家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

冇話正唔正常, 同一份收入, 儲得多過你既人大有人在, 儲得少過你/儲唔到既都一樣大有人在.
假設大家都要供樓養車養工人, 如果儲得多過你, 就一定係其他方面省D架啦....
例如 "平時我一個月又會買下衫,skin care" <<< 呢D我幾個月都唔會買一次....
衫我不嬲係著返上年果D, 係太殘或者真係唔再鐘意果個款就扔, 咁扔一件咪買一件replace果D...

冇話大唔大洗, 你如果想儲多D, 一係就諗方法開源搵多D錢, 一係就省D節流下...
唔係特別想儲多D既...你咁既消費模式都冇問題~

侯爵府

sassyqueen 發表於 16-11-28 11:47
我地家庭月入80k, 但我地儲2xk一個月左右,我見有d jm可以儲30-40k , 我唔知點可以慳d
而家出去食個餐廳都3 ...
洗費無分正唔正常, 因為每人生活環境都唔同, 最往要係自己覺得ok就可以

禁止訪問

伯爵府

引用:冇話正唔正常, 同一份收入, 儲得多過你既人

原帖由 gloriatutor 於 16-11-28 發表
冇話正唔正常, 同一份收入, 儲得多過你既人大有人在, 儲得少過你/儲唔到既都一樣大有人在.
假設大家都要供 ...
講得好好,我都係咁做。譬如我好少化濃妝,一盒啡色眼影用幾年都祇係用咗面嗰浸所以多數用錢喺護膚方面。以前儲到錢就做定期等夠首期買樓(普通嗰種)來收租,20幾歲開始做,10年後就算我唔想返工都有租金俾我做零用。我而家30幾歲,覺得出賣健康或家庭親子時間去搵錢得不償失,寧願儲少啲都要平衡家庭工作同健康。以前羨慕同事一個月儲得10萬,而家去醫院探完佢我諗通咗。

男爵府

回覆 sassyqueen 的帖子

你咁寫. 好難俾意見你喎. 又無寫家庭幾人.
唔該起碼有BREAKDOWN: 如

資產:
月入:
供樓:
股票:
恆常支出
家用
保險
儲蓄(交稅及交學費用)

每月可儲蓄

如果你有三個人. 都儲到20% 都叫唔錯喎...

複式洋房

先儲再洗最醒目

侯爵府

其實你有供樓, 都可以算係儲錢喇

禁止訪問

大宅

sassyqueen 發表於 16-11-28 15:06
月入: 80,000
供樓: 15,000
bill: 2000

3000蚊點可以養車? 整係停車場租金已三千啦!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:Golden_Time 發表於 16-11-28 12:59

原帖由 sassyqueen 於 16-11-28 發表
如果這支出,生了孩子我估現金草不到多少了,應該再減些支出,再儲多些現金~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

又唔係每個月over 用$20-25K, 個個月儲$20-25k好啦,你用得開心就得,如果左慳右慳,但呢個唔係你習慣,就算儲多左錢你都唔會開心啦

禁止訪問

男爵府

sassyqueen 發表於 16-11-28 22:32
我費用係停車場1500
1500油
我架車full pay

停車場哪裡?可透露嗎?

禁止訪問

伯爵府

陪月勳章

sassyqueen 發表於 16-11-28 15:06

我家庭收入少你一萬到

都係儲到廿萬一個月左右啦..

另外雙糧. 我果份係可以全部儲起. 我先生果份就用來交稅

如果要減開支. 一定要從食入手.. 不過辛苦得黎志在食. 如果成日食大家樂, 我諗我會死

衫褲鞋呢D 而家好平..

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

儲錢要先確立目標才有所成!

我兩年多前開始做零整,每個月存一個定額入户囗,同時減少消費 (兒子學費課外活動遊學費用除外),而去年中又剛好供滿層樓,宜家儲備進度都不錯,儲多兩三年應該都夠兒子在外地升讀大學 (如果佢有興趣的話)!

其實我以前一向都好大洗,d錢無無謂謂又洗咗唔知邊度,差不多做月光族.... 宜家戒咗舖買嘢癮,每天都用 apps 記錄自己的洗費,得閒又翻閱一下山下英子嘅《斷捨離》同佐佐木典士嘅書提醒自己要做 minimalist, 自己見到存款漸漸向上升都好有滿足感!

伯爵府

回覆樓主:

.

男爵府

回覆 sassyqueen 的帖子

其實你都係想儲多1 萬一個月.
咁你要睇下做咩有HKD5000 EXTRA SPENDING. 係忍唔住手買左嘢, 定係咩洗費.
另外. HKD5000 一月保險...咁即係俾成HKD60,000 一年...唔知你個咩PLAN. 但係你要睇下回報高唔高囉..如果有儲錢成份..會唔會自已儲好過

首頁

尾頁

跳至