用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 82|主題: 120563

第一次請工人

複式洋房

國民生產總值:294

在職父母,第一次請工人,主要想幫輕婆婆湊我囡,囡1歲半,婆婆會貼身照顧,想請工人做埋家務同煮餐飯。婆婆唔識英文,想請有香港經驗,識少少廣東話既菲或印。搵左幾間中介,見左兩個真人,一個skype,仲未搵啱。想請教揀工人,有咩要留意?日後同工人相處,有咩要留意?多謝大家賜教。

王國熱話
21個月大得20磅
5歲女乜都唔願食
驢奶???
終於肯食多左嘢啦

大宅

國民生產總值:3805

Damui 發表於 16-11-28 17:40
在職父母,第一次請工人,主要想幫輕婆婆湊我囡,囡1歲半,婆婆會貼身照顧,想請工人做埋家務同煮餐飯。婆 ...
屋企有婆婆,本地完约唔多like, 因有人全天候監視
你情况,請海外印姐啱d, 你又係第一次請,如請個old seafood, 好易俾佢食住,你要聽佢話,睇佢面口

有婆婆係屋企,請個冇經驗,婆婆都可以慢慢教,工人幫頭幫尾,協助婆婆

大宅

Damui 發表於 16-11-28 17:40
在職父母,第一次請工人,主要想幫輕婆婆湊我囡,囡1歲半,婆婆會貼身照顧,想請工人做埋家務同煮餐飯。婆 ...
請35歲以下,结咗婚,有仔女要養d
對工人,唔使太熱情,唔使當佢係屋企貴賓vip, 唔使經常帶佢去食野,送嘢俾佢,樣樣點到即止,財物要鎖好,唔好引人犯罪

複式洋房

國民生產總值:294

細姐姐 發表於 16-11-28 19:52
屋企有婆婆,本地完约唔多like, 因有人全天候監視
你情况,請海外印姐啱d, 你又係第一次請,如請個old seaf ...

如果完全無經驗既印印,會唔會教得好辛苦?婆婆本身就唔多like我地請工人,但我地真係唔想佢咁頻撲。所以如果要婆婆由頭教,可能佢老人家又唔歡喜。曾經聽過新既印印真係連開水龍頭都唔識,係咪真係咁?

大宅

Damui 發表於 16-11-28 20:57
如果完全無經驗既印印,會唔會教得好辛苦?婆婆本身就唔多like我地請工人,但我地真係唔想佢咁頻撲。所以 ...
又冇山番得咁交関
醒目與否,要睇個人,工人要做嘅工作,不外乎,洗洗抹抹,擔擔抬抬,有個後生幫吓手,婆婆舒服好多,去買餸有人幫手拎,厨房碗碟有人洗

煮飯就唔好旨意工人,慢慢教

最初,工人廣東話,就真係唔叻,用單字,身體語言搭夠,3個月後會有進步

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎