跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔的成績屬於Band one尾,到底自行收生我應該選Band one尾的學校還是Ben two頭,好難決定…雖然我知道第一輪的機會是很微的。呀仔平日好懶,冇咩自發性,如果真係去到Band one中學,是否永遠包尾無法適應?我怕一個錯的決定,大家都要痛苦六年

別墅

b肉兜兜 發表於 16-11-28 12:24
呀仔的成績屬於Band one尾,到底自行收生我應該選Band one尾的學校還是Ben two頭,好難決定…雖然我知道第 ...

我會因應小朋友個性同成績去選擇學校,如果佢係一個自發性高既人,你可以揀band1,佢會有能力應付,如果佢比較懶既人,咁我就揀band2啦!佢同你都會舒服點!唔好俾自己同囝囝太大壓力,祝你選到一間心儀既中學

伯爵府

Rebecca0508 發表於 16-11-29 07:20
我會因應小朋友個性同成績去選擇學校,如果佢係一個自發性高既人,你可以揀band1,佢會有能力應付,如果佢 ...

睇lee個網,大埔好小band two 學校,1c之後,幾乎到3a,考中間位個班學生應點揀?

別墅

fmc 發表於 16-11-29 20:41
睇lee個網,大埔好小band two 學校,1c之後,幾乎到3a,考中間位個班學生應點揀?
...

點都選左band2先,再選校風比較好既band3

別墅

fmc 發表於 16-11-29 20:41
...

其實我覺得band1c都可以考慮

大宅

Rebecca0508 發表於 16-11-29 07:20
我會因應小朋友個性同成績去選擇學校,如果佢係一個自發性高既人,你可以揀band1,佢會有能力應付,如果佢 ...

首先多謝你嘅回覆! :D
其實我小朋友呈一考得不理想(4x)
但呈二(2x)。咁我自己一直都係諗緊Ben two頭,但早排見完老師,佢話叫我自行可以搏下Band one尾,他的見解是自行不是完全睇成績,仲話上屆有人考四十幾都入到Band one,所以一試無妨。
我自己覺得機會係極微,但萬一入咗Band one會唔會反而害左佢…相反,如果我連博都唔博,第日個仔會唔會埋怨我…
我個腦就快諗唔到野

別墅

b肉兜兜 發表於 16-11-30 12:10
首先多謝你嘅回覆! :D
其實我小朋友呈一考得不理想(4x)
但呈二(2x)。咁我自己一直都係諗緊Ben two頭,但 ...

我好明白你既感受,每個媽媽都會擔心囝囡既前途,其實中學只係人生其中一個階段,我自己覺得可以幫佢搵到一間校風好,可以開開心心咁享受6年中學生活,就已經足夠,所以我唔會考慮間學校係band幾,最重要係佢唔會學壞同讀得開心,就算band3都可以有好學生

大宅

Rebecca0508 發表於 16-11-30 12:26
我好明白你既感受,每個媽媽都會擔心囝囡既前途,其實中學只係人生其中一個階段,我自己覺得可以幫佢搵到 ...

我自己的想法都係咁,有得揀當然想讀得開心又讀得好。當初我幫佢揀咗間較為輕鬆嘅小學,就係因為想就番佢嘅性格嚟揀。但有一點一直令我介懷的,就是佢嘅幼稚園老師同現在小學嘅老師比我嘅意見係一樣,他們認為嚴謹的學校對我嘅小朋友會更好,一方面可以令佢習慣守紀律,一方面,聽話的同學仔亦可以感染他變得更好。當年我就是冇聽到老師的意見…不過講真,有邊個知道若然佢入咗谷成績嘅小學現在會變成點,話唔定神早已變咗逃學威龍
我都知自己係太貪心…又想佢讀得開心,又想keep到啲成績

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

b肉兜兜 發表於 16-11-30 15:50
我自己的想法都係咁,有得揀當然想讀得開心又讀得好。當初我幫佢揀咗間較為輕鬆嘅小學,就係因為想就番佢 ...

有得必有失

band one 學生去微調中學應該會係尖子,自信心強

如學生有能力揀傳統英中,但棄讀,呢個係需要極之大勇氣及無悔

入到英中未必係好,要睇下你係band one家長還是你擁一個band one學生,兩者有分別。

加油!

別墅

b肉兜兜 發表於 16-11-30 15:50
我自己的想法都係咁,有得揀當然想讀得開心又讀得好。當初我幫佢揀咗間較為輕鬆嘅小學,就係因為想就番佢 ...

我同你既諗法好相似,我囝囝呢間小學係一間傳統學校,因為我囝囝係一個唔太守規矩既學生,我每年都要見家長,見足6年,學校老師根本幫我唔到,只會投訴我囝影響課堂秩序,所以傳統學校一定唔適合我囝,我要揀一間學校,抱住「有教無類」既精神去教學生,咁我囝先會開心,我成日都覺得,佢開心,會好自然去學,佢唔鍾意的話,你迫佢反而會有反效果

大宅

mrs.so 發表於 16-11-30 16:20
有得必有失

band one 學生去微調中學應該會係尖子,自信心強

sorry我唔係好明…你意思係如果家長學歷唔高,最好唔好幫小朋友選擇Band one?係因為冇能力教好佢?

大宅

Rebecca0508 發表於 16-11-30 17:10
我同你既諗法好相似,我囝囝呢間小學係一間傳統學校,因為我囝囝係一個唔太守規矩既學生,我每年都要見家 ...

但事實係, 執得成績嘅學校,又唔得閑執行為…六年前選小學已經諗到頭都爆,現在又要案件重演了
在交第一次表前,我真係要同阿仔慢慢再傾,咁細個人仔,唔知佢理解得幾多

別墅

b肉兜兜 發表於 16-11-30 17:45
但事實係, 執得成績嘅學校,又唔得閑執行為…六年前選小學已經諗到頭都爆,現在又要案件重演了
在 ...

唔好低估佢地,分分鐘佢可以分析到俾你睇,加油呀!好媽媽!

公爵府

b肉兜兜 發表於 16-11-30 17:37
sorry我唔係好明…你意思係如果家長學歷唔高,最好唔好幫小朋友選擇Band one?係因為冇能力教好佢?
...

不是家長學歷問題

孩子是家長迫出好成績才能做Band one學生,就是家長陪太子讀書,還是本身孩子已經是主動學習無需家長操心?

如果孩子天生主動學習自覺溫書入到英中自律讀書太可放心,但孩子是家長迫出好成績入到英中打算放手,那就要想清楚揀邊間英中

英中入得大部份係band one學生,競爭相當大,中學老師已經不是小學老師,中學態度是叫家長放手靠學生自己,訓練學生自主自立,好多家長未必適應到中學老師似無愛心無耐性,更會感到老師對眼生在額頭上面,無視家長,你有你講,做法照舊,皆因入得英中就是band one 學生,應有一定能力。

大宅

Rebecca0508 發表於 16-11-30 17:47
唔好低估佢地,分分鐘佢可以分析到俾你睇,加油呀!好媽媽!

多謝你嘅鼓勵呀!希望一切順利啦 :)

大宅

mrs.so 發表於 16-11-30 18:41
不是家長學歷問題

孩子是家長迫出好成績才能做Band one學生,就是家長陪太子讀書,還是本身孩子已經是主 ...

佢係今年開始補習,但平日在家甚少温習,仲係好似一個低年班嘅小朋友咁
老師話佢平日上堂都唔係好專心,尤其係面對冇興趣嘅科目,話如果佢能夠專心一定唔止這個名次。呢個我都知…我只係唔知幾時先等到佢自動自覺嘅一日…

大宅

我覺得分析比佢聽由小朋友自己選擇
他們其實不是小朋友了

公爵府

回覆 b肉兜兜 的帖子

既然你都知自己孩子情況, 你又可以有呢個寬宏接受棄英中, 你就想清楚莫後悔
好多小六學生到呢個MOMENT選校, 好受同學同輩影響, 所以要同孩子分析有得必有失

我細既今年都已經升上中一, 經歷兩個升中既情況, 真係百般知味在心頭, 我手上兩間不同成績既中學, 比較之下, 我真係覺得英中又如何, 相對我細讀既微調中學老師質素, 學校資源有一段距離, 我暫時好滿意.

決定棄英中唔係每個家長都能夠有勇氣踏出, 甚至堅持六年無後悔, 所以你要好好考慮, 加油!

別墅

引用:Quote:Rebecca0508 發表於 16-11-30 17:10

原帖由 b肉兜兜 於 16-11-30 發表
在 ...
升得中一真係唔細架喇…當年我升中一都是老師同我分析讀邊間好,我自己同阿媽講想讀邊間,唔好低估佢地呀

大宅

mrs.so 發表於 16-12-1 14:24
回覆 b肉兜兜 的帖子

既然你都知自己孩子情況, 你又可以有呢個寬宏接受棄英中, 你就想清楚莫後悔

多謝你嘅意見! :)
我發覺呀仔對啲學校冇咩大感受,除了沐恩(因為近)。我諗住嚟緊會帶佢參觀下啲學校先,然後再一邊解釋比佢聽 :)
其實救恩一直都係我目標,不過之前家長日聽老師講話呢間近年好多人揀,我真系擔心如果佢入唔到呢間會拋到好後嘅志願。我發覺原來Band2的學校仲難選擇過Band1。

首頁

尾頁

跳至