用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

嬰兒醫護 今日: 29|主題: 75197

上學後時常病

大宅

國民生產總值:1051

呀囝自9月開學(pn)直至現在成日病,離不開傷風,發燒流鼻水這些感冒,醫生好像永遠吾會走咁,今天睇完隔兩日又見,唉!小孩剛上學係咪咁架,朋友話一般頭果半年也如是,真的嗎

王國熱話
急聘: 夜班 / 中班 保安員
請人-電訊業direct sales
大型電訊公司請hotline
現金出糧 - 屯門區西餐廳 聘請全職或兼職...

珍珠宮

國民生產總值:36971

n班至k1,都係.咁.

大宅

國民生產總值:1375

我都心力交瘁了

回覆 hoklingpauline 的帖子

Hello hoklingpauline,其實有唔舒服係好多剛返學既小朋友會經歷既過程,媽媽嘗試係增強小朋友抵抗力方面做多D功夫啦! 平時給予足夠既食量同多元化食物,尤其一D含豐富維他命C既食材,如柑橘類水果(柑、橙、西柚、檸檬)、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄、綠葉蔬菜等等都可以增強抵抗力架。另外,確保小朋友有良好睡眠質素,有適量的活動都會有幫助,亦要注意個人衛生,班上面有同學仔唔舒服就要戴番口罩喇!

珍珠宮

國民生產總值:33609

我仔當年9個月大番育嬰園,頭一年發燒12次,平均一個月一次燒

大宅

國民生產總值:1745

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我仔已經k2 都係平均一個月睇3次醫生
一個月返學都唔知有無半個月
睇醫生睇到窮 唔知幾時先會好d

大宅

大宅

hoklingpauline 發表於 16-11-28 13:51
呀囝自9月開學(pn)直至現在成日病,離不開傷風,發燒流鼻水這些感冒,醫生好像永遠吾會走咁,今天睇完隔兩 ...

禁止訪問

國民生產總值:740

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

別墅

國民生產總值:605

發表於 前天 11:48 |顯示全部帖子

回覆樓主:

因為好易交差感染
其他小朋友病就會傳染到
就算戴左口罩都好難避免
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎