用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 9|主題: 10889

係咪太緊張

別墅

國民生產總值:571

對 bb 飲食我太緊張
星期日同埋婆婆去飲茶,婆婆比左少少腸粉同油膩食物 bb,我即刻叫婆婆唔好比.........

晚飯時公公同我講婆婆好唔開心,佢照顧左 bb 咁耐都知道咩唔食得...........

我係咪應該放鬆少少,等婆婆去處理呢?

伯爵府

國民生產總值:17056

糖呢兩茶匙 發表於 16-11-28 15:55
對 bb 飲食我太緊張
星期日同埋婆婆去飲茶,婆婆比左少少腸粉同油膩食物 bb,我即刻叫婆婆唔好比... ...
BB幾大?我嗰個過咗一歲我就冇理咁多,咩都畀佢食啲,除非真係太濃味。

大宅

國民生產總值:1356

趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 動物勳章

妳係緊張咗啲嘅,過咗1歲,腸粉依類嘢我同長老出街飲茶時都有比,盡量比啲少豉油嘅位bb食。

婆婆以前都湊大妳啦,妳都健健康康,bb食少少街外嘢問題唔大,當然煎炸或過鹹食物就要避免,有時長老愛孫心切忽略咗飲食健康,盡量婉轉啲講,或製造機會避免發生依類事件

侯爵府

國民生產總值:24184

少少我都有比,通常滾水沖下先比

男爵府

國民生產總值:6725

回覆樓主:

過左一歲就唔理甘多,唔落豉油lor,未食過蝦就唔食蝦腸,食少少唔系當飯我ok,老人家又開心

大宅

國民生產總值:1918

自己BB 一定會緊張啲,咁細應該食清淡啲架嘛

侯爵府

國民生產總值:24061

你系緊張左D,同埋同長輩講嘢時,最好注意下語氣。明白你嘅心情,不過BB過左1歲,就唔系太著緊,不過都系要以清淡為主

侯爵府

國民生產總值:22407

有時候婉轉d就可以喇,而且佢地老人家通常都會咁架

別墅

國民生產總值:625

回覆:係咪太緊張

過左1歲後,我都開始比大人野佢食,我會樣樣比啲佢試~除非生冷,煎炸食物,太咸太甜都避一避
咁樣可以增加bb食野樂趣,投入感又會多啲~

別墅

EstrellaDamm 發表於 16-11-28 15:59
BB幾大?我嗰個過咗一歲我就冇理咁多,咩都畀佢食啲,除非真係太濃味。
13 個月大

別墅

親親小孩子 發表於 16-11-28 16:06
妳係緊張咗啲嘅,過咗1歲,腸粉依類嘢我同長老出街飲茶時都有比,盡量比啲少豉油嘅位bb食。

婆婆以前都湊 ...
就係煎炸過鹹樣樣齊

別墅

angiehuang 發表於 16-11-28 23:19
過左1歲後,我都開始比大人野佢食,我會樣樣比啲佢試~除非生冷,煎炸食物,太咸太甜都避一避
咁樣可以增加b ...
婆婆比既就係煎炸過鹹既野

別墅

可能係我接受唔到咁細個就比炸春卷、香煎蘿蔔糕同浸滿豉油既腸粉比佢食。

開頭都有忍住唔出聲,去到炸春卷.........就衝口而出講左唔好再比......

男爵府

國民生產總值:6725

回覆樓主:

炸春卷又過份左d,同佢講消化唔到唔好俾bb食lor,或者同佢講明,bb飲茶個陣可以食d乜,列明俾佢地會好做d,佢又可以享受同bb飲茶嘅樂趣

侯爵府

國民生產總值:24184

糖呢兩茶匙 發表於 16-11-29 09:06
就係煎炸過鹹樣樣齊

咁真係唔得,我都會出聲,我底線係蒸包唔食餡,過左水嘅腸粉,bb好醒架,食過重味嘢,就唔肯食返啖味

別墅

怪獸青BB 發表於 16-11-29 10:28
炸春卷又過份左d,同佢講消化唔到唔好俾bb食lor,或者同佢講明,bb飲茶個陣可以食d乜,列明俾佢地會好做d,佢 ...
每朝佢地去飲茶食左 d 咩我真係唔知囉

別墅

AGa1111 發表於 16-11-29 10:42
咁真係唔得,我都會出聲,我底線係蒸包唔食餡,過左水嘅腸粉,bb好醒架,食過重味嘢,就唔肯食返啖味
...
叉燒包挑走左肉但重有叉燒醬係度,腸粉原汁原味,佢識食 lur 骨既話應該會食埋鳳爪

別墅

有懷疑我有咁多野敏感係細個亂食野引起

男爵府

國民生產總值:8030

我BB過左一歲,出去都跟我地大人食飯了!飲茶都吃到好多嘢,腸粉,餃子,包,炒麵。妳下次試下婉轉D講,換個方式同語氣。

別墅

國民生產總值:625

回覆:糖呢兩茶匙 的帖子

嘩! 咁真係要出聲,煎炸野好易喉嚨痛,會病架! bb受唔到依啲上火野食

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎