用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 8212|主題: 891512

如何令小朋友愛上數學?

大宅

國民生產總值:1464

BKXmas勳章

我小朋友一直數學都唔太好,通常肥佬,勁溫先有合格。

發覺佢做數,好似心不在言,無靈魂的感覺,成日唔小心

水晶宮

國民生產總值:58773

BKXmas勳章

我覺得係天生,我由細到大都好唔鐘意數學,就算有年個老師教得好,我識做好多數我都係唔鐘意....呢科我係一定會唔合格

大宅

國民生產總值:4437

BKXmas勳章

真係無得迫、我正一數學白痴,點教都唔明。中四以後數學未合格過

davywm    發表於 16-11-28 18:06
tsung    發表於 16-11-28 18:02

侯爵府

國民生產總值:21607

BKXmas勳章

我覺得天生,
即有啲小朋友一點就明,
有啲講極都唔明

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:05

侯爵府

國民生產總值:21607

BKXmas勳章

小朋友無可能科科都咁叻,咁完美,
就算係都係家長狂迫同勁操,

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

我淨係想佢哋愛上數學科,有興趣去聽,去睇。

有無咩興趣班適合,例如:奧數可唔可以呢?

珍珠宮

國民生產總值:36580

BKXmas勳章

我個女原本唔鍾意數學
但佢好鍾意食嘢

我哋將啲數變晒做「食物應用題」

佢就好有興趣
貨幣加減,就叫佢去街市自己俾錢、找續

教時間,就問佢幾多分鐘之後出發等

依家好鍾意計數

davywm    發表於 16-11-28 18:07

珍珠宮

國民生產總值:32956

2017勳章 BKXmas勳章

qwe591 發表於 16-11-28 17:30

發覺佢做數,好似心不在言,無靈魂的感覺,成日唔小 ...
我和老公都覺得數學好易,好有趣。但偏偏個女好唔鍾意數學,覺得好難,教極都唔識。我都想知點可以令佢愛上數學~~

但近來,當佢知佢最好的朋友數學成績進步了好多,佢成績竟然也突飛猛進,以前做10題錯5題,現在竟然只錯1題。我唸佢被朋友既成績激起了鬥心,覺得自己應該都可以做好。

wcpcelia    發表於 16-11-29 12:35
davywm    發表於 16-11-28 18:07

大宅

國民生產總值:3711

BKXmas勳章

天生架嘛?我讀書果陣時好鐘意數學同語文,但係好唔鍾意英文
做人,5好難为自己

大宅

BKXmas勳章

tester5 發表於 16-11-28 18:05
我和老公都覺得數學好易,好有趣。但偏偏個女好唔鍾意數學,覺得好難,教極都唔識。我都想知點可以令佢愛上 ...

我都希望我小朋友有咁嘅一日,因為我覺得佢數學差係因為無心機做數學題。

王國會長

國民生產總值:18671

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

我覺得係天生嘅多,我估無得迫。做多啲數學題都只係令佢更熟題目模式,並未能令佢由討厭轉為喜歡
每日望住佢哋就充滿力量啦!

翡翠宮

國民生產總值:96798

BKXmas勳章

回覆:如何令小朋友愛上數學?

數覺得係天生,有d真係點教都唔明。

翡翠宮

國民生產總值:96798

BKXmas勳章

引用:我覺得係天生嘅多,我估無得迫。做多啲數學

原帖由 vickymok717 於 16-11-28 發表
我覺得係天生嘅多,我估無得迫。做多啲數學題都只係令佢更熟題目模式,並未能令佢由討厭轉為喜歡 ...
老師教咁多年書都係咁話,做多d係會熟d快d,但都掉必喜歡。

珍珠宮

國民生產總值:32956

2017勳章 BKXmas勳章

qwe591 發表於 16-11-28 18:12
我都希望我小朋友有咁嘅一日,因為我覺得佢數學差係因為無心機做數學題。
...

其實,初小只要肯改善不小心已經可以好高分.....

子爵府

國民生產總值:13645

BKXmas勳章

我小一俾老師讚過後就一直數學好。但呢個方法未必有效。數學好有趣,越識越有成功感,計完已經好滿足。但,唔識就點都唔識。樓主唔好太快話小朋友唔認真做,要真係續條數,續個錯去分析。我仔小學時正負數做得唔好,最初我都以為佢唔小心,但睇多幾條就知佢眞係未熟。亦試過睇佢中學嘅數,睇多幾條就知佢原來對cost 同price 嘅概念混淆。

男爵府

國民生產總值:8788

BKXmas勳章

小學數其實係日常生活基礎野嚟,由屋企食飯擺碗快,計煮飯煮幾多,到去街買野結帳,多用,佢睇到用處才得。

子爵府

國民生產總值:11949

BKXmas勳章

回覆樓主:

放心,中學用計算機,現在就。。。。順其自然

侯爵府

國民生產總值:20296

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔好話佢無心機,而係數對佢黎講有難度。我教仔做數都教到嘔白泡,唔小心係因為數感差,因為數感好嘅人係唔會有好多既唔小心。我都等緊有一日佢突然開竅唔駛煩。

子爵府

國民生產總值:10121

BKXmas勳章

回覆樓主:

以遊戲形式學 其實好多game 只要有數字就可以作為教材

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

有無人覺得而家嘅數好復雜呀?

我以前加減乘除就攪掂,而家一條題目要講一大堆嘢,解題之後再做。
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎