用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 45|主題: 117520

[日本] 暑假名古屋行程

複式洋房

國民生產總值:421

暑假8月中兩大兩小去名古屋6D5N, 大約行程如下
DAY 1 機場-高山
DAY 2 高山-白川鄉-高山
DAY 3 上午高山-下午返名古屋
DAY 4 名古屋 -鈴鹿車場
DAY 5 名古屋 - LEGOLAND
DAY 6 名古屋 下午返港
請問各JM 以上行程, 帶住兩個6及8歲小朋友, 可行嗎?
請問租車方便定搭車方便, 價錢差距遠嗎?

萬分謝謝~

王國熱話
坐月準備補品藥材
產後一星期,手,腳水腫到著唔到鞋
奶奶陪月
讚賞陪月EE

大宅

國民生產總值:1380

cc0402 發表於 16-11-28 14:43
方便就一定係開車方便, 行李雜物不用跟身, $$ 及時間方面, 自己慢慢玩 :

自駕時間, 未計途中休息及食野影相, 實際時間一般 x 1.3 左右

Train and / or 巴士

DAY 1 機場
-- 高山

距離 240Km,

路費約 Yen 5,300

時間約 2:40 Hr

Train or Train + Bus

Yen 4000 ~ 5500

3.5~4.5 Hour

DAY 2 高山
-白川鄉-高山

50Km,
Yen 1,300, 50min x 來回

濃飛 Bus x 來回

Yen 2500, 60 min

DAY 3 高山
-- 返名古屋

160Km, Yen 4,400, 2小時

Train

Yen 3000~5500, 2.5 ~4 Hr

濃飛 Bus Yen 3000, 2.5 Hr

DAY 4 名古屋 -- 鈴鹿車場

60Km, Yen 2,000, 70min x 來回

Train + Bus x 來回

Yen 1200 ~ 1700, 55~70 min

DAY 5 名古屋
- Legoland

22Km, Yen 1,400, 30mn x 來回

Train x 來回

Yen 350, 25 min

DAY 6 名古屋 -- 機場

48Km, Yen 1,500, 45min

Train

Yen 870~1230, 35~40 min

路費共約 Yen 20,600

車租 : 6D5N 120Hr 1300~1500cc Yen 25000~33000

: 6D5N Yen 6000~10000

汽油 : 720 ~750Km

泊車 : 酒店約 Yen 0 ~ 2000, 全程所有加埋
Yen 10000 以下

車費約 Yen 19xxx ~ 25xxx

未讀小學免費

六歲或已經讀小學半價

travling    發表於 16-11-28 17:08

珍珠宮

國民生產總值:34686

畀面勳章 環保接龍勳章

cc0402 發表於 16-11-28 14:43
暑假8月中兩大兩小去名古屋6D5N, 大約行程如下
DAY 1 機場-高山
DAY 2 高山-白川鄉-高山
個人覺得公共交通工具算是很方便的,除了白川鄉之外,
其他地方都可以乘鐵路到達。

複式洋房

回覆 TopKind 的帖子

哇~~非常詳盡, 十分感謝

複式洋房

那照您計法, 我2大2小, 租車hk$3500+路費$700 vs 搭車HK$1900車費
另請問路費, 其實係咪可以買日本高速公路ETC Pass – Central Nippon Expressway Pass (CEP)

複式洋房

回覆 shinku 的帖子

多謝回覆~
如搭車去白川鄉, 只搭濃飛巴士
另請問名古屋去legoland及鈴鹿車場, 搭JR也很容易揾到路?

大宅

cc0402 發表於 16-11-28 17:07
那照您計法, 我2大2小, 租車hk$3500+路費$700 vs 搭車HK$1900車費
以上搭車車費, 係 One Person, 不是四個人
如果租車公司有提供 CEP, 當然可以用埋

鈴鹿車場網頁有介紹交通, JR + 巴士, 不難的

複式洋房

TopKind 發表於 16-11-28 17:40

thanks!!
hahah~~我以為yen16000-17000車費係4個人tim, 咁...真係哃自駕差唔多價錢..

複式洋房

TopKind 發表於 16-11-28 17:40

租車公司不提供CEP, 要自己買,
不好意思!再請問我的自駕旅遊路線, 需要經過的路費/高速公路, 係咪大部份CEP已覆蓋晒, 不需再比路費..Many thanks!!!

大宅

cc0402 發表於 16-11-28 18:10
租車公司不提供CEP, 要自己買,
不好意思!再請問我的自駕旅遊路線, 需要經過的路費/高速公路, 係咪大部份C ...
嘩, 呢家野, 工程太大, 留比第二 D 高人幫你.
這個你應該會有用 www.navitime.co.jp/drive/ 查路費時間距離

www.ekikara.jp 查搭車

大宅

國民生產總值:3186

回覆樓主:

鈴鹿自己上網睇,6~8歲會悶,但又未玩得小高卡車。

珍珠宮

國民生產總值:34686

畀面勳章 環保接龍勳章

cc0402 發表於 16-11-28 17:27
回覆 shinku 的帖子

多謝回覆~
你可以去睇下佢地官網,有交通資訊,
個人覺得唔難搵路

大宅

國民生產總值:3980

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
shinku 發表於 16-11-29 08:59
你可以去睇下佢地官網,有交通資訊,
個人覺得唔難搵路
我也想7月中去名古屋,是否好季節??去5 天.

大宅

國民生產總值:2544

發表於 昨天 12:27 |顯示全部帖子
我都出年summer 去,大家可以傾傾行程哦!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

國民生產總值:5585

發表於 昨天 18:12 |顯示全部帖子
TopKind 發表於 16-11-28 16:30
方便就一定係開車方便, 行李雜物不用跟身, $$ 及時間方面, 自己慢慢玩 :

是否買5日高山北陸pass (大人14000円) 抵些?

大宅

發表於 昨天 18:38 |顯示全部帖子
Gloriasogashiwa 發表於 16-12-10 18:12
是否買 5日高山北陸pass (大人14000円) 抵些?
抵唔抵 ? 係睇行程去邊, 及幾多人數的, 只有你自己至知.

男爵府

國民生產總值:5585

發表於 昨天 18:50 |顯示全部帖子
TopKind 發表於 16-12-10 18:38
抵唔抵 ? 係睇行程去邊, 及幾多人數的, 只有你自己至知.

我是大阪—>金澤一>白川鄉一>高山一>下吕温泉一>名古屋
計過好似平5000円,我是1人行。

伯爵府

國民生產總值:16506

畀面勳章

發表於 昨天 23:19 |顯示全部帖子
miffychoa 發表於 16-11-28 18:48
鈴鹿自己上網睇,6~8歲會悶,但又未玩得小高卡車。

六至八歲玩唔悶喎 , 只係嗰啲要求140cm嘅遊戲唔可以玩 。suzuki 都可以同大人夾埋就玩, 非常好 . 8歲 好多遊戲,係唔需要帶人自己都可以操作。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎