用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 1144|主題: 903707

轉係細公司做, 之後再轉唔番係大公司做?

複式洋房

國民生產總值:438

BKXmas勳章

請問各jm, 有無試過之前做左十幾年大公司, 之後轉係細公司做, 但再轉唔番係大公司做? 做細公司係咪會整花自己個profile?謝謝

大宅

國民生產總值:4078

BKXmas勳章

要睇工種,同埋見工時點present 都好重要,要令interviewer 對你加分同見工時有說服力請你~

男爵府

國民生產總值:8973

BKXmas勳章

回覆:Dongs 的帖子

不一定。
始終你做过大公司係好d.

版主

國民生產總值:107020

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

唔一定,我做左多年細公司。近期轉返大公司,初初都驚架!但事實係一個月上晒手

子爵府

國民生產總值:11465

BKXmas勳章

我反而覺得做開大公司,轉去細公司難適應啲。因為大公司通常分工細啲,細公司比較一腳踢。

wcpcelia    發表於 16-11-28 08:32

別墅

國民生產總值:651

BKXmas勳章

回覆樓主:

睇咩行業。。。

大宅

國民生產總值:1976

2017勳章 BKXmas勳章

見工時實比人拎依個 point 質你, 係睇你拆唔拆解到, 你說服到人地一樣會請你

寶石宮

國民生產總值:307313

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

睇乜職業咋喎
我文職, 做過大公司, 轉去細公司就一腳踢但上左手唔忙 (公司得4個人, 唔多單)
再轉去中型又忙到嘔, 日日做冇停手
最後又轉返去大公司, 分工勁只細, 只係做中型公司1/5既野

禁止訪問

國民生產總值:2910

BKXmas勳章

版主

國民生產總值:107020

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

cm2_dolphin 發表於 16-11-28 08:27
我反而覺得做開大公司,轉去細公司難適應啲。因為大公司通常分工細啲,細公司比較一腳踢。
...

係,大公司生存之道,在於搵岩人幫。
細公司生存之道,在於善用有限資源獲得最大收益
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎