網購天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我的微信錢包之前綁定了國內銀行卡,國內訂單付款無問題。
依家我想綁多一張香港信用卡,點解右上角無得選擇轉換地區呢?
有人知道如何解決嗎?謝謝。

翡翠宮

回覆樓主:

嗱,經常有人切換唔到中國版錢包,只須别人轉帳1分錢人仔就會出現;咁你個情況會唔會人哋用微信轉帳港幣畀你就搞掂呢?!

翡翠宮

回覆樓主:

搵到啦,增加中國錢包比較簡單;但反過來,就要撳「點擊此處」上報問題。

https://kf.qq.com/touch/sappfaq/160312BZZJJR160312vM3URR.html?platform=14

珍珠宮

lyh80115 發表於 16-11-28 16:41
搵到啦,增加中國錢包比較簡單;但反過來,就要撳「點擊此處」上報問題。

https://kf.qq.com/touch/sappfa ...

謝謝回覆。
我最後用了一個笨方法,就是用香港電話號碼新開了一個戶口,裡面有香港錢包的功能。

翡翠宮

平平常常 發表於 16-11-28 19:30
謝謝回覆。
我最後用了一個笨方法,就是用香港電話號碼新開了一個戶口,裡面有香港錢包的功能。

如果部手機可以雙微信就perfect

珍珠宮

lyh80115 發表於 16-11-28 19:38
如果部手機可以雙微信就perfect

我覺得微信不夠人性化。需要人去遷就它的系統。

感覺淘寶比較主動改進用家便利。

翡翠宮

平平常常 發表於 16-11-28 21:53
我覺得微信不夠人性化。需要人去遷就它的系統。

感覺淘寶比較主動改進用家便利。

又差不多啦,淘寶咁多年都好多麻煩嘢,實名搞咗一輪、官集拒收等,付款方面都一般般,例如我用國美、1號店、飛牛網、銀泰等apps購物,輕鬆用到銀聯信用卡付款無手續費,淘寶幾時有咁方便過?而家先話可以喺app用支付寶HK,但4月後又開始要手續費。

大宅

回覆樓主:

請問樓主綁定了嗎?我嘗試多次綁定,都綁定不了香港信用卡!

翡翠宮

limaiho 發表於 16-11-30 16:12

港版錢包都唔得?

大宅

lyh80115 發表於 16-11-30 16:17
港版錢包都唔得?

是!同埋,我想問下,有無地方可以充值到錢包餘額

珍珠宮

limaiho 發表於 16-11-30 16:12

OK,用香港電話號碼開了新戶口就可以綁定香港信用卡了。
港版錢包的menu 跟國內不同,我之前那個戶口用國內電話號碼註冊,用不了港版錢包。

今天舊戶口發封利士給新戶口,新戶口再綁定多一張國內銀行卡,之後新戶口就可以轉換國內跟港版錢包了。但是港版錢包我找不到那裡可以發利是。所以舊戶口暫時無辦法轉換港版錢包。

珍珠宮

lyh80115 發表於 16-11-28 22:09
又差不多啦,淘寶咁多年都好多麻煩嘢,實名搞咗一輪、官集拒收等,付款方面都一般般,例如我用國美、1號店 ...

手續費是否只是支付寶HK才收取?國內版不收?
我無留意,我無支付寶HK。

翡翠宮

平平常常 發表於 16-11-30 20:52
手續費是否只是支付寶HK才收取?國內版不收?
我無留意,我無支付寶HK。
...

國内唔收,支付寶hk過咗明年4月先開始收。

大宅

回覆樓主:

系咪要先填曬個人資料,還要上傳埋身份證,等1天的審核,先可以綁定信用卡呀

珍珠宮

limaiho 發表於 16-11-30 23:09
系咪要先填曬個人資料,還要上傳埋身份證,等1天的審核,先可以綁定信用卡呀
...

無需上傳身份證,無需核實。只需要填妥香港信用卡的卡主姓名、電話、電郵,填好資料馬上綁定,立即可用錢包支付。

子爵府

回覆 lyh80115 的帖子

吾洗甘傻開多個ac 切換錢包其實好簡單.如下
按 右下角 "我的設定" 再按中間個錢包,
在右上角有3點野 按下去,跟住熒莫下底會有個切換錢包地區
選香港就可以了 !

如想再看有幾多人仔在里面,重新選返中國就可以了

翡翠宮

kittykwok385 發表於 16-12-1 09:13
回覆 lyh80115 的帖子

吾洗甘傻開多個ac 切換錢包其實好簡單.如下

樓主撳咗嗰三點都無香港錢包,因為用咗大陸手機號注册,當咗係内地用户……

珍珠宮

lyh80115 發表於 16-12-1 09:34
樓主撳咗嗰三點都無香港錢包,因為用咗大陸手機號注册,當咗係内地用户……
...

對極!
當初開微信戶口是為了方便使用國內的各種服務,所以用了國內號碼開戶。
現在香港逐步開發微信支付服務,舊戶口想要綁定香港信用卡卻無從入手。

其實微信轉帳跟wechat 利士有什麼分別?
正如你早前提議,我想試試用新戶口轉帳小數目去舊戶口,看看能否解決這個問題。

珍珠宮

原來用香港電話號碼註冊的帳戶有wechat out 功能,今天摸索時發現有個感恩節免費7天 wechat out 優惠,可以免費打電話7天。

子爵府

不過微信香港都吾流行
係大6用就方便

首頁

尾頁

跳至