夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同先生拍拖加結婚差多有10年,我先生係一個十分孝順的人,結婚前,佢同佢吖媽同細佬一齊住,然而結左婚,婆媳關係不和,佢細佬怕事搬左出去住,我就同先生同家婆一齊住,但感覺我就像第三者甘,我好少同先生外出拍拖,佢多數要留在家佢吖媽,有事要係返工日子請假先可享受拍拖生活;因為平時假期時,佢吖媽經常扭計要佢陪,如知我地外出過,家婆第2日就會話唔身體舒服,要我老公請假陪佢,所以平日我地拍完拖,都要前後腳回家,裝作各有各約會。我老公經常會安慰我,叫我睇開啲,有時我會接受,但有時我真的好辛苦,有老公等於有老公,什麼事都要得家婆同意後先可實行,例如去街拍拖,家中擺設(我地睡房除外)。
依家家婆身體差左,不能自理,所以送左去老人院,我老公每天放工都會去探家婆,留到8點幾先走,放假時更早、午、晚去睇。我睇唔過眼,叫佢留返啲時間俾我,陪吓我,或者佢自己休息,因佢有家姐同細佬,可叫佢地分擔吓,唔好自己一個人頂,見到佢咁,我真的好心痛,但又阻佢唔到,所以我成日發佢老脾,希望佢明白。初頭都有用,但漸漸地,佢己百毒不侵,講什麼佢都冇反應,依然故我。
其實咁樣生活落去,大家都辛苦,我知佢想陪佢吖媽,但又唔想我唔開心,所以經常叫我睇開啲,我見到佢甘,又心痛又「猛」,所以想放手,唔再阻佢同咪話佢,我想離開...........

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

素我無理,其實老人家去左養老院,表示身體狀況已經差左,仲有幾多年呀~到時我們年老了,當然也希望子女有孝道,在我們最後那幾年多陪陪我們~

babymama07    發表於 16-11-29 16:23

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

吖豬媽 發表於 16-11-28 11:17
我同先生拍拖加結婚差多有10年,我先生係一個十分孝順的人,結婚前,佢同佢吖媽同細佬一齊住,然而結左婚, ...
忍左咁多年才放棄, 會否不值

子爵府

畀面勳章

忍埋佢。。諗下你可以做乜可以令老公冇咁辛苦,而不要成日發脾4... 大家都有阿媽,你都要體諒下佢,就算唔幫手照顧佢媽,都唔好為老公增添煩惱

小肥楊    發表於 16-11-28 17:30
Jolin_Yuen    發表於 16-11-28 12:50

大宅

吖豬媽 發表於 16-11-28 11:17
我同先生拍拖加結婚差多有10年,我先生係一個十分孝順的人,結婚前,佢同佢吖媽同細佬一齊住,然而結左婚, ...
其實你99身體已經不能自理啦,我係你C6都會陪得一日得一日,佢已經要擔心阿媽身體,仲要聽你發脾氣,佢叫你睇開啲已經算好啦,你諗下,如果身體唔好嗰個係你阿媽,你會點?
If you never abandon,I will in life and death

別墅

2021可愛聖誕B勳章

道理人人都知,但身處其境好多野都知易行難又或者無咁好eq去 handle,(我明,我真係明!!!)做外人既好難評論.但字裹行間感受到樓主既辛苦同無奈.不過家家真係都有本難念的經架,其它jm無99都有其他家庭的問題要解決.
如果仲係愛個老公唯有忍下,啱既.....都忍左咁耐咯.....

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

咁你可否都陪下老公多D去老人院睇99?

睇完之後咪可以一齊DINNER, 行一陣先番屋企囉!
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

如果老公要你去陪 99 就難..姐!
佢願意做. 別人無得出聲
講多句 都唔會令件事變好

你都是在家做自已等 和 做野.
隻眼開, 隻眼閉 la.

琥珀宮

忍咗咁耐,忍埋佢啦

伯爵府

其實99已住老人院不能自理
有時間真係去探佢多點
要知道老人家係老人院無人探真係好慘
不過試下安排下探完99之後去拍下拖

複式洋房

我知的,我知我老公辛苦,但我亦好辛苦,我唔係叫佢唔好理佢吖媽,我只想佢好啲姐,見佢每日收工後仲要上老人院睇佢吖媽,好夜先食飯,攪到胃痛,身體亦差晒,我都好心痛;叫佢叫佢家姐同細佬分擔吓,佢唔想煩就自己頂。
有時陪佢去睇佢吖媽,佢就只顧關心家婆,完全當我冇存在,好似我阻住佢地甘,
我知我唔應該甘諗,但事實上我真的覺得係甘。

翡翠宮

你都頂左咁耐; 點解唔捱埋佢?
呢D情況比我3個月已經

佢去睇佢阿媽, 你咪自己去搵節目囉; 唔好太focus係一件事/一個人上面.

男爵府

其實我都覺得你應該陪老公一齊去睇你99,老人家入咗老人院係冇人理㗎,係得你老公收工去探佢嗰幾個鍾,佢先會覺得開心,覺得有人關心佢。
你都話你99鐘意你老公陪,佢哋感情好好啦。依家阿媽入咗老人院,你老公當心阿媽,日日陪都正常。
如果你當心老公冇飯食或者遲食飯,可以買定嘢食去老人院,同佢一齊食。
而你去到老人院佢哋唔多理你,你可以自己玩手機㗎。
你都識講係去探你99,去到係咁照顧你,有冇可能先,咁係以你99為先啦。
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

禁止訪問

複式洋房

雖然你唔鍾意你99, 但你老公點都係佢養大, 你發脾氣鬧老公, 迫佢陪你, 到你99真係走左, 佢會好自責點解當時唔陪阿媽多D, 而你就係個衰人阻住佢, 唔好令你老公內疚一世或者恨你一世...

諗深一層, 你老公又唔係去嫖去賭, 只係孝順, 有無需要發咁大脾氣先...

我爸爸剛過身, 我自己都好後悔點解之前唔陪多D佢, 子欲養而親不在真係好難受架...

侯爵府

回覆:是否繼續生活

如果我個奶奶唔得我鍾意,而我個老公又死要我去陪,我就實反台,因為係勉強左我。。但依家係佢去做番佢身為人地阿仔要做既野。。又無迫我呢個新抱做三從四德,唔做唔得既事。。我已經要還神拍手掌啦,佢咪算明理囉。。我仲發佢脾氣?正如一日,我父母有需要,我自己去辛苦,我老公發我脾氣話陪佢唔到,我叫佢直接去食C啦。。。咁大個人,唔識輕重?

男爵府

要發老脾應該在你99還一齊住時發。

而家都望見家鄉了,忍多陣囉。

大宅

lazywife 發表於 16-11-28 14:47
如果我個奶奶唔得我鍾意,而我個老公又死要我去陪,我就實反台,因為係勉強左我。。但依家係佢去做番佢身為 ...

俾個叻叻妳!

伯爵府

吖豬媽 發表於 16-11-28 13:15
我知的,我知我老公辛苦,但我亦好辛苦,我唔係叫佢唔好理佢吖媽,我只想佢好啲姐,見佢每日收工後仲要上老 ...

守得雲開……不要離棄佢
背後支持佢,佢會感激你
你有無仔女陪?現階段享受下一個人做的事囉

複式洋房

多謝甘多位,我的心已舒服好多,多謝..........

首頁

尾頁

跳至