用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

夫婦情感 今日: 113|主題: 36712

家庭主婦湊小朋友=在家撬埋隻腳=偷懶?  

大宅

國民生產總值:1506

家庭主婦湊小朋友好忙好辛苦,
但在老公眼中認為我是家撬埋隻腳冇野做,說我懶不返工,我是要湊小朋友所以暫時返不到,打算k1才開始找工,現想陪伴小朋友成長,老公竟夾硬說我懶不返工,仲說不會給家用,逼我返工自己搵錢自己洗。
家庭主婦湊小朋友=在家撬埋隻腳=偷懶??

王國熱話
人肉霸車位 (北潭涌)
大家對於穿拖鞋同高跟鞋駕車
跑步討論區
想買部2手車操車

子爵府

國民生產總值:12387

回覆樓主:

兩個人無共識
係要出黎做野架喇
唔使睇人面色

Jolin_Yuen    發表於 16-11-30 12:44

男爵府

國民生產總值:8208

畀面勳章

Ftm呢家野,如果老公唔認同唔支持,你根本冇得夾硬黎。。你都係快啲搵工罷啦…

水晶宮

國民生產總值:53065

回覆樓主:

屋企大家都有份
佢吾願意一養三
做乜迫佢

洋房

國民生產總值:61

如果樓主返工,奶奶同外家有無得幫手揍小朋友先。

做唔做到ftm 始終都係要2個有共識,c6唔支持要睇佢面色,我寧願返工好過。

大宅

甜甜人妻 發表於 16-11-27 22:55
如果樓主返工,奶奶同外家有無得幫手揍小朋友先。

做唔做到ftm 始終都係要2個有共識,c6唔支持要睇佢面色 ...

冇人幫手要自己湊

大宅

國民生產總值:1627

回覆 TRISTATRISTA 的帖子

你話你返唔到要湊小朋友,但你老公又想你返工?咁你老公覺得小朋友應該自己在家,你就出去返工?一個爸爸唔會咁諗野呀?定係佢覺得應該將小朋友交俾長老/工人湊,你去返工減輕家庭經濟負擔?佢係咪好大壓力?你地有無經濟問題呀?你覺得想陪小朋友成長重要d,但男人可能覺得經濟重要d. 兩人無共識,你覺得老公唔體諒你,你老公又覺得你懶。當然其實做主婦係好辛苦,但無共識同現實都係問題。

翡翠宮

國民生產總值:92020

你老公又幾過份窩,佢唔帶小朋友架

大宅

AAV 發表於 16-11-27 23:08
回覆 TRISTATRISTA 的帖子

你話你返唔到要湊小朋友,但你老公又想你返工?咁你老公覺得小朋友應該自己在家 ...

他有提過我返工就有錢就可請菲傭湊。
他提過返工辛苦同受氣,想我都出去受下氣。
他提過不會給家用我,自己搵自己洗。
冇經濟壓力。

大宅

wahiuma 發表於 16-11-27 23:09
你老公又幾過份窩,佢唔帶小朋友架

他有提過想交小朋友給人湊過夜一至五,叫我逢星期六日才接返自己湊。

侯爵府

國民生產總值:23286

回覆樓主:

如果生之前無共識小朋友邊個湊,點講都無用

大宅

國民生產總值:1627

TRISTATRISTA 發表於 16-11-27 23:26
他有提過我返工就有錢就可請菲傭湊。
他提過返工辛苦同受氣,想我都出去受下氣。
他提過不會給家用我,自 ...
無經濟壓力,就因為自己受左氣,就想你又出去受下,佢都幾變態wor! 你話你受佢氣仲難忍過受出面氣!另外,佢唔鍾意小朋友㗎?咁佢唔俾家用你,屋企開支邊個俾?你自己開支又點算?

子爵府

國民生產總值:13826

回覆:家庭主婦湊小朋友=在家撬埋隻腳=偷懶?

你老公直頭唔適合成家啦~
俾小朋友人地湊一至五,仲要過夜,不負責任!
依加係度怕辛苦,搞野要佢郁戈陣唔見佢話辛苦?!成世唔好搞野呀笨!

一家人各施其職,有乜偷唔偷懶,我唔信你老公番工勤力到飯都唔食~!ftm本來就唔易做,你老公可以有兒有女,有頭家,都係全靠佢老婆你,由12歲開始,個個月忍受月經折磨,養熟個子宮再為佢懷胎10月生bb出尼架~唔好講乜野男女平等,一齊搵野做囉!
要怪只怪,社會女權主義大左,合理化左啲男人不負責任唔想養家!
尼啲男人~我吥!

兔兔小馬甲    發表於 16-11-28 07:37

大宅

國民生產總值:2439

TRISTATRISTA 發表於 16-11-27 22:24
家庭主婦湊小朋友好忙好辛苦,
但在老公眼中認為我是家撬埋隻腳冇野做,說我懶不返工,我是要湊小朋友所以 ...

如果老公唔支持你做ftm,真係唯有硬食,去返工。
不過.....佢先解決揾到人湊小朋友,你咪去返工囉。
(要揾人湊都唔易,請工人都幾個月)

珍珠宮

國民生產總值:37035

醒目開學勳章 環保接龍勳章 2016夢想成真

其實唔係應該未生出黎之前要拎左共識(c6肯精神上經濟上支持你)先至辭職做ftm既咩?
如果佢之前話ok, 而家反口, 咁一定係佢唔岩(除非佢收入少左另計)
但如果佢無應承俾你做ftm, 你自己貿貿然辭工等佢養, 咁我只能話你好勇, 不顧後果
就算我地個個support你又點, 你老公係唔肯養你既, 都要出去搵工架啦

大宅

國民生產總值:3778

唉!一家吾知—家事,就憑單樓主幾行字睇,个C6都吾洗恨,係未佢揾朝吾得晚,想个老婆返工幫輕吓都吾係咁講説話!

Jolin_Yuen    發表於 16-11-30 12:46

水晶宮

國民生產總值:53065

回覆樓主:

無論係乜理由
都係無得迫人

男爵府

國民生產總值:5700

回覆樓主:

兩難,大家再傾傾啦

大宅

國民生產總值:2187

利申, 我是C6, 但不是樓主的C6

我知老婆在家湊B辛苦, 更知家務多到做唔晒, 係男人都知1養N既辛苦(除非搵十幾萬1個月果D就無問題) 我只是一名打工仔, 無十幾萬1個月. 不過我老婆都知, 如果要請工人做家務, 佢自己就要返工. At least 搵 Part time 賺工人份人工, 我老婆可以教琴或者做返佢專業, 只係我明白佢自己有時間表, 更知佢目前以照顧小朋友為先.

身為男人, 我只能做既係盡量去搵錢, 1份工唔夠, 就去做兼職, 要怨只能怨自己份人工唔爭氣. 回家盡力去做家務, 昨晚我做家務到2點先訓.

做男人辛苦, 我完全無講錯, 但做男人都要知女人顧家都辛苦.

侯爵府

國民生產總值:22459

你個老公好極品。。咁既人品老公你仲有膽同佢做FTM? 我佩服你多D...呢挺男人擺明靠唔住,你又無錢揸手,又無份工,佢係要賤上黎唔要仔唔要你。。你同個仔瞓街呀?唔講做FTM係咪好辛苦呢單先。。去揾份工保障自己同子女好過啦。。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎