用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3078|主題: 868709

個仔剛出世回家, 個大女好jealous

洋房

國民生產總值:32

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
大女4 歲, 小小野就哭, 不停發脾氣....
點覺好?

複式洋房

國民生產總值:362

Henrylau88 發表於 16-11-28 13:46
點覺好?

給予更多的愛與關注

珍珠宮

國民生產總值:44874

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我女3歲果年細佬出世, 雖然之前已做哂心理準備佢都應承會好好錫細佬, 但到見到實物, 開頭都好地地, 但之後開始情緒有波動, 原本返幼稚園好好地都變左日日喊, 佢需要時間, 俾多d關心佢同佢傾多d, 要俾佢知道爹哋媽咪一樣咁錫佢, 好快無事.

洋房

goo_littlebb 發表於 16-11-28 13:51
我女3歲果年細佬出世, 雖然之前已做哂心理準備佢都應承會好好錫細佬, 但到見到實物, 開頭都好地地, 但之後 ...

佢現在, 返學就哭, 要人送佢, 佢自己傷風, 吾比佢掂, 又哭

侯爵府

國民生產總值:20265

BK Milk勳章

點覺好?

當年細佬出世大女都係4歲幾,成日扭我陪,陪到嘅我都陪,唔掂就要爸爸幫吓手。捱過頭一個月就好好多喇,細佬食奶冇咁密啦嘛。

大宅

國民生產總值:4497

小朋友會爭寵的

男爵府

國民生產總值:5378

回覆樓主:

多啲陪佢玩

珍珠宮

Henrylau88 發表於 16-11-28 17:06
佢現在, 返學就哭, 要人送佢, 佢自己傷風, 吾比佢掂, 又哭
想當年佢剛返K1, 開頭好適應, 到11月細佬出左世, 就開始喊, 次次都係到學校門口先勁喊, 要老師抱住勁喊既佢入去, 不過我問返老師, 佢除左返學果陣喊, 上堂之後又無嘢的.我覺得大家既注意力唔好去哂細佬度, 佢覺得大家都會錫哂細佬, 自己無安全感所以扭...反而細佬仲係BB唔識邊個錫唔錫自己, 所以我覺得呢個適應期應該更加錫家姐, 多D問佢既意見, 例如細佬著咩衫好呢? 幫我睇住細佬, 佢喊要通知媽咪, 等佢覺得自己幫到手, 又有個責任, 大家又重視佢.......慢慢來吧~

男爵府

國民生產總值:8449

體諒佢,佢的天地就係父母,而家見到父母成日抱住BB,係難頂ga。

多d表達愛佢、锡佢,慢慢會好d。

伯爵府

國民生產總值:17229

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

如果我話... 應該出世前已經要落定藥....
依家唔係唔得,係已經開咗個頭....要加倍用心用力

大宅

國民生產總值:1265

可以用林志穎對kimi的方法
細孖醫院回來後,可以買玩具禮物送給大仔,然後再說,這是弟弟送給你的,讓他可以感覺到,原來細佬有禮物,可以感覺到實物的愛

wcpcelia    發表於 4 天前

洋房

xnshanshan 發表於 16-11-28 17:26
細孖醫院回來後,可以買玩具禮物送給大仔,然後再說,這是弟弟送給你的,讓他可 ...

已做... (emoji)
但都係不行

男爵府

國民生產總值:6812

動物勳章

我仔3歲半細佬出世,之前已不停幫佢做心理準備,細佬出世時咁啱學校放假,爸爸放足兩星期假日日陪佢玩,又代細佬送禮物比佢,同埋學校老師亦有幫手輔導佢,所以佢都接受到細佬。 但其實細佬開始大會扭抱同佢爭玩具,佢都會唔like細佬,父母惟有做到公平公正,多d攬佢,令佢feel到你仍然係好錫佢。

伯爵府

國民生產總值:18794

回覆樓主:

要日日幫佢洗腦,話比佢知父母年紀大or死咗,就有細佬陪你,有人同你傾計,當然得閒就贊,即使佢送細佬一粒糖,都要喺兩個面前赞,仲要講比細佬知佢幾幸福,有個咁錫佢嘅家姐。

伯爵府

國民生產總值:17668

我又係甘,我仔下個月4歲妹妹半個月,佢又唔係jealous,佢好錫妹妹,但有時唔乖佢好易就喊,我日日都攬佢錫佢話愛佢,但就係好易喊

侯爵府

國民生產總值:20648

環保接龍勳章

點覺好?

我女當年又係咁,扭足一個月,我一坐完月,就單拖只帶阿女玩,去廸廸尼,去睇戲,去公園等等,長假期又同老公只同阿女出外旅行,細佬當時只有三個月留低屋企。 不停响阿女落藥,提醒佢我地全家包括細佬都好錫佢。 咁先正常番!!! 之後仲好鍚細佬tim. 加油!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

國民生產總值:45805

xnshanshan 發表於 16-11-28 17:26
細孖醫院回來後,可以買玩具禮物送給大仔,然後再說,這是弟弟送給你的,讓他可 ...

呢招未必對每個小朋友都有用,我細女出世時,大仔三歲半,我喺入院前買定份佢鍾意嘅玩具收埋,到我出院返到屋企,我同老公拎出黎,話係妹妹送比哥哥嘅,我仔居然答:「妹妹咁細個未識行,又冇錢,點買呀?係媽咪爸爸送比我架」

nieualma    發表於 4 天前
bosch    發表於 4 天前

男爵府

國民生產總值:6785

睇多d以前d相
比佢知媽媽以前都係咁照顧佢
比佢幫吓手
及儘量抽空單獨陪佢
就算落街買個野都好

珍珠宮

Henrylau88 發表於 16-11-28 17:28
已做... (emoji)
但都係不行
呢招我都有做, 生之前都落哂藥, 但佢概念上知同見到實物(細佬)係咪接受又係2回事.

珍珠宮

國民生產總值:35156

回覆:個仔剛出世回家, 個大女好jealous

有時可能係天生,我無乜調較過個仔,他超錫bb, 叫我去邊都要帶埋佢,影相又要企佢隔離

nieualma    發表於 4 天前
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎