用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 144|主題: 120542

求意見

大宅

國民生產總值:1612

想生BB熱投

因為之前準備有B,臨生一個月工人姐姐來到我家當時屋企未搬又未生B我同老公又返工
所以工人姐姐超free,我仲要開左個唔好的頭,比左屋企wifi佢...(我知係自己攞黎)但其實我一開始有個reminder係話工作時候唔好用電話,但我衰好人。見個陣無咩野做,就隻眼開隻眼閉。

而家BB出左世一個月開始覺得唔對路
有時我抱極阿B都喊,佢就想走黎幫我。我呢個禮拜開始我自己湊番多d,我同佢講我都要試下,因為試過佢「幫」我湊,但完全做唔到家務,我仲要去買外賣比佢同我做lunch。我覺得工人姐姐屬於有主見個種,我係朋友個工人口中知道(其實我自己都感覺到),佢覺得自己生過幾個小朋友有經驗,而我一d湊B經驗都無,佢可能feel到無得點抱阿B,我覺得佢有upset。同埋我個朋友工人直情話佢覺得自己個套先得。
之後因為佢未黎過香港,廣東菜只係我之前同佢一齊煮過下,但係我前幾日朝早叫佢煮腸仔蛋,條條腸都只少有兩面黑哂,我同佢講it's burnt,佢唔so我。係奶奶處食飯,我叫佢一齊出黎食先,佢又唔so我,我覺得佢唔鍾意聽的時候就唔應我咁,我覺得好似尊重有d問題。
同埋成日工作時間禁電話,搬左新屋已經無比wifi,但阿B瞓左,佢就坐梳化禁電話,有次仲瞓著左。

開始覺得唔係好放心放完產搵佢幫我湊B,更加唔知到時佢一個煮唔煮到餐晚飯比我,同埋好似感覺到佢唔係太尊重我。
我係咪應該轉工人?

王國熱話
fujifilm 邊部好, 新手...
執相已成習慣
玩PS改圖
解像度問題

複式洋房

國民生產總值:190

sunshine_paris 發表於 16-11-27 22:58
因為之前準備有B,臨生一個月工人姐姐來到我家當時屋企未搬又未生B我同老公又返工
所以工人姐姐超free,我 ...

比wifi咁好人,無好結果,工人唔會覺得你好,只覺應份
唔so 你,無大無細,真係開壞左個頭,只可以襯勢試吓下馬威,睇吓work唔work

咁買餸呢?你買??

大宅

國民生產總值:1612

想生BB熱投

產假仲有一個月就返工
所以要搵過就要快手x_x
不過我已經好唔放心啦

以前未搬未生就佢買,我話佢知買咩
放工會睇下跟下佢煮野
搬左之後間屋都未執掂,抽油煙機前兩日先裝好,所以聽日準備叫佢煮餐晚飯黎睇睇
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎