用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 25|主題: 48910

求:濕疹煲金銀花用法

別墅

國民生產總值:757

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
1)買幾多金銀花?每次煲水同金銀花比例係幾多?
2)煲定一大煲?定係每日煲?
3)煲好嘅金銀花水可以混合熱嘅水喉水沖嗎?定全用煲好嘅嚟沖?
4)仲用唔用沐浴露?
5)如果用喺面係抺吖?印吖?定敷?詳情點用?
6)聽講可以加少少粗鹽落去for殺菌?

因為bb濕疹搽醫生啲抗生素搞唔掂,又唔想咁細個用咁多西藥,畢竟只係27日人仔

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

國民生產總值:91874

溫毛巾敷都OK,我堅持濃D好

翡翠宮

國民生產總值:91874

溫毛巾敷都OK,我堅持濃D好

大宅

國民生產總值:2597

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我就用一両金銀花一両土銀花再加一片片糖,用10L湯煲煲水沖涼。我都係人地敎我的。這是一次份量,你亦可留小許每次飲奶後同BB抹面

別墅

Vivian74 發表於 16-11-28 00:48
我就用一両金銀花一両土銀花再加一片片糖,用10L湯煲煲水沖涼。我都係人地敎我的。這是一次份量,你亦可留 ...

咁你阿b用呢個方法幾耐見效呀?而家情況點呢?

大宅

國民生產總值:2597

HebeTsang 發表於 16-11-28 05:02
咁你阿b用呢個方法幾耐見效呀?而家情況點呢?

我B都係太嚴重,睇左醫生搽左一星期有類固醇的藥膏,之後日日同佢用金銀花沖涼,唔需要落任何沖涼液,勤d幫BB保濕。我應該大約沖左2-3星期。So far阿B無發過濕疹啦!

別墅

你睇邊個醫生呀?有冇我阿b咁嚴重?

別墅

Vivian74 發表於 16-11-28 07:01
我B都係太嚴重,睇左醫生搽左一星期有類固醇的藥膏,之後日日同佢用金銀花沖涼,唔需要落任何沖涼液,勤d ...

你睇邊個醫生呀?有冇我阿b咁嚴重?

男爵府

國民生產總值:7868

每日煲一次,我果時係幫bb洗patpat,一日一次,唔溝水沖洗一次就ok。大概1-2兩既分量。

水晶宮

國民生產總值:54754

用金銀花水幫佢抹面,沖涼就冇試過

複式洋房

國民生產總值:218

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我覺得抹完金銀花水皮膚好乾

別墅

國民生產總值:928

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我係隨意加水(我會煲濃啲)
藥材鋪個人話,煲好再溝水就會無用
我女抹咗一星期 過程係好乾,但佢一塊塊皮甩落黎後就好返曬嚕
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎