府

國民生產總值:15262

回覆樓主:

行行出狀元!當年我會考有19分,讀左中六大半年,之後開開心心去結婚生仔 今年,我仔都讀大學喇~樓又一早供完!
我身邊同年紀既同學,依家先過供樓結婚生仔。。。
條條大路通羅馬,唔需要介意起點係邊到

basketboy    發表於 16-11-28 18:37
lojo11    發表於 16-11-28 09:38
greenpea    發表於 16-11-28 09:24
wcpcelia    發表於 16-11-28 08:31

翡翠宮

國民生產總值:95758

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:好似人生頭十七 十八年的努力押在這一場考

原帖由 lonelysmoke 於 16-11-27 發表
押在這一場考試上
人係甘,小到少年爭小/中/大學位,青年爭入好公司,爭好背景/外貌的男女朋友,爭終身伴侶,老來爭入好的醫院/地........igiveup:

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

國民生產總值:8066

回覆:lonelysmoke 的帖子

總有另一條路。努力吧。

男爵府

國民生產總值:9884

回覆樓主:

top up degree,重考,留學,有很多選揮,一樣行行。。。

男爵府

國民生產總值:8427

回覆樓主:

你就想
工作先係人生開始

水晶宮

國民生產總值:56339

回覆樓主:

睇你認為咩係勝咩係負

如果講搵到錢,真係行行出狀元,我身邊住大屋有好好生活嘅都唔係讀書好嘅人,所以你應該早早諗定日後方向仲好

珍珠宮

國民生產總值:47353

回覆:你地覺得DSE係咪人生決勝負

行行出狀元,發掘自己長處,加以發揮。加油!

子爵府

國民生產總值:14809

未必要讀大學,但dse 都要科科合格,先有條件繼續進修

子爵府

國民生產總值:11441

押在這一場考試上
想吾想被人利用呀?

伯爵府

國民生產總值:16494

畀面勳章 BK Milk勳章

押在這一場考試上
響現實社會,dse呢場試又的確對人生有很大影響,就算將來見工人家都一樣睇,不過這只是個開始並非終點,條條大路通羅馬,呢條路失敗咪行第二條路囉,冇話唔得嘅。妹妹妳年紀尚輕仍輸得起,應該搵條啱自己行嘅路去行,可以重考亦可以學門手藝,甚至HD再上,唔好睇少讀 Ive, 由ive 上番大學嘅其實亦大有人在,只是未必太多,讀完I've 學門手藝搵錢多過大學生亦有,只是條路難行左/行慢長左,但只要肯學肯做,總有出頭天,千其唔好睇小自己。加油。

翡翠宮

國民生產總值:95758

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:睇你認為咩係勝咩係負如果講搵到錢,真係行

原帖由 fatchu@home 於 16-11-28 發表
睇你認為咩係勝咩係負

如果講搵到錢,真係行行出狀元,我身邊住大屋有好好生活嘅都唔係讀書好嘅人,所以你應 ...
對~

做人最重要勤力,不怕困難~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

國民生產總值:36129

畀面勳章

回覆樓主:

係香港一定唔係係,
係韓國一定係

男爵府

國民生產總值:5429

識好多人讀完ive繼續讀埋上去,最後都係degree畢業

人生在乎自己點樣行

大宅

國民生產總值:4400

最關心BB問題熱投勳章

押在這一場考試上
我覺得諗清楚自己想點,認清目標比較緊要

伯爵府

國民生產總值:18162

押在這一場考試上

你問我, 每一日都係人生決勝負, 由其當你出嚟做嘢,你唔會知幾時邊日遇到咩人,佢教曉你乜嘢,或者佢睇中你咩優點招攬你從而改寫你命運。讀書叻,人生選擇會多啲,但唔叻嘅,都要記住日後大把機會,最緊要勤力,用心做!

lojo11    發表於 16-11-28 09:39
1314625    發表於 16-11-28 09:15

伯爵府

國民生產總值:18162

giraheiyear 發表於 16-11-27 22:47
行行出狀元!當年我會考有19分,讀左中六大半年,之後開開心心去結婚生仔 今年,我仔都 ...

岩, 你嘅付出就係人地唱k威威果陣你已經喺度陪細路溫書考試。 恭喜你!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎