婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

男爵府

所以話你兩公婆點講都唔夠阿外母一句ko你99
伯母簡直堅係勁
平輩講嘢真係駛鬼比面你咩

男爵府

回覆:搞笑..奶奶反對我搬出去!

伯友叻叻!
嫁左出去到係自己個女,一家人有咩都一齊撐

伯爵府

有時候父母支持好要,唔一定係金錢上,精神上既支持可以很強大。
但願我父母都能明白呢點,唔會下下覺得嫁左就要死忍,什麼家和萬事興而要女兒一個活受罪。。。

美菲絲    發表於 16-11-29 02:49
Jolin_Yuen    發表於 16-11-28 12:44
Huuu    發表於 16-11-28 12:37

水晶宮

咩都睇孫份上,更加唔可以俾佢得逞,自私

大宅

好變態既奶奶
加油!!

大宅

你同我情況一樣咁濟 不過我老公唔想搬 我未有細b 真係要做足措施!我99又係叫我快d生 比個大仔同佢訓!

大宅

xavierma215 發表於 16-11-28 01:03
所以話你兩公婆點講都唔夠阿外母一句ko你99
伯母簡直堅係勁
平輩講嘢真係駛鬼比面你咩 ...

係呀 本身我99話上我屋企 我勁唔想佢黎..啊媽話睇佢想講乜野都好...點知比我媽講到口啞啞...爽啊

大宅

阿流 發表於 16-11-28 09:07
伯友叻叻!
嫁左出去到係自己個女,一家人有咩都一齊撐

始終自己啊媽 諗野角度緊係企係個女個邊!試問做啊媽生左個女!點樣忍受個女逼係咁細地方..而自私的99既觀點!有孫理得你地住得舒唔舒

大宅

M.A.C 發表於 16-11-28 09:58
有時候父母支持好要,唔一定係金錢上,精神上既支持可以很強大。
但願我父母都能明白呢點,唔會下下覺得嫁 ...

對..其實每個老人家觀點不同..有些老人家上代嫁雞隨雞..更何況99是長輩..更不何得失..
但到我地年代..互相尊重的..
你不尊重我...我亦會同樣對待..又唔係問你拎錢開飯..又唔係要靠你..做乜委屈自已..寧願拎錢租屋..好過拎錢去睇醫生..對住呢d奶奶..心理醫生都唔知要睇幾多次..難聽d⋯⋯搬出去....少聯絡...99你什麼都不是

大宅

dinosaurmum 發表於 16-11-28 11:31
咩都睇孫份上,更加唔可以俾佢得逞,自私

對!好彩搬得快..之前都無提過..肯定覺得我出世之後搞唔掂!拿拿聲搶左我大仔。。

大宅

kate0403 發表於 16-11-28 12:41
你同我情況一樣咁濟 不過我老公唔想搬 我未有細b 真係要做足措施!我99又係叫我快d生 比個大仔同佢訓!
...

更加唔好生。。到時你99奸計得逞

珍珠宮

引用:有時候父母支持好要,唔一定係金錢上,精神

原帖由 M.A.C 於 16-11-28 發表
但願我父母都能明白呢點,唔會下下覺得嫁 ...
無錯,外家支持真係好重要!唔駛金錢,幫手講兩句已經差好遠!
我99每次搞事,每鬧我,都一定講句家和萬事興~不過點解係要個新抱忍呢?!

侯爵府

做個靚太 發表於 16-11-28 14:50
無錯,外家支持真係好重要!唔駛金錢,幫手講兩句已經差好遠!
我99每次搞事,每鬧我,都一定講句家和萬事 ...
阿媽角度當年佢哋都喺甘忍奶奶,男主女卑好正常
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小玥小主 發表於 16-11-27 23:43
好耐之前99話我地搬出去會比埋錢我地交租bububu..說得漂亮..
今時今日..我地真係搬出去!
係到罵我同老公做 ...
想問一下, 99同孫一齊瞓有咩問題架? 我99係同孫瞓個喎

男爵府

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-11-28 14:50 無

原帖由 Huuu 於 16-11-28 發表
阿媽角度當年佢哋都喺甘忍奶奶,男主女卑好正常
樓主情況連老公都唔忍自己啊媽,做老婆就梗係嫁雞隨雞

男爵府

kate0403 發表於 16-11-28 12:41
...

乜尐阿婆咁鍾意攬住個孫訓嘅?
小朋友其實唔係應該訓練佢自己訓嘅咩?

大宅

pomanlife 發表於 16-11-28 15:10
想問一下, 99同孫一齊瞓有咩問題架? 我99係同孫瞓個喎

甘個個99生活習慣唔同..如果性格好同乾淨既我都無所謂..但相反就免了
因為99都有幫手湊啊嫂個仔..啊嫂要返工
但成日係佢面前講!係呀!要嬤嬤唔要媽媽啊
..媽媽掉低你..成日洗腦
你話呢d性格老人家..你會唔會驚教壞自己仔女..
我就唔敢博了..
咁..可能同我仔訓之前唔知會講d乜..
呢d可以事情可以避免的

伯爵府

回覆 小玥小主 的帖子

係架,99唔對媳婦好,但媳婦無攞著數或以德報怨,絕對係做左善事,但媳婦絕不做長期蠢蛋囉!。

伯爵府

回覆 做個靚太 的帖子

好同意呀,講明家和萬事興嘛!家庭唔止晚輩子女有份,父母長輩都有份,
無理由好就父母要,唔好就子女受架。
更何況人地仔女欠人地父母囉,為咩要白白忍受。
將心比心,唔好下下計到盡攞哂彩,獨食易殘架。

首頁

尾頁

跳至