自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

超凍........ 凍到好似雪房咁坐左一半頂唔順, 落左樓下
同司機講, 佢話無得較, 只得開同關, 佢話佢都知凍, 但關左架車D空氣就會唔流通
我一陣會去九巴網站同佢反映下, 希望佢地再買車時, 可考慮呢個問題,
冬天都要開冷氣, 一黎乘客唔舒服, 二黎好唔環保

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢咁答你咪好囉,我老公試過搭巴士,有乘客投訴太焗,司機停左架車唔開,話架車壞左呀!
不過我同意凍好過焗囉。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果唔開冷氣, 又可能會好焗

tsung    發表於 16-11-28 13:01

用戶要求終止服務

畀面勳章

如果岩岩洗完冷氣, 又或者架車人少, 係會凍D

大宅

goo_littlebb 發表於 16-11-28 09:53
佢咁答你咪好囉,我老公試過搭巴士,有乘客投訴太焗,司機停左架車唔開,話架車壞左呀!
不過我同意凍好過 ...

我都試過部車無冷氣, 又爆晒棚, 真係好似透唔到氣咁, 果時仲要夏天
司機見個個落晒樓下, 最後都係停埋一邊, 唔開車, 怕有人不適呀, 呢個做法正確

兩害取其輕, 我都同意凍好過焗.....但其實如果D車有窗, 就可以解決晒兩個問題

大宅

係咁咖啦...下次帶多件衫

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

而家巴士全部冇得開窗, 唔開冷氣會超焗.
我都試過放工滿哂人, 我企左喺司機位側邊對正風口, 我對手吹到冰哂, 問司機可唔可以較細D, 佢話冇,只可以開同關

男爵府

我估如果車箱入面同太暖,玻璃會有暇氣。
試過有一年天氣好凍搭巴士,車入面又多人,司機前面塊玻璃朦晒,司機要不停抹玻璃(係入面), 其實都好危險。

男爵府

有窗你到時就會見到D人開大冷氣又開大隻窗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

日日搭巴士放工架巴士不分季節天氣都系開行冷氣,就算關掉頭頂2個出風口都仲好凍,好多時無帶多件外套就好易冷病。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港唔會開暖氣架喎, 冷氣涷都好過焗親
外地交通工具開暖氣, 真係除晒外套都覺得熱架

大宅

TMC3012 發表於 16-11-28 10:24
香港唔會開暖氣架喎, 冷氣涷都好過焗親
外地交通工具開暖氣, 真係除晒外套都覺得熱架 ...

其實好似而家D新電車咁, 有得開窗已解決問題

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Letitgo 發表於 16-11-28 10:26
其實好似而家D新電車咁, 有得開窗已解決問題
開窗有好有唔好, 有時啲人開後大, 坐正佢後面食正風, 吹到頭都痛

水晶宮

有窗唔開冷氣 ???

我冬天坐小巴, 司機唔開冷氣
但乘客又怕吹親個頭唔開窗
結果全車運司機17人個個都呼吸大家呼出來既二氧化碳
我次次都焗到差啲暈同嘔

公爵府

+4熱血勳章

試過差D焗死係架巴士, 永遠都自備外套以防萬一, 寧可佢凍都唔好焗!

wcpcelia    發表於 16-11-29 10:10

珍珠宮

前面開窗,後面果個又唔想吹風,到時咪又多爭執,而家最好怕凍自己帶多件衫,無得拗

水晶宮

Letitgo 發表於 16-11-28 09:46
超凍........ 凍到好似雪房咁坐左一半頂唔順, 落左樓下
同司機講, 佢話無得較, 只得開同關, 佢話佢都知凍, ...
經常係凍到頂唔順 !!

原來個溫度冇得較架...

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我都寧願凍好過焗, 我琴日坐巴士, 諗住上上層會空氣流通D, 點知唔係, 好似個個都熄左個冷氣咁, 超焗, 好彩有個出風位比我坐, 如果唔係我實會焗暈!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

早前我都有打電話去九巴CS話冷氣好大,佢問我係邊個時間搭,佢話會叫工程部整,之後搭巴士就真係細咗冷氣.
同意凍好過焗,尤其宜家好多人傷風感冒,如果無冷氣好易傳染. 所以一上車,我第一時間開少少涼氣.

首頁

尾頁

跳至