用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

心聲留言 今日: 4|主題: 14582

小一學生害怕父母死亡.請問大家點樣開導佢呢?

大宅

國民生產總值:1886

如常陪大女入睡,孩子說自己仍然只有7 歲,她說她很希望到小學2 年級的時候,又能時光
倒流回到去自己還未學會說話的時候.
我問她: 為什麼 ?
她說: 因為我不想爸爸媽媽死去.我害怕爸爸不告訴我去了很遙遠的地方
我說: 你還小,不用想那么遙遠的事情
她說: 那是總會發生的事情,你能保證你不會死去嗎?我害怕剩下我一個人
我說: 你為什麼會想這種東西
她說: 因為我經歷了.那時候,外祖公離開了我們,去了很遙遠的地方,再也見不到了.那時候
你們談了個電話,隔天我們馬上就全家回去了……….

然後,孩子就在喘息中流著眼淚睡去了..

JM們有冇試過同小孩討論生老病死話題...突然俾佢問一問,唔知點開導佢..
見佢又特別傷感...

王國熱話
iphone 語音控制
裝置畫面重叠圖層
11月尾到期, 有無人知csl 現續約優惠 ?
用什麼apps 可免費聽歌?

男爵府

國民生產總值:8415

畀面勳章

我會直接同佢講, 每個人都會面對, 而且唔知幾時, 所以更加要珍惜現在, 跟住開始轉話題, 同佢講你鍾意做D咩? 做咩會最開心咁, 鼓勵佢做多D令大家開心佢又開心嘅事

男爵府

國民生產總值:8277

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

我自己都好怕死~希望時間停留在此就好,父母親,長輩唔要離開我們

大宅

國民生產總值:1015

回覆 helis 的帖子

同你既諗法一樣!

人生要面對生離死別真係冇得避免, 而且係好痛苦既事!真係要珍惜每一刻相聚既時光!

男爵府

回覆 twokids 的帖子

我都系6-7歲時開始害怕面對死亡~就算宜家大左,明白生老病死系自然規律,但系~~好怕面對~

珍珠宮

國民生產總值:38135

樂桃猴年勳章 2015xmas

我仔得5歲, 佢都成日同我講, 如果媽咪你去了天堂, 我會好傷心, 會喊到老....

我有同佢講, 每個人都會死, 如果媽咪死了, 媽咪永遠都會在你心裡。(跟住用手指住佢個心) 同佢講唔洗驚! 媽咪永遠都喺你呢度。

有時佢會講到喊, 我會安慰佢, 媽咪現在都唔會死啊~ 媽咪會留在你身邊。(即使呢D野唔係我控制, 但我覺得唔好嚇親佢先。始終佢重細.....)

我亦曾經同佢講, 舅父死了, 佢變成天上星星睇住我地。
有時夜晚仔仔見到星星, 都會指住, 同我講, 舅父呀!

如果佢在大D, 我會教佢珍惜現在。不過現在呢刻講, 驚佢未明。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

國民生產總值:14849

回覆樓主:

我同仔講我仲有幾十年先100歲去天堂,唔駛驚。

大宅

國民生產總值:2353

shpfamily 發表於 16-11-28 22:23
我同仔講我仲有幾十年先100歲去天堂,唔駛驚。

我仔4歲,已經成日問。好難解釋比佢聽。

禁止訪問

國民生產總值:434

洋房

國民生產總值:32

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
睇到我都有d眼濕濕, 不過死亡係人生必經階段, 只可以直接同你囡囡溝通

大宅

國民生產總值:3713

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
helis 發表於 16-11-28 15:40
我自己都好怕死~希望時間停留在此就好,父母親,長輩唔要離開我們 ...
me too ar...
[size=18.018px]我自己都好怕死....

[size=18.018px]but....what can we do...?

男爵府

回覆 tell-me-y 的帖子

開心過好每一日,想食咩就食咩~遇到無開心的事情,都要睇開點,心念對於死亡,這點算咩~

大宅

國民生產總值:3713

helis 發表於 16-12-2 17:16
回覆 tell-me-y 的帖子

開心過好每一日,想食咩就食咩~遇到無開心的事情,都要睇開點,心念對於死亡,這 ...

大家加油

伯爵府

國民生產總值:15308

發表於 前天 00:00 |顯示全部帖子
Up

複式洋房

國民生產總值:103

發表於 前天 19:11 |顯示全部帖子
同佢講與其擔心,是否更應該珍惜及努力過每一天,試想想開心又一天吾開心又一天,現在你喜歡的人明明還在身邊?點解要未發生時吾開心或傷心呢?

複式洋房

國民生產總值:103

發表於 昨天 03:10 |顯示全部帖子
我細個都會諗

複式洋房

國民生產總值:322

發表於 昨天 10:37 |顯示全部帖子
應該會過一排無事既
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎