用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

產前產後 今日: 55|主題: 236433

個肚條中線幾時消失?仲有啲黑色素⋯

複式洋房

國民生產總值:468

已經生左成5個星期,個肚仲係花班班,肚底爆晒紋,我一直搽開bio oil,一日兩三次⋯

條中線仲係度,仲慘個肚臍同加拿大位烏碎碎⋯無晒心機⋯

複式洋房

國民生產總值:416

我同你一樣啊!條黑線我唔擔心,根據上一胎經驗,佢會自己慢慢消失。不過個肚臍我上一胎就無今次黑得咁勁(今次係孖胎),所以都有少少擔心。

回覆 noodlemama 的帖子

Hello noodlemama,妊娠中線嘅形成係因為荷爾蒙轉變,形成色素沉澱,在生產後過後約6個月到1年內就會消失 而家媽媽勤D搽含維他命E嘅潤膚膏/橄欖油,配合輕輕打圈按摩都有幫助架!

男爵府

國民生產總值:6254

我有日r痕,r r下嗰條線可以r甩,r左啲死皮出來,即刻淡晒,r時當然要輕力小心啦

大宅

國民生產總值:3606

我要一年後先淡

複式洋房

ponybaby 發表於 16-11-30 07:13

我要一年後先淡

Wa ....原來咁耐架

珍珠宮

國民生產總值:31171

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:個肚條中線幾時消失?仲有啲黑色素⋯

原來肚腩黑係正常,我仲以為污糟,奇怪點解卒極都唔乾淨

複式洋房

seaman1982 發表於 16-11-30 16:02
原來肚腩黑係正常,我仲以為污糟,奇怪點解卒極都唔乾淨

係呀,特別係個肚臍⋯好似好多老泥咁

男爵府

國民生產總值:6098

我都有

大宅

國民生產總值:1698

我都係咁呀!肚底勁黑同好似有好多死皮咁!但我沖涼時唔敢大力捽因為我係開刀,用力按會有d痛。生完之後嗰個月又太忙所以冇乜搽野,而家差不多6星期,唔知而家先開始搽返有冇幫助

複式洋房

blueaqua 發表於 16-11-30 23:07
我都係咁呀!肚底勁黑同好似有好多死皮咁!但我沖涼時唔敢大力捽因為我係開刀,用力按會有d痛。生完之後嗰 ...

係呀,吾知搽啲咩可以淡到啲黑色素呢?好想知.....

別墅

國民生產總值:728

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
生完一年左右消失
我的快樂育兒生活-
www.facebook.com/trex0913
http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/trexbb/

複式洋房

國民生產總值:482

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
要咁耐先散架咩?!?!?!
好唔開心呀成個肚黑哂

民房

國民生產總值:26

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我姊大約在生產後一年左右就褪了。

複式洋房

國民生產總值:375

小華子 發表於 16-11-29 22:03
我有日r痕,r r下嗰條線可以r甩,r左啲死皮出來,即刻淡晒,r時當然要輕力小心啦
...

做磨沙唔知得唔得?

複式洋房

keiguo 發表於 16-12-5 23:57
要咁耐先散架咩?!?!?!
好唔開心呀成個肚黑哂

我成日以為兩三個月可以冇架⋯⋯

別墅

國民生產總值:591

回覆:個肚條中線幾時消失?仲有啲黑色素⋯

吾知係咪生女先會有既呢?我上胎都有,都吾記得幾耐先退,總之就過左好耐慢慢消失。今胎係仔就未見有。

複式洋房

bbsinsin 發表於 16-12-6 09:46
吾知係咪生女先會有既呢?我上胎都有,都吾記得幾耐先退,總之就過左好耐慢慢消失。今胎係仔就未見有。

...

我都係生女呀~

男爵府

國民生產總值:6254

魚仔魚 發表於 16-12-6 02:24
做磨沙唔知得唔得?

真係唔知,未試過,不過我將近3個月了,俾我r甩左一大半。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎