用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
19oC.79%

義工

自由講場 今日: 4120|主題: 943165

跳至
多唔多父母俾細路打機打到路都唔睇..........

侯爵府

國民生產總值:23385

BKXmas勳章

多唔多D父母俾細路打機打到路都唔睇.....

見到啲一二年班都未識控制自已,
玩到路都唔睇,
卦埋黎,
咁細個,唔駛俾佢地玩到咁顛呀

子爵府

國民生產總值:12133

BKXmas勳章

大把大人係地鐵、街上玩手機,好似zombie咁阻住上車、電梯、出入口,叫都無反應...細路哥都係跟大人學。

伯爵府

國民生產總值:16588

大廚勳章 陪月勳章 BKXmas勳章

岩岩湊細囡N班放學,
有個呀媽帶個一、二年班哥哥黎接細佬,
個哥哥全程望住電話捉精靈,
條隊行佢又唔郁要人推,
細佬出左黎佢又唔行掛住玩,
完全無視周圍既世界,
點解個呀媽可以容許個仔咁樣呢!?
好難理解……

公爵府

國民生產總值:27831

BKXmas勳章

回覆樓主:

我唔會比個仔玩電話,但會比人鬧我怪獸。

sfuhsg    發表於 16-11-28 17:38

珍珠宮

國民生產總值:33767

BKXmas勳章

我一定唔會比個仔,邊行邊睇電話,只可以係屋企睇,係街冇得睇

水晶宮

國民生產總值:63757

BKXmas勳章

你咁問邊有人會答你佢係咁呀...........
大人又好,細路又好,好多時係心隱,自己都控制唔到自己....

我同事已經係! 成30歲人都係停唔到咁玩電話!

伯爵府

國民生產總值:15982

BKXmas勳章

回覆樓主:

周街大人細路都打機打到路都唔睇同埋遇人撞人...

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:23

子爵府

國民生產總值:10278

BKXmas勳章

引用:大把大人係地鐵、街上玩手機,好似zombie咁

原帖由 Jane1983 於 16-11-28 發表
大把大人係地鐵、街上玩手機,好似zombie咁阻住上車、電梯、出入口,叫都無反應...細路哥都係跟大人學。 ...
真。大人自己都

珍珠宮

國民生產總值:40064

BKXmas勳章

回覆樓主:

坐定都唔係好鐘意比電話佢玩,仲要一路行一路玩?

響我魔爪下冇可能發生

珍珠宮

國民生產總值:49073

BKXmas勳章

miemiemie 發表於 16-11-28 16:35

我絕對唔會比對仔女一路行一路打機/玩電話,要玩就坐定定喺餐廳食野前或食飽玩一陣囉,出街就出街,點解要機不離身呀?

子爵府

國民生產總值:10552

BKXmas勳章

miemiemie 發表於 16-11-28 16:35

就算平時點玩都好, 我一定一定唔會比自己小朋友一路行一路睇電話~太危險

別墅

國民生產總值:853

BKXmas勳章

回覆樓主:

我直情唔比佢地打機。平時專注力已經差,打埋機唔得掂。

水晶宮

國民生產總值:54831

2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

大人都係咁啦

公爵府

國民生產總值:27599

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆:多唔多父母俾細路打機打到路都唔睇..........

出街時吾卑玩,亦無手機可以玩,我部手機吾會有game玩,只限星期五至日有機玩,規矩星期五晚,要完成所有功課先有機玩,小朋友自制能力底,家長有責任限制玩機時間,聽社工講宜家有好多沉迷玩機個案排睇e生

公爵府

引用:大人都係咁啦

原帖由 黃二少奶 於 16-11-28 發表
大人都係咁啦
所以大人話細路時咪無說服力

水晶宮

國民生產總值:54831

2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

maymay220hk 發表於 16-11-28 22:56
所以大人話細路時咪無說服力
我老公成日話個女冇手尾掛住睇機,我堅覺得冇說服女,只係阿女得5歲未識搏你咀

公爵府

引用:Quote:maymay220hk 發表於 16-11-28 22:56

原帖由 黃二少奶 於 16-11-28 發表
我老公成日話個女冇手尾掛住睇機,我堅覺得冇說服女,只係阿女得5歲未識搏你咀
...
囡囡大大下咪吾會聽佢講,今天因,明天果

伯爵府

國民生產總值:15844

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我好討厭朝早返工見D大人一路行一路打機,使唔使咁分秒必爭呀!九龍塘站人流多,人來人往阻住晒。

禁止訪問

國民生產總值:1252

BKXmas勳章

男爵府

國民生產總值:9716

BKXmas勳章

回覆:多唔多父母俾細路打機打到路都唔睇..........

其實父母都未必知佢地仔女打機打成點。
但我一定教小朋友一路行唔好一路玩手機。
但佢自己係點就管唔到啦。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎