用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1950|主題: 868831

今朝坐九巴, 車裡面仲凍過街

大宅

國民生產總值:2340

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
超凍........ 凍到好似雪房咁坐左一半頂唔順, 落左樓下
同司機講, 佢話無得較, 只得開同關, 佢話佢都知凍, 但關左架車D空氣就會唔流通
我一陣會去九巴網站同佢反映下, 希望佢地再買車時, 可考慮呢個問題,
冬天都要開冷氣, 一黎乘客唔舒服, 二黎好唔環保

珍珠宮

國民生產總值:44876

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢咁答你咪好囉,我老公試過搭巴士,有乘客投訴太焗,司機停左架車唔開,話架車壞左呀!
不過我同意凍好過焗囉。

彩鑽殿

國民生產總值:800539

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

如果唔開冷氣, 又可能會好焗

tsung    發表於 6 天前

男爵府

國民生產總值:9920

畀面勳章

如果岩岩洗完冷氣, 又或者架車人少, 係會凍D

大宅

goo_littlebb 發表於 16-11-28 09:53
佢咁答你咪好囉,我老公試過搭巴士,有乘客投訴太焗,司機停左架車唔開,話架車壞左呀!
不過我同意凍好過 ...

我都試過部車無冷氣, 又爆晒棚, 真係好似透唔到氣咁, 果時仲要夏天
司機見個個落晒樓下, 最後都係停埋一邊, 唔開車, 怕有人不適呀, 呢個做法正確

兩害取其輕, 我都同意凍好過焗.....但其實如果D車有窗, 就可以解決晒兩個問題

複式洋房

國民生產總值:342

係咁咖啦...下次帶多件衫

別墅

國民生產總值:509

回覆樓主:

著多啲衫最實際

侯爵府

國民生產總值:22609

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章 2015xmas

而家巴士全部冇得開窗, 唔開冷氣會超焗.
我都試過放工滿哂人, 我企左喺司機位側邊對正風口, 我對手吹到冰哂, 問司機可唔可以較細D, 佢話冇,只可以開同關
難關什麼時候會過呢?

大宅

國民生產總值:4232

我估如果車箱入面同太暖,玻璃會有暇氣。
試過有一年天氣好凍搭巴士,車入面又多人,司機前面塊玻璃朦晒,司機要不停抹玻璃(係入面), 其實都好危險。

男爵府

國民生產總值:9125

有窗你到時就會見到D人開大冷氣又開大隻窗

子爵府

國民生產總值:11991

畀面勳章 BK Milk勳章

日日搭巴士放工架巴士不分季節天氣都系開行冷氣,就算關掉頭頂2個出風口都仲好凍,好多時無帶多件外套就好易冷病。

寶石宮

國民生產總值:300040

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

香港唔會開暖氣架喎, 冷氣涷都好過焗親
外地交通工具開暖氣, 真係除晒外套都覺得熱架

大宅

TMC3012 發表於 16-11-28 10:24
香港唔會開暖氣架喎, 冷氣涷都好過焗親
外地交通工具開暖氣, 真係除晒外套都覺得熱架 ...

其實好似而家D新電車咁, 有得開窗已解決問題

寶石宮

國民生產總值:300040

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

Letitgo 發表於 16-11-28 10:26
其實好似而家D新電車咁, 有得開窗已解決問題
開窗有好有唔好, 有時啲人開後大, 坐正佢後面食正風, 吹到頭都痛

珍珠宮

國民生產總值:38572

有窗唔開冷氣 ???

我冬天坐小巴, 司機唔開冷氣
但乘客又怕吹親個頭唔開窗
結果全車運司機17人個個都呼吸大家呼出來既二氧化碳
我次次都焗到差啲暈同嘔

伯爵府

國民生產總值:17896

+4熱血勳章

試過差D焗死係架巴士, 永遠都自備外套以防萬一, 寧可佢凍都唔好焗!

wcpcelia    發表於 5 天前

侯爵府

國民生產總值:24166

前面開窗,後面果個又唔想吹風,到時咪又多爭執,而家最好怕凍自己帶多件衫,無得拗

珍珠宮

國民生產總值:44141

Letitgo 發表於 16-11-28 09:46
超凍........ 凍到好似雪房咁坐左一半頂唔順, 落左樓下
同司機講, 佢話無得較, 只得開同關, 佢話佢都知凍, ...
經常係凍到頂唔順 !!

原來個溫度冇得較架...

男爵府

國民生產總值:5114

我都寧願凍好過焗, 我琴日坐巴士, 諗住上上層會空氣流通D, 點知唔係, 好似個個都熄左個冷氣咁, 超焗, 好彩有個出風位比我坐, 如果唔係我實會焗暈!

大宅

國民生產總值:2659

認識瑞士牛牛第二回

早前我都有打電話去九巴CS話冷氣好大,佢問我係邊個時間搭,佢話會叫工程部整,之後搭巴士就真係細咗冷氣.
同意凍好過焗,尤其宜家好多人傷風感冒,如果無冷氣好易傳染. 所以一上車,我第一時間開少少涼氣.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎