用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 2687|主題: 909581

D肉餅係咪未熟呀?  

子爵府

國民生產總值:13082

BKXmas勳章

我用十度煮飯的, 通常連米飯一齊煮, 30分鐘之後會有焗多10分鐘就食得
但今日拎肉餅出來, 整開裡面見到仲係粉紅色, 請問咁樣係咪末熟呀?
平時我好小煮肉餅的, 同埋D肉餅我係喺超市買PACK好左嗰D, 唔係自己整

公爵府

國民生產總值:27865

動物勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 夏天玩到顛 育兒性格勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

我覺得未熟.... 仲咁紅.....

翡翠宮

國民生產總值:81623

畀面勳章 BKXmas勳章

zoie_w 發表於 16-11-28 12:49
我用十度煮飯的, 通常連米飯一齊煮, 30分鐘之後會有焗多10分鐘就食得
但今日拎肉餅出來, 整開裡面見到仲係 ...

幅相唔清楚,唔肯定係未熟定係因為啲豬肉係雪藏所以粉紅色。

男爵府

國民生產總值:6846

BKXmas勳章

未熟

男爵府

國民生產總值:7696

雞年勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 BKXmas勳章

未熟....

子爵府

BKXmas勳章

個肉餅係超級市場賣嗰啲一pack pack好哂嗰隻,已經蒸了30分鐘再加多10分鐘焗,平常我蒸雞翼、蒸排骨都ok架! 之後再蒸多10分鐘拎出來都係粉紅色呀

王國會長

國民生產總值:44818

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 我的育兒心得勳章 月餅勳章 趣教勳章 畀面勳章 王國會長 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你用燜燒鍋? 似唔熟。

你煮的時候,個肉餅放得太厚呀,可能
Please do not quote any information posted by fungwongphie.

子爵府

BKXmas勳章

fungwongphie 發表於 16-11-28 13:27
你用燜燒鍋? 似唔熟。

你煮的時候,個肉餅放得太厚呀,可能

唔係!我係用十度良品蒸煮飯盒蒸架!
肉餅有啲厚,不過我督得入,但整開出來見到粉紅色

死啦!仲食左小小

公爵府

國民生產總值:27435

BKXmas勳章

拿聽講咋 我唔係一定

話說上年已經開始講有啲舖頭買緊死豬

啲豬肉蒸極都唔熟唔轉色 我轉左去華潤買就無咁既情況

子爵府

BKXmas勳章

凍檸檬茶 發表於 16-11-28 13:30
拿聽講咋 我唔係一定

話說上年已經開始講有啲舖頭買緊死豬

我係喺百佳買的

可能係D唔靚既豬肉, 下次都係唔好貪平了, 我仲食左兩舊落肚添

侯爵府

國民生產總值:21022

BKXmas勳章

回覆樓主:

應該未熟,熟左全部啡色,豬肉要熟啲

大宅

國民生產總值:4284

BKXmas勳章

我試過一次,係豬肉有問題,明火20分鐘大滾水都同你一樣咁粉紅,掉了,永遠不買惠康肉餅

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:10

子爵府

BKXmas勳章

yin-ting 發表於 16-11-28 13:32
應該未熟,熟左全部啡色,豬肉要熟啲
死火, 食左幾舊

子爵府

BKXmas勳章

Sofia_happy 發表於 16-11-28 13:32
我試過一次,係豬肉有問題,明火20分鐘大滾水都同你一樣咁粉紅,掉了,永遠不買惠康肉餅
...

通常我用蒸煮飯盒, 連米一齊煮, 煮30分鐘再焗多10分鐘就食得

之後我蒸多10分鐘佢都係咁粉紅色, 係咪即係D豬肉有問題, 食左會點架? 我食左小小呀

我呢個係買百佳嗰D PACK好哂既肉餅

琥珀宮

國民生產總值:150136

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 2017媽媽節

引用:我覺得未熟....+仲咁紅.....

原帖由 catjeffcat 於 16-11-28 發表
我覺得未熟.... 仲咁紅.....

伯爵府

國民生產總值:18665

2017勳章 BKXmas勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 2017媽媽節

回覆:D肉餅係咪未熟呀?

未熟

珍珠宮

國民生產總值:32882

BKXmas勳章

照計就熟啦!
不過唔好再買一pack pack果D肉餅啦, 之前睇過post話呢D碎肉有機會mix左其他部位落去, 所以想食肉餅都係買舊完整豬肉自己攪!

子爵府

BKXmas勳章

bobosweet 發表於 16-11-28 13:58
照計就熟啦!
不過唔好再買一pack pack果D肉餅啦, 之前睇過post話呢D碎肉有機會mix左其他部位落去, 所以想食 ...

嗯, 我諗我唔敢再貪平貪方便買呢D喇!
佢係D PACK好左既蒸餸類, 一PACK PACK好哂嗰D呢, 其實係咪淨係肉餅先係咁? 排骨嗰D會唔會好D?

珊瑚宮

國民生產總值:108296

2017勳章 BKXmas勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

呢d現成餸可能加咗鬆肉粉既野, 熟咗都係粉紅色!

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:11

大宅

國民生產總值:4766

BKXmas勳章

我以前都在超市買免治豬肉的,後來得知免治肉可能用最差肉絞的,我改為在肉檔買肉,即時叫檔主幫我絞碎。如果怕肉檔機唔衛生,咁就唯有麻煩D,回家自己絞碎。
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎