用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 71|主題: 24223

長子嫡孫就要成日返大陸

複式洋房

國民生產總值:105

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
C6 係 6299 唯一男丁, 62係男家排行最大, 對下有個細佬, 但62細佬個仔大個我C6, 咁我C6仲算唔算係長子嫡孫呢?
好啦, 問題就係6299 成日要返鄉下, 好多時都要求C6同佢地一齊返, 一返就返幾日(因為遠, 車程都冇左1日, 又時又要拜神拜幾日), 我唔會去啦, 佢地都冇叫我去, 我亦都唔會浪費D假期, C6 D假好多時都係咁樣就冇哂, 點會過時過節拎到假陪我, 又或去旅行呢.......

C6本身既意願就係佢地既叫到都會盡陪, 可以唔去就緊係唔想去, 就算有野做去唔到, 但6299都會係咁比說話佢聽, 話佢係長子嫡孫一定要返去(鄉下有人結婚, 生忌, 死忌, 清明.....不能盡錄)

我真係好忟, 6299又傳統又迷信
其實點可以拎到6299 唔再叫我C6一齊返大陸........真係暈

王國熱話
fujifilm 邊部好, 新手...
執相已成習慣
玩PS改圖
解像度問題

大宅

國民生產總值:2874

回覆樓主:

如果大陸嘅親戚唔多熟同親。。。

呀,唔知點解次次去完大陸都大病(自行演繹)
咁你地咪可以揀啲重要嘅先陪返大陸囉(又唔好次次唔去,始終百行以孝為先~)

大宅

國民生產總值:2713

冇可能
佢地幾廿年嘅習慣加上你老公嘅“合作”
點會因為個新抱發兩句勞蘇就將呢個傳統做法去改變
玩下手如果你兩個第時生埋細路仲要係仔嘅話連你個仔都要上埋一份

美菲絲    發表於 4 天前

珍珠宮

國民生產總值:39387

樂桃猴年勳章 BK Milk勳章 2015xmas

點樣成日法?

只能夠講, 做人飲水要思源...
你C6都唔嫌辛苦冇放假去, 你可以講咩?
拍拖時唔係咁?

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
老公是我平庸的色彩.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

國民生產總值:1033

回覆樓主:

搞唔到你,你c6又願意都無計

大宅

國民生產總值:2223

要翻工穩食架大佬,再咁成日請假我老細叫我唔洗翻喇

子爵府

國民生產總值:10415

你老公係長子嫡孫。除非你老公話唔去,唔係都好難避免。

複式洋房

國民生產總值:105

其實我都知冇咩可能改變到
都係呻下

但係真係好唔鍾意6299叫C6返去既原因係"長子嫡孫" , 我覺得好"UN"耳

咩年代呀依家仲長子嫡孫, 好想串佢地思想唔好咁古版, 但又諗唔到點串

大宅

國民生產總值:1095

loki0530 發表於 16-11-28 16:40
其實我都知冇咩可能改變到
都係呻下

你要有心理準備,到你生咗個仔一定要你地帶埋個仔上去添, 長子嫡孫第一個仔喎

子爵府

國民生產總值:12747

loki0530 發表於 16-11-28 12:30
C6 係 6299 唯一男丁, 62係男家排行最大, 對下有個細佬, 但62細佬個仔大個我C6, 咁我C6仲算唔算係長子嫡孫 ...
問題系C6果度WO ? 只要佢不肯去.唔通6299挷佢去 ?

別墅

國民生產總值:717

除非你老公say no,唔係都無計。
我老公都係長子嫡孫,咪又係好日都唔返去,初頭99成日想我地2公婆番,係好遠無得即日來回,無酒店果d鄉下,我真係唔想返,咪叫老公你自己返,其實佢自己都唔想!狠心d推幾次就一天都光哂,我生埋仔都無人叫我地返!

複式洋房

國民生產總值:340

loki0530 發表於 16-11-28 12:30
C6 係 6299 唯一男丁, 62係男家排行最大, 對下有個細佬, 但62細佬個仔大個我C6, 咁我C6仲算唔算係長子嫡孫 ...

其实清明反去一次就得啦,结婚果d,生忌死忌,除非是你c6亲兄弟姐妹先反去,其它d亲戚叫你6299做代表就得啦,衣加边有后生反大陆姐,计我话你6299想你c6陪距地

侯爵府

國民生產總值:21374

回覆樓主:

叫你老公就由佢 到時叫你仔女 就要企硬啦

翡翠宮

國民生產總值:91874

我覺得你都係順佢睇意喇,如果你老公對返鄉下無咩意見,你咁勸,咪盞你哋有拗撬咯

男爵府

國民生產總值:9153

回覆樓主:

其實是老人家想威,有仔女陪伴,番鄉下幾威水,長子嫡孫,是最好籍囗

子爵府

國民生產總值:12450

動物勳章 熱血勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

你老公係長子嫡孫,計你62係長子

問題不在6299身上,人老左會變得孩子氣,會扭計,想仔陪自己
你c6要自行調節呢
佢都無諗要陪你,呢個先係問題....

Jolin_Yuen    發表於 4 天前

珍珠宮

國民生產總值:36930

醒目開學勳章 環保接龍勳章 2016夢想成真

唔好介意我咁問, 6299係咪有物業/財產將來留俾你老公?
或者你老公有野靠佢地? (例如住緊佢地間屋/打屋企工)
如果係, 完全明白點解6299會咁做, 你老公亦好難推(除非佢唔怕得罪父母既後果)
如果以上皆沒有, 咁純粹係你老公問題, 佢想做孝順仔囉

大宅

國民生產總值:2674

我好明白!d習俗真係搞死人

水晶宮

國民生產總值:54754

你C6要盡孝都冇辦法,佢自己要去你都改變唔到

子爵府

國民生產總值:13781

回覆樓主:

長子滴孫,咁真係要問清楚有無田地屋分先,,生仔分幾多??
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎