婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

小玥小主 發表於 16-11-28 17:27
甘個個99生活習慣唔同..如果性格好同乾淨既我都無所謂..但相反就免了
因為99都有幫手湊啊嫂個仔..啊嫂要返 ...

係呀 上次我落去買尿片 99同我仔講 唉喲!你媽媽自己落街唔要你lu 我即刻bad面再揹埋個仔一齊落街 我唔想個仔同99訓其一 怕佢洗我仔腦 話我地錫哂細果個唔要佢 其二 我99有舖引 唔比人訓覺 要同佢玩

大宅

pomanlife 發表於 16-11-28 15:10
想問一下, 99同孫一齊瞓有咩問題架? 我99係同孫瞓個喎

我99連我仔發燒都要足佢去玩 話佢未眼訓 係咁嘈住我仔唔比佢抖 所以我點都唔會比佢同99訓 因為根本無得訓

伯爵府

M.A.C 發表於 16-11-28 09:58
有時候父母支持好要,唔一定係金錢上,精神上既支持可以很強大。
但願我父母都能明白呢點,唔會下下覺得嫁 ...
勁同意你說法,我娘家就相反,成日話咩尊重男家,咩都話我唔岩,連自己個初生b都要被迫比隻姑狗湊,因為隻姑狗想湊我就要答應喎。要我當隻下賤無比既姑狗係奶奶喎。你地話啦,咩道理,攪到我有抑鬱症兼令我夫妻不和。如果可以再來一次,我會馬上同隻賤雞姑狗炒鑊勁等今生今世都唔駛再。

伯爵府

Huuu 發表於 16-11-28 14:57
阿媽角度當年佢哋都喺甘忍奶奶,男主女卑好正常
哈哈,到我地呢代一定唔會再有呢支歌仔唱,我一定撐個女撐到底。我仲要教個女如果男家知情識趣就得,如果唔係就forget them. 可能有姊妹會話我甘教女,但我身受其害,我完全唔駛靠男家仲要當佢地神甘拜,相反係男家靠我地就真。

大宅

回覆:小玥小主 的帖子

呢樣真,越細越多,佢有藉口拎左你個細路黎陪訓。

伯爵府

回覆 ANNAFRIEND 的帖子

適當忍讓,互相包容,大事化小小事化無,我覺得係無錯既,但係要有底線,要有個人道德嘛!
每個人都唔可能純粹為他人而活。
生仔唔係代母咁簡單。

姑媽姑姐有愛心湊係一回事,身為人母絕對有權答不答應。唔駛再聽任何人亂講歪理,

美菲絲    發表於 16-11-30 15:52

伯爵府

M.A.C 發表於 16-11-29 08:36

適當忍讓,互相包容,大事化小小事化無,我覺得係無錯既,但係要有底線,要有個人 ...
佢自己都有一對廿幾歲仔女,佢應絕對明白骨肉親情呢個感受。佢自己會唔會將初生b比人湊呢?我相信佢絕對唔會。但對我,就從冇理我感受,因佢著眼點係佢自己,有b到手我老公就要出糧比佢,唔駛佢四圍同人做清潔,仲有就係唔駛胡思亂想佢件錢又冇但又衰咸濕既淫蟲老公。我都係我弟婦姑奶,我都從冇諗過去搶侄仔侄女黎湊,人地有親生父母,我邊有權去決定任何事。而且仔女留在父母身邊係最好的,初生b最須要係安全感,我小朋友由細到大都好膽小,因為欠缺安全感,佢在賤姑狗的兩年完全得唔倒呢個需要,雖然事隔多年,但我一想起我都會好嬲男家,點解出倒個自私自利的賤女人。亦都好嬲我媽咪要我跟佢果套要當男家神甘拜,我亦嬲我自己當時唔企硬,唔敢反面。而家我先知道我敢反抗完來連我媽咪都買我怕(佢驚我唔再搵佢)。如果我當年企硬,所有事都不一樣。

伯爵府

我而家成日都同我媽咪講,少插手新抱頭家,自然和諧。今時今日既社會已冇男尊女卑呢回事。仔女只係跟男家姓,唔代表男家大哂。

水晶宮

小玥小主 發表於 16-11-28 14:45
對!好彩搬得快..之前都無提過..肯定覺得我出世之後搞唔掂!拿拿聲搶左我大仔。。
...

唔好俾佢成功,兩個小朋友都唔可以跟佢,第時小朋友變成佢咁就難搞

大宅

dinosaurmum 發表於 16-11-29 11:16
唔好俾佢成功,兩個小朋友都唔可以跟佢,第時小朋友變成佢咁就難搞

我啊媽話呢d唔知算唔算報應...
第一胎我生完
我99勁串話:你想睇個孫?咁咪答車過黎我屋企到睇囉..佢笑到卡卡聲..
知道把屎閉啦d孫係哂你屋企啦
到第二胎..我搬近我媽..
99條毛婆想睇孫?咁咪搭車過黎睇囉
哈哈哈哈
哈哈哈

男爵府

引用:Quote:dinosaurmum 發表於 16-11-29 11:16

原帖由 小玥小主 於 16-11-29 發表
第一胎我生完
我99勁串話:你想睇個孫?咁咪答車過黎我屋企到睇囉..佢笑到 ...
好威咩?喺你身邊但冇人想親近你又有咩意思。

大宅

阿流 發表於 16-11-29 13:49
好威咩?喺你身邊但冇人想親近你又有咩意思。

係囉..佢講野一d都唔尊重人..雖然成班孫係佢到..但無人想留低

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小玥小主 發表於 16-11-29 13:29
第一胎我生完
我99勁串話:你想睇個孫?咁咪答車過黎我屋企到睇囉..佢笑到 ...
風水輪流轉

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kate0403 發表於 16-11-28 21:13
我99連我仔發燒都要足佢去玩 話佢未眼訓 係咁嘈住我仔唔比佢抖 所以我點都唔會比佢同99訓 因為根本無得訓
...
原來係咁, 我99又好似冇咁, 細節唔太清楚

伯爵府

願聞其詳,你如何反抗媽媽,和,姑狗??仲有你隻賤佬。。。

伯爵府

M.A.C 發表於 16-11-30 00:19

願聞其詳,你如何反抗媽媽,和,姑狗??仲有你隻賤佬。。。
有一段日子我唔彩我媽咪,唔返娘家唔比電話佢,好似消失左甘,因為我嬲左佢當初迫我做唔願意既事,又睇倒我小朋友比隻姑狗湊兩年後返我身邊既問題。果次佢真係驚我以後唔搵佢,佢主動打比我,我係甘狂數隻姑狗狂鬧佢,我媽咪都唔敢出聲幫口,以往我一講佢就會幫住男家講好說話。如果我一早甘做,我相信我媽咪唔敢迫我。佢得我一個女ja. 姑狗對我黎講其實係甚麼都不是,我當初係因為睇在我媽咪同c6分上先唔敢同佢反面,反抗佢? 佢冇甘既資格,佢算邊位? 佢係用個死人樣扮可憐黎死lur,我又中佢計講左比我媽咪聽。唉,一日都係我衰,係我企唔硬自己拿來。我地同姑狗男家都已經完全不相往還差唔多10年,何不一開始就甘做呢。

男爵府

小玥小主 發表於 16-11-27 23:43
好耐之前99話我地搬出去會比埋錢我地交租bububu..說得漂亮..
今時今日..我地真係搬出去!
係到罵我同老公做 ...
我兩公婆都曾經俾人話係孤兒.......................唔係一齊住啫, 幾十歲人唔係唔識照顧自己掛, 孤咩兒呀, 雙方阿爸阿媽都健在...................
講到好似冇左佢我地要瞓街食西北風咁................... 家用我地有照俾架, 係覺得我地咁淒涼就唔好要我地俾的家用嘛~

男爵府

ANNAFRIEND 發表於 16-11-29 09:48
佢自己都有一對廿幾歲仔女,佢應絕對明白骨肉親情呢個感受。佢自己會唔會將初生b比人湊呢?我相信佢絕對唔 ...
好奇一問, 佢用咩方法搶你的小朋友?

水晶宮

小玥小主 發表於 16-11-29 13:29
第一胎我生完

我相信係會有報應架,就係因為佢當初咁做,依家就俾佢承受返

大宅

EudyptulaMinor 發表於 16-11-30 12:30
我兩公婆都曾經俾人話係孤兒.......................唔係一齊住啫, 幾十歲人唔係唔識照顧自己掛, 孤咩兒呀, ...

係呀 好似脫離佢既所謂照顧就係孤兒甘,同佢住就等於幸福....但平常佢只係煮一餐..其他都叫我地買野食..晚餐個餐飯難食到要晚晚我地另外出去食宵夜..
平時都係我自己吸塵拖地..之前佢返工我自己都係一腳踢..
返到黎都比佢EE哦哦 ..啊支啊左..
請問同自己搬出去住有乜分別?
佢自私只不過唔捨得孫..佢點會理我地感受?
金錢上..精神上..乜都唔洗靠佢..佢要受佢氣?
唔好搞笑啦⋯⋯

首頁

尾頁

跳至