用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

湊B百科 今日: 1|主題: 846

新手媽媽遇上bb有腸絞痛問題,很無助

別墅

國民生產總值:557

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
每晚見到阿囡不停咁喊,點tum佢都無用⋯試過碌雞蛋,又用baby oil同佢按摩個肚仔但見佢肚仔出紅點,唔知可以點?
有無媽媽都遇上呢個問題,可以分享下有咩方法嗎?

王國熱話
人肉霸車位 (北潭涌)
大家對於穿拖鞋同高跟鞋駕車
跑步討論區
想買部2手車操車

洋房

國民生產總值:69

我個女都係咁,用左肚風水都無用,後來醫生懷疑係bb消化唔到蛋白所以有風,開左隻enzyme 比我加落d奶一齊飲,即刻好左好多。

別墅

salliholic 發表於 16-11-28 11:33
我個女都係咁,用左肚風水都無用,後來醫生懷疑係bb消化唔到蛋白所以有風,開左隻enzyme 比我加落d奶一齊飲 ...

我而家都諗緊會唔會同阿囡轉低敏奶粉?想問你囡囡都係定時定候大喊呀?我都1516唔知帶唔帶阿囡去睇醫生好?

別墅

國民生產總值:903

wwttjp 發表於 16-11-28 10:06
每晚見到阿囡不停咁喊,點tum佢都無用⋯試過碌雞蛋,又用baby oil同佢按摩個肚仔但見佢肚仔出紅點,唔知可 ...

我女又係甘,19日人仔,最近飲奶好似打游擊戰甘,趁佢訓左有按摩下肚仔,係有屁放,不好似無咩用

別墅

ReLoCh 發表於 16-11-28 13:21
我女又係甘,19日人仔,最近飲奶好似打游擊戰甘,趁佢訓左有按摩下肚仔,係有屁放,不好似無咩用
...

唉,我阿囡14日人仔,晚晚見到佢喊成咁真係好心痛⋯⋯我試過飲奶前同佢按,個餐奶之後poo左4次,不過佢依然到左半夜就喊⋯⋯

別墅

國民生產總值:903

wwttjp 發表於 16-11-28 16:12
唉,我阿囡14日人仔,晚晚見到佢喊成咁真係好心痛⋯⋯我試過飲奶前同佢按,個餐奶之後poo左4次,不過佢依 ...

我本身想去買支吳德物次試下,不過屋企人話吾好亂試,除非醫生開,唯有等多10日去健康院先再同醫生講下。凌晨飲奶甘扭計,餵到我都無咩耐性,好灰

洋房

國民生產總值:69

回覆 wwttjp 的帖子

係呀,我個女個時係每晚八點到十二點喊唔停。仲有一個特徵就係要抱住趴係我心口先訓到,一擺落床就喊。我問過醫生買低敏配方好唔好,醫生話低敏無咩用,因為只是適合預防,併無完全hydrolysed蛋白,要買就買完全hydrolysed左既奶粉,但係缺點係貴同難飲,有d bb 唔肯飲,要好肚餓先會飲。醫生建議的奶粉叫Aptimil allecure 。我買左一罐,但未試過,我都係prefer 人奶加enzyme 多d

別墅

salliholic 發表於 16-11-28 17:00
回覆 wwttjp 的帖子

係呀,我個女個時係每晚八點到十二點喊唔停。仲有一個特徵就係要抱住趴係我心口先訓到 ...

明白,我都諗緊帶唔帶阿囡去睇醫生丫,每日見佢咁喊真係好心痛⋯⋯
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎