用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 43|主題: 120580

BOOK唔倒IMMI, 點算好?

大宅

國民生產總值:2506

菲姐09JAN,2017正式完約, 但僱主同佢14DEC,2016提早完約
菲姐想04DEC,2016去領事管攪文件, 而我打算約IMMI 15DEC,2016
但我頭先打算上網預約, 發現由即日到24DEC IMMI已FULL, 咁點算呀? 可以點做?
我好趕工人用, THANKS!!!!

王國熱話
琴晚簽左紙,個心好痛,好想知大家呢段...
單親基督徒
作為單親媽媽。。。
想搵律師辦離婚

男爵府

國民生產總值:7964

momokeikei 發表於 16-11-27 22:54
菲姐09JAN,2017正式完約, 但僱主同佢14DEC,2016提早完約
菲姐想04DEC,2016去領事管攪文件, 而我打算約IMMI ...

吓,會咁?我都要約呀,會約唔到?

大宅

bigyanb 發表於 16-11-28 00:35
吓,會咁?我都要約呀,會約唔到?

直頭話已滿,叫我離開網頁

大宅

國民生產總值:2835

回覆 momokeikei 的帖子

叫菲姐自己去排隊, 人山人海都係佢地d朋友.

wcpcelia    發表於 16-11-28 11:49

大宅

sandyhome 發表於 16-11-28 10:33

叫菲姐自己去排隊, 人山人海都係佢地d朋友.

可以walk in? 要幾點去排?
Thanks!

子爵府

國民生產總值:10347

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

網上預約已滿,唯有一早去排隊拎walk in籌,要一早!(聽説有人話要半夜去排,唔知係咪咁誇張)

子爵府

國民生產總值:12849

攪咗菲領事未? 呢part 未掂,有immi appt 都無用。immi 最多通宵排隊,都有得攪,菲領事如果唔處理,都無辦法。

子爵府

國民生產總值:12849

另外,可以耐不耐上網睇下有無得執雞,我試過見過一個翌日嘅期。

大宅

heilok 發表於 16-11-28 12:15
另外,可以耐不耐上網睇下有無得執雞,我試過見過一個翌日嘅期。

唔該曬
菲姐話07Dec,去領事領攪,如網上執唔到雞就唯有叫佢攞到合約後去入境署排啦!

大宅

heilok 發表於 16-11-28 12:15

我仲想問,菲姐想12月頭去領事館交完表後,12月中返菲律賓過聖誕,1月頭返來香港取新visa,可以嗎?

大宅

國民生產總值:2835

7點前應可以拎到當日嘅, 不過好多人都好早去排.

男爵府

momokeikei 發表於 16-11-28 12:19
唔該曬
菲姐話07Dec,去領事領攪,如網上執唔到雞就唯有叫佢攞到合約後去入境署排啦!

我係(emoji)僱主case ,book 到最快29號,已經過逗留期限,所以要佢自己去排

伯爵府

國民生產總值:15067

畀面勳章 2015xmas

momokeikei 發表於 16-11-28 13:23
我仲想問,菲姐想12月頭去領事館交完表後,12月中返菲律賓過聖誕,1月頭返來香港取新visa,可以嗎?
...
我個CASE同你一樣, HK IMMI 話等新VISA期間不可離港, 要等到新VISA出左先可以走, 佢擅自離左港, 佢就變了海外申請, 要經AGENT先攪到佢再來港工作, 所以你要同新工人傾定走定留, 吾好浪費左幾佰元申請費用!!

大宅

sukiwongsk 發表於 16-11-28 14:20
我個CASE同你一樣, HK IMMI 話等新VISA期間不可離港, 要等到新VISA出左先可以走, 佢擅自離左港, 佢就變了海 ...

菲姐個僱主早3星期同佢完約。
佢話唔返菲律賓都可以,只不過新visa出前佢無地方落腳(成3星期)
好煩

男爵府

momokeikei 發表於 16-11-28 19:18
佢話唔返菲律賓都可以,只不過新visa出前佢無地方落腳(成3星期)
好煩:bash ...

Boarding house

伯爵府

國民生產總值:15067

畀面勳章 2015xmas

momokeikei 發表於 16-11-28 19:18
好煩:bash ...
我新工人都係去BOARDING HOUSE住半個月先, 因為我舊工人未走, 佢未來得我家住, 無法子, 唯有係佢來之前一日, 叫佢拎哂d衫去洗衣舖洗一次先拎d行理入屋!

子爵府

國民生產總值:10347

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

momokeikei 發表於 16-11-28 13:23
...

唔可以,要出左visa先離境

大宅

回覆 sukiwongsk 的帖子

我唔記得咗有Boarding house 哩樣嘢, 所以昨天答應佢可以來我家住直到新VISA批
我知期間佢唔可幫我做嘢, 咁係犯法, 我都同佢講咗佢喺度唔係同我打工, 我唔會出糧比佢, 佢都話OK
但佢喺度食度住, 唔係佢食完隻碗都要我洗呀? 但我又怕佢會攪我, 我係咪要搵啲咩比佢簽, 證明佢期間只係暫住, 唔係打工無糧出?
THANKS!

男爵府

momokeikei 發表於 16-11-29 14:56

我唔記得咗有Boarding house 哩樣嘢, 所以昨天答應佢可以來我家住直到新VISA批

我都有提出同你一樣,因為我舊工人即走了,所以有位,但佢可以做義工在我家,不過可能簽一張紙

男爵府

momokeikei 發表於 16-11-29 14:56

我都係咁,但我舊工人走咗可以比佢喺家等visa ,但做義工,但唔出糧,因為犯法,簽張紙可能有保障D
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎