用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

想生BB 今日: 22|主題: 89085

星期日*荃灣*龍母廟 :)

大宅

國民生產總值:1249

認識瑞士牛牛第三回 樂桃猴年勳章 想生BB熱投 2015xmas 畀面勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

話說剛剛星期日天氣突然好好 (前一日落足全日雨)
心血來潮
就同老公去一趟龍母廟

準備好一束香, 火機同少許利是

先到荃灣兆和街坐 81 號小巴 ($5.2)
上車同司機講想去龍母廟
到時司機就會提醒落車

大約十分鐘左右車程
到達 上角山路 路口落車
過對面馬路之後就沿右手邊山路上斜

行大約 10分鐘就到達龍母廟啦~
不過真係有啲斜 (尤其是後小半段路)
就當是上去祈福的點點誠意吧

到龍母廟, 沿大門口一條樓梯上
樓梯旁會有地主等, 都要先禮貌地上香 (現場原來有香提供, 但火機自備)

上到廟內
右手邊放有龍母像的室內
遇到一位好心姐姐 (唔知係咪蘭姑呢?)
開頭佢話今日無得摸龍床
好彩後來佢再問珍姑 (我聽到佢咁叫)
珍姑話有呀
實在太開心啦!!!

先買一份 $22 既寶
有齊香,燭,寶紙
先出外上香 (龍母中間大爐上 5 支, 其他各 3 支, 好心姐姐會教 )
然後拎住份寶跪低誠心向龍母娘娘祈求
記得講自己全名, 年齡, 住邊度, 願望

添點香油
之後就可以去廟的另一邊化寶
化寶嗰度有個男人問我地姓咩, 然後佢會一邊講意頭說話一邊幫我地化寶

跟手我地走番去搵好心姐姐
佢真係好好人呀
其實見佢好似好忙咁
但佢都好樂意帶我地上去 2 樓摸龍床
仲話因為今日轉運 (唔怪得見到旁邊好多人排隊)
仲特登兜遠少少行另一邊樓梯上

上到去又親自帶埋我地去放龍床嗰間房
搵另一個婆婆教我地摸龍床步驟

婆婆叫我地先跪好向龍母祈求
咁我又講一次自己全名, 年齡, 住邊度, 願望
我心諗講咁多次會唔會煩親龍母
不過實在太希望得到龍母娘娘既眷顧
所以照講照講照講

跟著轉身去龍床前
婆婆叫我地跪低
跟佢講咗幾句祈求說話, 名字
婆婆再叫我同老公分別放一封利是去龍被下
再摸一張紅紙

我摸到 "萬事如意"
老公摸到 "姻緣成就"

婆婆跟著叫我地咗兩三個月番嚟還神
我地連番多謝龍母娘娘
然後俾咗封利是婆婆
添了點香油
放好紅紙入銀包
就落番樓下
搵番好人姐姐, 都俾咗封利是佢
好人姐姐講咗好多祝福說話, 仲話希望我地下次番去就係還神
係就好啦!!!

跟著離開龍母廟
沿路行番斜路落去之前小巴落車嗰度
老公醒目, 佢話呢個位回程小巴會經但未必仲有位
於是我地就轉右手邊行去圓玄學院同西方寺方向
都係行多唔駛10分鐘就到圓玄學院個小巴總站
司機果然係等上滿人先開車呢~
希望我上面寫既可以幫到 jm 們可以清楚啲去龍母廟既方法啦
上網睇開放時間到 5pm, 我星期日去的, 都有開呀~
各位 jm 放心去祈福吧
唔駛擔心去到乜都唔識做
廟內會有好心姐姐 / 婆婆教哂大家點做

祝大家都快快好孕!!!

洋房

國民生產總值:70

多謝分享
祝好孕~~

hyy1009    發表於 3 天前

大宅

國民生產總值:2612

多謝分享呀

洋房

國民生產總值:71

好心有好報!多謝樓主圖文並茂好孕好運齊齊來
請問樓主甘系咪即系唔系日日都有得摸龍床?系咪要擇口去摸?

別墅

國民生產總值:761

hyy1009 發表於 16-11-30 12:28
心血來潮
就同老公去一趟龍母廟
多謝分享, 我想請問可以係邊度FIND OUT佢個龍床幾時開幾時唔開架?

大宅

國民生產總值:3047

我同老公前2個禮拜去咗,我摸到丁財两旺,老公摸到龍母保佑。
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

大宅

認識瑞士牛牛第三回 樂桃猴年勳章 想生BB熱投 2015xmas 畀面勳章

magicwand115 發表於 16-11-30 15:43
好心有好報!多謝樓主圖文並茂好孕好運齊齊來
請問樓主甘系咪即系唔系日日都有得摸龍床?系咪要擇口去 ...
多謝妳啊!!!

我諗真係唔係日日都有得摸龍床 ga
之前都見到有 jm 話無得摸

你講開我又醒起
之前有個 jm share 咗龍母廟個電話
或者想去之前打去問咗先?
電話 : 24907787

大宅

pochacco301 發表於 16-11-30 15:49
多謝分享, 我想請問可以係邊度FIND OUT佢個龍床幾時開幾時唔開架?
我啱啱搵番之前有 jm share 嗰度個電話
電話 : 24907787
或者去之前打去問下?

大宅

兔兔小馬甲 發表於 16-11-30 16:15
我同老公前2個禮拜去咗,我摸到丁財两旺,老公摸到龍母保佑。
哇~~~~ 你 2 個摸到好好啊!!!
咁一定好快好孕到!!!
等妳分享呀!

洋房

hyy1009 發表於 16-11-30 16:33
多謝妳啊!!!

我諗真係唔係日日都有得摸龍床 ga

多謝樓主細心回覆!我會打左電話俾佢地先再去
甘系咪唔駛再自己帶香?佢地有免費香?

大宅

國民生產總值:2629

我3月頭去左摸龍床
大吉大利同丁財兩旺
跟著到8月做ivf 打針抽卵放胎
現在16周多了

樓主加油

洋房

tpyjasmine 發表於 16-11-30 17:25
我3月頭去左摸龍床
大吉大利同丁財兩旺

好羨慕你呀我都要擇個良辰吉日去拜下

大宅

magicwand115 發表於 16-11-30 18:13
好羨慕你呀我都要擇個良辰吉日去拜下

加油,好快到你

大宅

我仲有三十五條紅d
及好多綠d,有人想要可以PM我
先到先得,商廈區收貨最好,送完即止

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:3122

回覆樓主:

多謝你,好詳細,有機會真係要去下
但如果我自己一個去都ok?

大宅

國民生產總值:3122

回覆樓主:

仲有,記得有左上黎報喜

大宅

國民生產總值:2097

發表於 前天 03:01 |顯示全部帖子
hyy1009 發表於 16-11-30 12:28
心血來潮
就同老公去一趟龍母廟

我今年新年去摸龍床同祈福,我同老公分別摸到丁財兩旺同添丁發財,之後第2個cycle就bingo左,依家已經7個月,要準備執走佬袋喇!希望你都順順利利,好快好孕成真呀!

男爵府

國民生產總值:5167

發表於 前天 08:57 |顯示全部帖子
我三四月去左摸龍床
「發財添丁」「龍母保佑」
嗰時傻更更 咩都唔識

之後七月同朋友去搵珍姑 問龍母媽媽求子
珍姑話我年尾至年頭會有

暫時未有 希望會有啦
我老公精麻麻 自己都麻麻ಥ_ಥ

大宅

發表於 前天 10:31 |顯示全部帖子
magicwand115 發表於 16-11-30 17:23
多謝樓主細心回覆!我會打左電話俾佢地先再去
甘系咪唔駛再自己帶香?佢地有免費香?
...
妳指未入到廟之前拜土地嗰啲?
嗰度有呀
不過我唔知會唔會枕住有人去 refill
因為嗰度唔係廟入面
我嗰日好晏成 4 點幾去到就都仲有
至於入到龍母廟, 就買 $22 包齊所有 香, 燭, 寶

大宅

發表於 前天 10:34 |顯示全部帖子
tpyjasmine 發表於 16-11-30 17:25
我3月頭去左摸龍床
大吉大利同丁財兩旺
恭喜妳呀!!!!!
祝妳既乖寶寶繼續健康成長, 一切順順利利到足月出世
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎