用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 446|主題: 869763

經驗分享「煌府婚宴專門店」  

複式洋房

國民生產總值:297

以下是本人真實自身的經歷
話說我同老公係今年大概年頭既時候係婚展嗰度JOIN煌府THE ONE
其實JOIN之後已經發現有好多野唔一樣
最離譜係個場FLOOR PLAN同實際環境

竟然係有一大幅牆同一條大柱我地場放左三十二圍
起碼有四圍係完全可以見唔到個台
電視同PROJECTOR D像數差到震撼!
我哋啲客人入嚟都已經係咁send信息比我話個場有幾唔掂

「全晚見到主角一剎那。」

JOIN個CANDY BAR又話有專人搞又話無限fill bla bla bla..
到當日全部係自己做玻璃樽呀 糖呀 仲要係有限GE
最誇張係要自己去荔枝角拎同還 仲要擺酒前一個月先話俾我地知!

婚紗相要焗住用同佢地合作嘅公司 唔緊要 比左一筆錢
另外問佢有冇其他附加費 淨係話要唔要加新郎化妝嘅錢
點知影完晒相之後去揀相 又要焗住俾人加一筆比
老實講啦 加錢冇問題!
但咁樣俾人㩒法真係好唔開心囉
我覺得一次過講晒啲收費出嚟大家都會舒服好多

大概個半月之後收到煌府電話
話我地第二期錢過左期過哂期都未俾
其實都炆炆地 因為簽contract嘅時候佢地話上期分三期俾
頭一期係一個月之後 佢哋會有專人通知我哋!
但係一打黎就催我哋話過晒期 問佢攞floor plan仲煩
朝早明明同佢講好曬約好曬晏晝過去銅鑼灣攞 等左成半個鐘

到臨擺酒前幾日 我就打電話去比酒樓經理
核實酒樓服務員人數 以及再問清楚細節安排例如幾點可以交場
該經理聲稱三點已經可以我可以兩點幾就到新娘房準備化妝
嗰日去到酒樓 三點半鐘 依然仲有五六枱人喺度飲緊茶!
係到大概四點鐘左右 因為我D姊妹朋友要幫我SET場
問D WAITER竟然無人理 到我老公出聲
先施施然請啲客人離開 4點半先走曬。

其實去到酒樓我係完全冇要求酒樓幫我做任何嘢
或者指指點點 或者吩咐佢哋做野
當晚真係好迫 好亂 好窄 我自己都感受到
逐台敬酒嘅時候隔離枱完全一步都唔使行轉身就係嘞

我地其實好多枱都只係得11個人
跟我個姐姐就話幫我叫人將MC D食物放係新娘房
等佢地唔使走黎走去 點知除左第一碟之外
佢地係完全無食過野成晚!! 我仲要第日先知
化妝師同攝影師我就叫佢地自己嗌
每人先叫得個一樣又叫我地幾舊水!

到婚禮完咗 埋單喇
首先該酒樓嘅服務員係直接口頭同我地講幾錢
咁我老公就碌卡 係TIPS個度寫左齊頭
點知佢又話埋左卡機碌唔到 要俾CASH
咁我就數CASH出去 有個WAITRESS就同我講係爭唔尾數碌唔到
我照俾 不疑有詐

係到所有野搞掂哂搭的士走先知
條粉腸竟然夠薑報大數!
當時已經覺得好嬲 唔係因為比多左貼士
而係因為好似被人呃咁 仲要我哋其實係冇check單
根本就唔知佢有冇另外再收多錢
咁都算啦 過咗去啦 諗住開心日子費事再諗埋啲唔開心野

但係接住落嚟幾日 惡夢就開始
因為第二日開始同返啲朋友食飯
每一個人 係每一個人!
都同我地細數酒樓的服務有幾咁差勁 問我地係咪冇比利事等等

當中包括員工呼喝我哋嘅客人
因為我哋有國內嘅客人 唔知係咪恰佢哋聽唔明廣東話
係其他朋友講返俾我哋聽

1 . 有個就成碟餸就咁放上枱然後講「你哋自己分啦」
事後我問返原來除左我眼見兩圍主家席之外
好多都係無幫佢地分 我有個朋友連開口叫到佢分個WAITER
都話「你地自己夾得啦」

2 . 幫我地佈置嘅朋友全部都好迷惘 因為場內冇一個服務員有幫過佢哋
我哋租咗部即影即有相機係場內以供客人拍照
連借個拖把問咗幾個都攞唔到 然後又話要收按金
之後又唔知係咪玩佢地 拎個圓腳GE出黎!
又話淨得圓腳 轉個頭問第個又拎到
到攞返張單去拎按金嘅時候又話冇收按金呢回事 啫係點呢

3 . 搬野嘅時候撞親賓客 當客人黎77 88 嘅時候
又話唔夠位放Candy corner啲員工要我哋自己搵人收起
搬野D人又係咁撞親我地D客人

當中有幾樣我差啲聽到暈 講真去任何酒樓都未試過發生!

第一 有員工用熱水淥親我地客人背脊 然後不顧而去 呢一樣我聽到之後非常之憤怒

第二 ,兩隻曱甴其中一隻係餐桌布上面

第三,有個呀姐當住賓客面對住盤菜打乞嗤

老實講 我本來就唔係一個有要求嘅人
擺酒都係想老人家開開心心
所以我地好多野都冇認真係啲小事上面操心
但我真係萬萬都估唔到
係一間專搞婚宴嘅酒樓 可以有咁差嘅服務 咁難忘嘅經驗
一生人一次嘅婚禮被毁於一旦 加上該酒樓的經理們都十分之不負責
以上每一件事本人都有人証 每個人都有一把口 其他婚宴 我唔知
不過我敢千萬個肯定 佢哋每一個有到場嘅朋友都一定唔會再選擇煌府!

funfun759    發表於 16-11-30 16:56

大宅

國民生產總值:1938

回覆樓主:

竟然咁差

侯爵府

國民生產總值:21622

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

複式洋房

小驚 發表於 16-11-28 01:01
竟然咁差

真心堅離譜!!!!!
未試過件事過左一段時間仲可以咁嬲.

子爵府

國民生產總值:11104

大宅

國民生產總值:4565

好過份wor !

水晶宮

國民生產總值:64751

樂桃猴年勳章

翡翠宮

國民生產總值:95327

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我飲過紅碪,我媽飲過元朗,都ok既。

wcpcelia    發表於 16-11-28 08:40

複式洋房

chulalala 發表於 16-11-28 01:20
好過份wor !
我想講 由擺完酒之後今時今日(已過兩個多星期)
每次見返D朋友 每一個都係度投訴T_T

男爵府

國民生產總值:7498

Garrmen 發表於 16-11-28 00:49
以下是本人真實自身的經歷
話說我同老公係今年大概年頭既時候係婚展嗰度JOIN煌府THE ONE
其實JOIN之後 ...

不嬲覺得呢間野好唔掂

alicegoh78    發表於 16-11-29 00:10
QueenieMeow    發表於 16-11-28 11:18
Maggie905    發表於 16-11-28 09:27
LedTV    發表於 16-11-28 01:37

大宅

國民生產總值:1672

我去過唔同既煌府飲,態度真係,未試過去飲會食到火都嚟,環境又逼,食物又一般,老公直頭唔夠飽,仲見其他賓客同侍應嘈,講緊係幾間唔同分店!

複式洋房

厚多士 發表於 16-11-28 01:26
不嬲覺得呢間野好唔掂
唉 都怪我地無做過research 我地嗰時擺得好倉猝!

侯爵府

國民生產總值:22699

動物勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

用咗咁多錢請明星賣廣告

仲有多餘錢用黎搞好公司質素嗎?

我不嬲對呢間酒樓無咩好感

大宅

國民生產總值:1519

見佢地賣廣告賣到咁勁
仲以為好有經驗

複式洋房

章魚妹妹 發表於 16-11-28 01:28
我去過唔同既煌府飲,態度真係,未試過去飲會食到火都嚟,環境又逼,食物又一般,老公直頭唔夠飽,仲見其他 ...
係呀您講e啲我全部一晚發生哂

而家每晚睇電視見到陳庭欣個廣告真係火都黎

複式洋房

LL1999 發表於 16-11-28 01:33
用咗咁多錢請明星賣廣告

仲有多餘錢用黎搞好公司質素嗎?
講真 差到極點!!!!!!

珊瑚宮

國民生產總值:109897

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:厚多士+發表於+16-11-28+01:26+不嬲

原帖由 Garrmen 於 16-11-28 發表
唉 都怪我地無做過research 我地嗰時擺得好倉猝!
睇得出

連場地都無親自睇過就落訂

我地以前擺酒,係去晒幾個心儀地點睇過晒先落訂,落訂仲要只係試菜..

試左ok 先訂酒席

複式洋房

yurijm 發表於 16-11-28 01:35
見佢地賣廣告賣到咁勁
仲以為好有經驗
我就係咁比佢哋呃左

複式洋房

LedTV 發表於 16-11-28 01:39
睇得出

連場地都無親自睇過就落訂
訂GE時候有左⋯咩都想快 咩都唔想煩好後悔 對唔住所有親朋好友

翡翠宮

國民生產總值:95696

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:經驗分享「煌府婚宴專門店」

去過一次飲,感覺好行貨~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎