用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 613|主題: 117381

[日本] 札幌<-->香港,來回都會在關西轉機問題

大宅

國民生產總值:1520

我未試過轉機,想問下大家轉機問題:

去程CX-->JAL , 回程JAL-->CX

我在香港check in後行理寄出,bb車到閘口先直接放在飛機,到關西後行理要攞返再寄嗎?bb車又點攞好?要出境再入境嗎?

由於第一次試轉機,麻煩識既人教教我,thanks.

王國熱話
終於清楚點解要拉十拿九穩的二世唐下馬
撐學生的朋友可唔可以揮下手呀?
政圈驚現「雙面人」! 反對港獨,但唔畀...
政府欠年青人...一畢業就一層樓

寶石宮

國民生產總值:300194

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

到關西後行理要攞返再寄嗎 <----- YES
要先入境攞行李, 再去國內線搞check in同寄行李呀

大宅

國民生產總值:1145

關西 -- 札幌, 係內陸機 = 搭巴士, 只會檢查行李有冇危險品、爆炸品, 唔會有海關檢查入境行李 有冇違禁品或課稅品, 例如植物、瀕危物種, 煙酒...

所以一定係拿住所有行李入境及接受海關檢查

回程 = 離開日本, 唔會理你, BB 車有可能由航空公司地勤交比 CX, 你到時自己問下職員.

大宅

TopKind 發表於 16-11-28 14:26
關西 -- 札幌, 係內陸機 = 搭巴士, 只會檢查行李有冇危險品、爆炸品, 唔會有海關檢查入境行李 有冇違禁品或 ...

即係我唔係分開2間航空公司訂票都要攞行李先,再出境?

大宅

國民生產總值:1145

jcball 發表於 16-11-28 14:35
即係我唔係分開2間航空公司訂票都要攞行李先,再出境?
去程 -- 一定要先提取行李
回程 -- 相同航空公司 / 聯營 / 聯盟的航空公司, 基本上行李可以直送最終目的地 ( 美國航班未必), 但因為你的 BB 車係放入客艙, 不是行李貨艙, 關西落機之後, 地勤會唔會替你搬過去返香港的 CX, 要現場至知 ( 但如果你想自己拿, 就一定得 )

大宅

TopKind 發表於 16-11-28 14:46
去程 -- 一定要先提取行李
回程 -- 相同航空公司 / 聯營 / 聯盟的航空公司, 基本上行李可以直送最終目的地 ...

唔該晒^^
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎