用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

產前產後 今日: 93|主題: 237198

開刀?順產?

複式洋房

國民生產總值:266

BKXmas勳章

我下年四月生,好多人問我想開刀定順產,其實我應該由邊方面去考慮,醫生又話唔駛咁快決定

大宅

國民生產總值:2011

BKXmas勳章

Bday1030 發表於 16-11-27 22:34
我下年四月生,好多人問我想開刀定順產,其實我應該由邊方面去考慮,醫生又話唔駛咁快決定
...
邊方面考慮?你可以去search 下順產同開刀的好處、壞處。你自己又點諗呢?我果時係諗,我好驚自己體力應付唔到順產,打算去私家開刀,但諗住book時,計計下數覺得太貴無book,都係去政府順產算。到就生。醫生摸肚懷疑胎位不正,果刻卻好驚要開刀。最後順利順產,覺得順產唔錯。

伯爵府

國民生產總值:18329

BKXmas勳章

Bday1030 發表於 16-11-27 22:34
...
無事無幹當然順產好啦,最簡單。我只生過一胎順產,若果有機會再生都會想順產。

別墅

國民生產總值:672

BKXmas勳章

視乎個人忍痛能力及胎兒情況啦。
私家有得揀,政府無得揀。

複式洋房

國民生產總值:396

BKXmas勳章

回覆樓主:

第一胎 順產
第二胎 孖胎+胎位不正 所以開刀
有得選一定選順產,因為開刀好傷身,而且傷口護理比較麻煩,仲要等差不多兩星期傷口先至感覺少d痛。。。開刀完一個月,都仲要就住傷口唔敢突然好大動作。。。

回覆 Bday1030 的帖子

您好 Bday1030,醫生主要因應BB大細、位置、媽媽同BB嘅身體狀況,建議媽媽使用邊種分娩方法係最好架!
順產媽媽會復原得較快,如果醫生任得準媽媽揀的話,不妨選擇順產呀。

洋房

國民生產總值:78

BKXmas勳章

我本來想順產,但無奈胎位唔正要開刀,好在遇到好醫生,復原得好好,但始終覺得順產點都係自然d

複式洋房

國民生產總值:181

BKXmas勳章

回覆樓主:

本來想順產穿左羊水十個鐘落左幾倍催生藥子宮頸都吾開到最後都要開刀,順產復原比較快,開刀會耐d

大宅

國民生產總值:1993

BKXmas勳章

回覆 Bday1030 的帖子

我揀左開刀,我真係好驚陣痛,雖然開刀都係痛,睇下你接受痛既程度。

翡翠宮

國民生產總值:82189

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

睇大量舊post,有好多分析同經驗分享。

我覺得 痛係其次,就算順產未必人人都咁痛,同埋都有好多止痛方式。兩個方法都有風險同好處,要仔細諗,仲要諗埋將來既家庭計劃。

民房

國民生產總值:14

BKXmas勳章

bosch 發表於 16-12-2 08:59

我覺得 痛係其次,就算順產未必人人都咁痛,同埋都有好多止痛方式 ...
完全同意

男爵府

國民生產總值:5415

BKXmas勳章

bosch 發表於 16-12-2 08:59

我覺得 痛係其次,就算順產未必人人都咁痛,同埋都有好多止痛方式 ...

講得非常之好
「痛」真係唔係重點。順產可以唔痛,開刀傷口亦都可以痛到癲。倒番轉,有人開刀完全唔痛,而順產又有可能爆會陰傷口有手尾。兩者都有自己嘅風險同好處。
考慮你咩身體狀況?懷孕狀況同胎兒狀況?是否高風險?臨生時個胎幾大,你盤骨闊唔闊?會否打算生第二第三胎?如果會,想隔幾耐?
撇除所有技術性考慮,就係睇你自己個人嘅priorities。

複式洋房

國民生產總值:117

BKXmas勳章

改造人 發表於 16-12-2 17:55
講得非常之好
「痛」真係唔係重點。順產可以唔痛,開刀傷口亦都可以痛到癲。倒番轉,有人

想問如果真係想再生,咁係順產定開刀好

複式洋房

國民生產總值:225

BKXmas勳章

emosniw 發表於 16-12-7 15:24

第一胎順產,第二胎可以順產或開刀。第一胎開刀,第二胎八九成都要開刀,因為若想順產可能會整爆之前開刀的傷口,最後變全餐。

男爵府

國民生產總值:5415

BKXmas勳章

emosniw 發表於 16-12-7 15:24

如果再生咁實係順產好d嘅,你諗下要起同一個傷痕再開多一次尤其如果你一早已經知道想隔得近就即刻再生,或者生多過兩個,咁可以的話梗係順產啦。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎