用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4744|主題: 868760

小兒因嚴重鼻塞, 日日都瞓唔到, 除洗鼻外, 有其他方法嗎  

大宅

國民生產總值:4228

動物勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 2015xmas

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
小兒因嚴重鼻塞, 日日都瞓唔到, 除洗鼻外, 有其他方法嗎 ?
他3歲, 試過洗鼻, 好抗拒, 晚晚扭計話鼻塞, 但冇鼻水流, 我只幫佢搽c櫻桃味果隻, 但知道唔可以成日搽, 有冇鼻敏感者試過用空氣淨化機有改善 ? 如有, 可否介紹邊隻, 謝謝 !!

大宅

國民生產總值:1184

回覆:愛德華一世 的帖子

我仔有鼻炎, 半年前好嚴重,果段時間晚晚開住空氣清新機 訓覺+噴鼻,隔一排就好返好多, 宜家冇甘嚴重, 間中我就會開下清新機,我覺得幾好

大宅

國民生產總值:1164

回覆:小兒因嚴重鼻塞, 日日都瞓唔到, 除洗鼻外, 有其他方法嗎

呢度好多人一聽以為傳銷嘅精油,但的確幫助到。今次轉天氣我小朋友終於唔洗病到唔舒服要睇醫生。
我只是用家~

大宅

國民生產總值:1462

回覆:愛德華一世 的帖子

似係鼻敏感,要睇醫生同噴鼻先得,有輕微類固醇,都無辦法架啦,鼻塞抖唔到氣,訓得唔好都好影響生活。

我小朋友都係咁

大宅

國民生產總值:2872

C Dr seek advices...

大宅

國民生產總值:1462

回覆:Greta_C 的帖子

我都試過氣清新機 訓覺+生理鹽水噴鼻, 用除蟎,熱水洗床被,全部都唔得
都係噴藥先得

複式洋房

國民生產總值:157

回覆樓主:

試下加多個枕頭訓高D,係咪一瞓先塞,可能鼻水倒流鼻塞。

大宅

國民生產總值:1636

回覆樓主:

我同仔仔鼻敏感都嚴重的,起床打十幾個黑痴,紙巾至少用6,7張。
但洗鼻一次後非常明顯好轉 ( 第二朝只用兩張紙巾)

大宅

國民生產總值:1638

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

點洗鼻? 我小朋友都係咁, 好多鼻水

大宅

國民生產總值:2551

兒童安鼻靈。不可連續用多過一星期。

大宅

國民生產總值:4971

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

https://www.youtube.com/watch?v=aZgueuvJIsQ&feature=related
洗鼻真係好有用。

唔好以為綠鼻涕一定係有箘,洗鼻可以洗到由綠轉清鼻涕。

子爵府

國民生產總值:10479

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

愛德華一世 發表於 16-11-28 16:25
小兒因嚴重鼻塞, 日日都瞓唔到, 除洗鼻外, 有其他方法嗎 ?
他3歲, 試過洗鼻, 好抗拒, 晚晚扭計話鼻塞, 但冇 ...

切半個洋葱放枕邊,對鼻塞有舒缓作用。另可試用鼻眼適,一天三次,但要每日用,用上幾日會漸漸轉好的(我仔兩歲幾時醫生介紹)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

別墅

國民生產總值:948

回覆樓主:

可能是鼻腔內腺漾體增生,上網睇睇有關資料,睇耳鼻喉科,有手術可做

男爵府

國民生產總值:7754

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

margaretcc 發表於 16-11-28 16:31
呢度好多人一聽以為傳銷嘅精油,但的確幫助到。今次轉天氣我小朋友終於唔洗病到唔舒服要睇醫生。
我只是用 ...

我都有俾小朋友用介紹咗俾朋友用,用完叫我幫佢買。其實我自己一直無入會,都係叫其他朋友買。

複式洋房

國民生產總值:266

愛德華一世 發表於 16-11-28 16:25
他3歲, 試過洗鼻, 好抗拒, 晚晚扭計話鼻塞, 但冇 ...

不要胡亂用藥,最好先看醫生
鼻塞有許多原因,急性鼻炎,鼻敏感,鼻骨偏生都會影響的

洋房

國民生產總值:56

2015xmas

回覆樓主:

可以試瞓前同佢浸腳,浸到红噹噹,然後即刻上床,我個囡有鼻敏感,尼幾日凍浸咗無鼻室,瞓得好好

男爵府

國民生產總值:6601

好媽媽勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

國民生產總值:44876

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

H_A 發表於 16-11-28 16:53
https://www.youtube.com/watch?v=aZgueuvJIsQ&;feature=related
洗鼻真係好有用。
thanks! 我都要俾個女試下, 佢又係經常塞.

男爵府

國民生產總值:9199

回覆:小兒因嚴重鼻塞, 日日都瞓唔到, 除洗鼻外, 有其他方法嗎

佩夫人鼻貼,訓前貼响心口衫上面,唔知你小朋友咁嚴重得唔得

大宅

國民生產總值:1888

引用:Quote:margaretcc 發表於 16-11-28 16:31

原帖由 sharon26788 於 16-11-28 發表
我都有俾小朋友用介紹咗俾朋友用,用完叫我幫佢買。其實我自己一直無入會,都係叫其他朋友買。
...
請問用邊隻味,我有朋友是會員,想叫佢幫我買,謝謝

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎