自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

由細到大都好唔鍾意對住阿爸,因同佢相處會覺得好窒息。我哥已經唔肯揾佢,我就頂硬相—個月揾佢三幾次。
但佢個人好睇心情,你幾日前約佢,到見面那天他冇心情就會甩底,相反佢興起,一個電話就話係你屋企樓下。
上星期本身約左佢星期三食飯,開晒位就收到Whatsapp話落雨唔出。咁我Whatsapp佢話星期六啦,佢冇回應。
咁到星期六我女唔舒服,我見佢冇覆過我得唔得就冇左下文,點知今日就收到佢Whatsapp話我失約,唔尊重佢,又話佢死左我先識後悔。我答佢話個女病左,佢一句問候都冇,就話我冇擔帶。
對住呢位父親,我真的累了,唔想再覆佢。
一個只懂take,不懂give的人,又成日覺得人地唔啱唔好,但從不自省的人,到頭來只會越來越孤獨。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學你阿哥咁!!!否則你要炳下佢!!! 唔好俾佢以為佢真係大晒!

公爵府

親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 16-11-27 23:24
由細到大都好唔鍾意對住阿爸,因同佢相處會覺得好窒息。我哥已經唔肯揾佢,我就頂硬相—個月揾佢三幾次。
...

做好本分,以免樹欲靜而風不息。呻下無防,我也跟你差不多,一直也感爸不好,但現在也感後悔,但爸爸看不到了!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

人越大, 有d人真係越執迷! 真係做得幾多得幾多就算!

放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 厚多士 的帖子

所以有d老人家d仔女唔多理佢係有原因嘅!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

累就停下來吧!勉強無幸福,何必呢!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

點衰都係父親,做左本份,佢點評價唔好理啦,佢真係咁唔喜歡你,你下次約佢都唔出啦,仲講自動上水?有些老人家係鐘意口不對心。

伯爵府

BBG1 發表於 16-11-27 23:28
做好本分,以免樹欲靜而風不息。呻下無防,我也跟你差不多,一直也感爸不好,但現在也感後悔,但爸爸看不 ...

你意思你爸爸也是這樣?
還是你覺得自己做得唔夠?
其實我明這個道理。不過要同佢見面,我個心就覺得有壓力同好唔想。我都唔想咁。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

勉強冇幸福,你對佢好,佢都唔領情仲怪你,事事都係相對嘅,你自己覺得ok就做,做唔到佢滿意都冇計,盡咗力問心無愧就得啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

cy101 發表於 16-11-27 23:28
學你阿哥咁!!!否則你要炳下佢!!! 唔好俾佢以為佢真係大晒!

我人囗硬心軟,真係做唔出好似阿哥咁絕。不過我會冷靜期一排,等我覺得好D先再理佢。

子爵府

如果係咁,我會由一個月三幾次減做一兩次,不過平時打多D電話,知佢安全就算

公爵府

親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 16-11-27 23:34
你意思你爸爸也是這樣?
還是你覺得自己做得唔夠?
其實我明這個道理。不過要同佢見面,我個心就覺得有壓 ...
我自小也覺爸不好,太多野呢!我不會主動找爸,只是一家見面時吃飯,但他也會好煩,態度好差,乜都係只有佢啱,後我爸突然過世,我就發現很掛念他,自己做得不夠,自己何嘗不是只識take?(只要求爸改)你還有機會俾爸煩,做好自己,別讓他日後悔

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 16-11-27 23:37
我人囗硬心軟,真係做唔出好似阿哥咁絕。不過我會冷靜期一排,等我覺得好D先再理佢。
...
十卜, 整理下自己情緒先, 回下氣先, 對住呢D老人家死好多細胞!!!

伯爵府

BBG1 發表於 16-11-27 23:46
我自小也覺爸不好,太多野呢!我不會主動找爸,只是一家見面時吃飯,但他也會好煩,態度好差,乜都係只有佢 ...

不過佢性格真係不敢恭維。。。
我舅父送D衫俾佢(係廠拎D版,但好靚的是外國牌子),佢私下會同我講,話舅父當佢乞衣,送埋D咁的野。
我婆婆即佢外母大病入院,佢可以完全唔探唔慰問,我叫佢去探下婆婆,佢話你老豆都係老人家,係人地要去探佢,而不是佢去探人。Whatsapp group見到外婆仔女孫好關心外婆,佢又會妒忌,話洗唔洗咁誇張,又話人扮野。
其實我真係好想鬧佢,點解做人咁心胸狹窄,咁小心眼?你對人好,人對你好,你唔付出去對人好,但就怪人唔揾你唔問候你(佢成日話舅父阿姨當佢外人)
好彩我同阿哥都受母親影響比較深,如果學左爸爸的人格,真係死得。
有這樣性格的爸爸我覺得好無奈,不過佢都一把年紀,我都盡量做到就做啦

大宅

我爸爸生前和我關係都是不好, 因他重男輕女, 直到佢在沙士的期間去世, 之後我每次見到他的相片, 也會問自己最後一句話是同他說什麼, 但是我怎樣也想不起, 因他走得很急, 我每次想起都好心痛, 所以, 我對自己講, 無論如何我都要對我媽媽好D

子爵府

回覆:厚多士 的帖子

冇缘就少d見。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主爸爸應該係本身性格差,唔係老人家嗰種頑固性格
唔夾就少啲約出黎啦,減少啲爭執

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

減少見面...

男爵府

厚多士 發表於 16-11-28 00:13
不過佢性格真係不敢恭維。。。
我舅父送D衫俾佢(係廠拎D版,但好靚的是外國牌子),佢私下會同我講,話舅父 ...

做好自己就可以,到一日佢走了,唔好後悔

子爵府

盡咗力就算, 唔係好傷心/身

首頁

尾頁

跳至