婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源之前同老爺奶奶相處不好所以搬出來租屋。租左幾年,後來我父母同我老爺奶奶出$比首期,兩公婆一齊供總算有個安樂窩,老爺仲話層樓寫我老公加我名。我都好多謝他們所以之後返多左探他們。不過他們最近又後悔加我名,見面時又秋後算帳。話什麼"屋企所有物業都係你老爺我的名,你奶奶一個都無。你奶奶係鄉下來的,比較單純,所以我先取你奶奶"。搞到我唔知掂應佢。之後我話我d錢都放係你個仔到。其實我老爺奶奶一向不滿層樓近我父母經常話個仔,之後我老爺奶奶仲話遲d要買落我樓下單位住,問你死未!

大宅

Ps:之後單野同我媽媽講,為我好,佢例牌鬧我多事,叫我吞左佢。但我覺得你越就,老爺奶奶就越得戚,明明自已先話加我個名依家來後悔。咁講野d其他親戚以為係我逼我老爺奶奶加我名。以後都係去少d,費事吐血。仲話住樓上樓下。救命

伯爵府

你同你62講囉
如果覺得層樓有你名有問題就除左名去喇
不過你以後唔幫手供同叫你c6比返錢你娘家囉
咁大家咪公平囉

美菲絲    發表於 16-11-29 02:27

大宅

新抱 發表於 16-11-28 00:56
事源之前同老爺奶奶相處不好所以搬出來租屋。租左幾年,後來我父母同我老爺奶奶出$比首期,兩公婆一齊供總 ...

對住哩種人, 我實忍唔到話: 其實唔落我名仲好, 賣左層樓分返d錢, 我可以自己(或同父母)供一間。 ( 講下又唔使死, 千萬咪比數字人覺得你好緊張層樓, 如果唔係,下下食住你)

侯爵府

咪答62羅,係㗎,99咪好命羅,唔洗供樓。我哩的又要打工賺錢養家供樓既,天真啲都死得吖。

珍珠宮

回覆樓主:

乜唔係你父母都有出錢俾首期咩?62男人老狗咁小器 成個大劉咁

男爵府

回覆:老爺奶奶話要買係同一個屋園!

佢有本事咪買囉!記住用62名喎!政府話多謝夾盛惠顧嗰15%

大宅

回覆 namnamnamlolo 的帖子

其實他們一向小氣,無事都要比話你聽,所以我地先搬走。他地仲話要搬去我樓下

男爵府

新抱 發表於 16-11-28 08:58
回覆 namnamnamlolo 的帖子

其實他們一向小氣,無事都要比話你聽,所以我地先搬走。他地仲話要搬去我樓下 ...

冇問題呀
咁阿外父外母搬去你地樓上囉

公爵府

層樓男女兩家都有俾首期.供樓也是兩夫妻共同承擔.乜62認為益左心抱 ? 男人老狗不知羞. 真正的大男人系要養起成頭家ge.我估你6299話搬來與你同一屋苑.其實也只是大隻講je ? 事關宜家要交重稅15%樓價.條數不易計呀 ? 段估你62也不是首次置業呱 ? (99雖然無物業.但62小心眼又點肯單獨落99名呀 ? )

水晶宮

使咩嚟佢講咩嘢,最緊要你C6唔好聽佢哋講

大宅

佢嬲你住近外家!因為佢覺得大家都有份俾錢!

大宅

回覆 美之選468 的帖子

多謝你!真係為左住近我地。我老爺這次話要落我奶奶名,為左避辣。兩個加起成百歲,都不悉想想。如果我地想同佢地住,就不會搬走,買樓都唔買他們附近。大家依家咁幾好la 何必再搞野!越講越興

男爵府

咁你老公對佢地咁講點睇先

大宅

回覆 xavierma215 的帖子

佢話去少dd

大宅

xavierma215 發表於 16-11-28 09:03
冇問題呀
咁阿外父外母搬去你地樓上囉

娘家樓上,男家樓下,會痴線 到時老爺會話男家要做上家,再買娘家樓上

EudyptulaMinor    發表於 16-11-30 12:00
美菲絲    發表於 16-11-29 02:29

珍珠宮

回覆:老爺奶奶話要買係同一個屋園!

62有62講,佢要發神經你控制唔到架嘛!
最梗要你老公唔好聽入腦,記得要同你老公做好溝通呀!
你62真係買樓搬過尼先算啦~
就算你無出錢,頭家你有份,你係女主人,層樓有你名都唔關你62事啦~你又唔係嫁俾佢,更何況你有份出錢?!

美菲絲    發表於 16-11-29 02:33

大宅

各位姐妹,之前因為屋企裝修,老公私底下比左之keys比我老爺,依家佢份人咁,我想收返,是不是直接叫我老公同佢拿?

伯爵府

新抱 發表於 16-11-28 15:20
各位姐妹,之前因為屋企裝修,老公私底下比左之keys比我老爺,依家佢份人咁,我想收返,是不是直接叫我老公 ...

佢唔會自己上黎的話我會由佢
佢會自己上黎我扮唔見key換鎖

美菲絲    發表於 16-11-29 02:33

公爵府

新抱 發表於 16-11-28 11:50
回覆 美之選468 的帖子

多謝你!真係為左住近我地。我老爺這次話要落我奶奶名,為左避辣。兩個加起成百歲 ...
你6299再無其他子女 ? 點解系都要貼住你們 ?

首頁

尾頁

跳至