親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次去大阪,想玩埋京都,奈良,即日來回會唔會好趕?有無需要住一晚?

伯爵府

chichichi999 發表於 16-11-28 00:28
第一次去大阪,想玩埋京都,奈良,即日來回會唔會好趕?有無需要住一晚?
...
如果只住一晚,便要執多兩次行李,比起搭車更辛苦和浪費時間,起碼都要住兩三晚才值得轉酒店.

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

奈良即日都夠,京都就睇你有幾多地方想去

禁止訪問

珍珠宮

yokulami 發表於 16-11-28 01:36
奈良即日都夠,京都就睇你有幾多地方想去

x2

奈良 - 主要睇鹿仔,兩至三個鐘就走

京都 - 視乎妳要去幾多個地方,金閣寺/ 清水寺/ 伏見稻荷大社 / 永觀堂 / 嵐山 ... 真係視乎妳去邊幾個/幾多個地方,少則一日,多則三至四日

不如妳講吓有全程幾多日,邊個月份,有咩地方想去先,再睇留幾多日係京都,先決定住唔住係京都

例如: 如果你去usj,咁已經用左一日時間。所以真係要睇吓妳有咩地方想去先得~

wcpcelia    發表於 16-11-28 11:27

子爵府

chichichi999 發表於 16-11-28 00:28
...

京都住一晚較好。冇甘趕。

男爵府

回覆:chichichi999 的帖子

我上次去有住京都一晚,不過無帶晒行李過去,只有背囊。大行李寄在大阪酒店。前後都住同一間大阪酒店。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

奈良睇你係去幾多個境點啦, 如果只係東大寺, 春日大社, 咁一日都夠

睇你會去幾多日, 如果去得6日以上, 可以諗下落機先去京都住返兩晚, 慢慢玩完京都再返大阪

大宅

KTKTKT5 發表於 16-11-28 03:44
x2

奈良 - 主要睇鹿仔,兩至三個鐘就走

total 會去七日六夜,我地唔唸住去usj, 其實心思思想京都,神戶,奈良都去。
京都係咪都係睇寺廟影相多?我地不大興趣睇寺廟,所以唸緊需唔需要住一晚,留2日咁多
奈良就純粹想餵鹿,影下相
神戶就想去食牛,行下,其實去唔去到咁多地方呢?
謝謝

珍珠宮

chichichi999 發表於 16-11-28 23:51
total 會去七日六夜,我地唔唸住去usj, 其實心思思想京都,神戶,奈良都去。
京都係咪都係睇寺廟影相多? ...

七日六夜去到~

(1) 如果妳唔係櫻花/紅葉季節去/食流水麵,也對寺廟興趣不大,都係去行大路嘅金閣寺同清水寺,金閣寺就真係明信片咁係湖邊繞住金色寺行一圈,清水寺我覺得值得一去(之前好似見到有jm話維修中, 不過應該開放,最好上網check吓先),沿住上清水寺條斜路有好多紀念品/食店條街行下。另外,錦市場都值得一去, 好多野食賣海膽,刺身等,不過燒鰻就唔好食(攤凍晒,焗兩焗就算, 外熱内涼) --> 唔好太晏去,下午五六點關門

清水寺 + 錦市場可以一日搞掂 (唔洗住京都由大阪去就早些出門口)

如果想坐埋嵯峨野小火車就要預多一日(一日去清水寺+錦市場,第二日去坐小火車嘅話,住京都又得,住大阪又得各有好處: 住一晚京都 - 第二日唔洗坐咁長時間車,但京都大阪兩邊住就要轉酒店,而且只住一晚較貴,全程住大阪就兩日都要搭長時間車來回)

ps 嵯峨野小火車唔係全年開,時間上網check

伏見稻荷大社係一排排鳥居,我去左一陣就走,有d人就行兩個鐘(d人話唔好咁晏去)

奈良幾個鐘搞掂,唔洗住一晚 (都係早上去)

神戶 -- 我自己去,只係為左睇神戶市立博物館嘅展覽(我去果陣咁啱有埃及文物展),如果有小朋友去就可以去超人嗰度, 因為我兩次行程都太趕,所以唔清楚神户要留幾耐啊!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

chichichi999 發表於 16-11-28 23:51
京都係咪都係睇寺廟影相多? ...
京都係多寺廟個D,但都有其他野睇,你最好先睇下旅遊書先了解下京都同神戶呢D地方玩乜,
先再決定要唔要過夜,
實在即日來回大阪係可行既,
不過如果你京都同神戶都好多地方想去,
一日來回就玩唔曬啦

首頁

尾頁

跳至