用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 452|主題: 869405

其實公司醫生即係咩industry ??

珍珠宮

國民生產總值:44266

會計師??

律師??

大宅

國民生產總值:2534

Consultant?

伯爵府

國民生產總值:17246

Wingwingm 發表於 16-11-28 13:30
Consultant?

呢個似

子爵府

國民生產總值:14899

為一間公司提供更好的營商方案, 也有機會是幫公司重組債務.

大宅

國民生產總值:2773

其實行內係無以"公司醫生"為名的行業。一般公司有任何事,第一件事會找會計師或律師。大公司或上市公司,收購合併或分拆,亦可找financial adviser,或連繫著會計師行或律師行的corporate finance。攪event 或 road show有財經公關,但公司醫生就真係........

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:31
pbpk03845784    發表於 16-11-28 15:33

男爵府

國民生產總值:6225

熱血勳章 2016畫展勳章

Refer to Economic subject, I remember that there are three industries - primary industry, secondary industry and tertiary industry. All service fields are grouped into tertiary industry. Therefore, doctor is belongs to tertiary field.

大宅

國民生產總值:2184

做左咁多年人都未聽過公司醫生呢個term
睇郭晉安做野似係公關吧,又搞活動又搵記者咁

大宅

國民生產總值:3862

服務業

伯爵府

國民生產總值:16239

clalorin 發表於 16-11-28 13:48
做左咁多年人都未聽過公司醫生呢個term
睇郭晉安做野似係公關吧,又搞活動又搵記者咁
...

係呢,明明係顧問,點解變左公關

珍珠宮

國民生產總值:32356

Wingwingm 發表於 16-11-28 13:30
Consultant?
乾收銀??

好多年前, 多數會計師未考哂中途出家的, 會有尼個職位, 其實係針對返公司的內在問題, 建議一D行政策略的人. 而家仲興唔興呢?

子爵府

國民生產總值:12705

回覆樓主:

你可以當係 agent. 通常會計師底。有 corp fin經驗。

別墅

國民生產總值:613

回覆:其實公司醫生即係咩industry

顧問。
我公司有用 ,所有公司既都會幫你執,系統,方向 網頁, 甚至員工....

男爵府

國民生產總值:6429

pbpk03845784 發表於 16-11-28 13:30
會計師??

律師??
Spin doctor 屎片醫生

伯爵府

國民生產總值:15800

2015xmas

顧問...多數俾意見,唔似電視咁咩都親力親為做

版主

國民生產總值:97252

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shio 發表於 16-11-28 13:44
其實行內係無以"公司醫生"為名的行業。一般公司有任何事,第一件事會找會計師或律師。大公司或上市公司,收 ...

係有嘅我上一間公司就專做呢樣

版主

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tkkmama 發表於 16-11-28 14:00
乾收銀??

好多年前, 多數會計師未考哂中途出家的, 會有尼個職位, 其實係針對返公司的內在問題, 建 ...

唔係呀,真係做呢瓣搵食嘅,個個都一堆咩牌咩牌o係身。
有d公司專做(唔多,全港數得出)。有d係xx師樓其中部門。相關業務包括業務重組(包括財務、人力資源、工作流程等),估價,forensic, transaction advisory,投資前風險評估,新市場風險評估,點投資,有錢剩時點俾入市點投資(包括當地法律、市場研究、錢錢錢錢,估計利潤)。無錢時收購被收購條數點計、人力/資源/業務duplicate左點重整、撈唔掂時可以點算。公司出問題要搵法政。真係摺埋搵人liquidate
什至改變到派人做CFO/COO睇住個局,直到請到接手人選為止
有時會好乞人憎(炒員工、入去評估公司運作,查野,仲唔乞人憎?)
當然要入行都有咁上下條件(唔關我事呀)

版主

無睇電視,不過實際上係唔會攪活動同搵記者的,呢d關公司醫生鬼事咩

男爵府

國民生產總值:8530

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 畀面勳章

我以為係management consulting的公司添

版主

gloriatutor 發表於 16-11-28 16:06
我以為係management consulting的公司添

亦算。不過我未聽過行內人叫自己公司醫生咁白痴
一般會介紹自己服務為business consulting, transaction service, deal advisory, global strategy, forensic and dispute, turnaround management, restructuring, performance improvement等等。
(收得咁貴要懶係專門架嘛)

男爵府

國民生產總值:8530

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 16-11-28 16:13
亦算。不過我未聽過行內人叫自己公司醫生咁白痴。
一般會介紹自己服務為business consulting, transac ...
係, 應該唔會自己介紹做公司醫生咁搞笑...其實我冇睇套電視劇

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎