用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1176|主題: 868654

del  

大宅

國民生產總值:4995

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

delete

大宅

國民生產總值:2525

回覆樓主:

佢唔係講左下次扣咩?

珊瑚宮

國民生產總值:102759

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我覺得OK喎, 大家不拖不欠好D!!! 事實真係$30!!!

珍珠宮

國民生產總值:31112

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:俾咗人可以拎返

我覺得有冇講扣番都好,均均真真仲好。唔屬於自己唔會攞。佢話唔扣都會主動要佢扣。

男爵府

國民生產總值:8179

無拖無欠 仲好
俾著我,下次會主動將俾多左嘅錢還俾人

芝麻街    發表於 6 天前

男爵府

國民生產總值:6435

樓主活第一次客同佢媽媽講由佢即係俾佢媽媽啦!但囗同鼻爭,數還數,兩邊次次也無散紙,以後計清好D囉!

男爵府

國民生產總值:5719

2015xmas

cy101 發表於 16-11-27 23:34
我覺得OK喎, 大家不拖不欠好D!!! 事實真係$30!!!
同意. 大家仲有排见, 不拖不欠關係会長久些.

大宅

國民生產總值:4315

個客側側膊算死草又要懶闊佬
想keep落去當冇件事算啦

大宅

回覆 cy101 的帖子

侯爵府

國民生產總值:23632

有咩問題?唔好貪心果$30啦

大宅

國民生產總值:1042

只可以說

第一次可能係客套說話/那次是真的打算由佢
第二次又無錢找已經下次扣 (如果我係客人都會覺得少少被騙) 雖然樓主媽媽真的沒零錢找贖
第三次因前車之鑑,所以客人就自我扣除 (事實你媽又沒有什麼損失)

建議樓主媽媽多準備零錢,生意錢財數目分明對雙方比較好

wcpcelia    發表於 5 天前
stkyo    發表於 6 天前

子爵府

國民生產總值:10505

回覆樓主:

人哋唔算問你拎番,事實你媽媽兩次都話冇得找。

唔通次次你冇得找,就將尾數袋袋平安?!

翡翠宮

國民生產總值:93816

回覆:俾咗人可以拎返

覺得咁更好不拖不欠,唔好比人感覺專登話無散錢想攞多錢。

珍珠宮

國民生產總值:36235

ProAbsorb勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

局外人講句,自己收幾多錢應該知啩,今次無散紙下次又無散紙?會被人覺得你係唔想找收埋尾數,10/20元都話無?當然我只係估當事人的心態,所以今次一次過扣晒條數,下次都係自備一點散紙免去這個誤會。

stkyo    發表於 6 天前

大宅

回覆 大姑娘 的帖子

我媽媽無咁諗過, 請不要小人之心

大宅

國民生產總值:1137

無問題賓主關係only, 唔駛欠人人情。

珍珠宮

國民生產總值:49242

414928 發表於 16-11-27 23:41
局外人講句,自己收幾多錢應該知啩,今次無散紙下次又無散紙?會被人覺得你係唔想找收埋尾數,10/20元都話無 ...

侯爵府

國民生產總值:21700

畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

我覺得係因為咁啱兩次都冇得找,個客唔想做壞規矩至話扣番,咁我覺得冇問題喎,點都好,錢銀既野都係均真d。廢事煩啦!

民房

國民生產總值:22

回覆樓主:

個顧主又怪怪地, 明知比幾錢人工,有數得計,都唔準備好比人。依家無拖無欠,執著都無用

大宅

國民生產總值:2868

回覆樓主:

可能頭兩次已經留左唔太好嘅impressions ,所以都係均真啲好

雇主咁做可以理解
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎