用戶登入

找回密碼 | 註冊

18oC.77%

義工

嬰兒醫護 今日: 13|主題: 76656

小朋友一星期只有兩次便便

男爵府

國民生產總值:5720

BKXmas勳章

佢唔識表達,但完全見佢無便意,逗佢唔俾,一拎便盤就走同叫。食野、飲水正常、水果唔愛食但每天都有半/一個,朝早俾火龍果麥片了都唔得,食過益生菌,按肚都唔得,見佢好煩噪唔知點好?
呢d行為問題可解決嗎? 佢大便未算一粒粒,是一堆的,少少硬但量少,食既野去哂邊..?

王國熱話
請教平假名
日本媽媽報到區
可以幫我睇下這隻魚油幾錢嗎?
在港日本人太太群組

伯爵府

國民生產總值:15971

BKXmas勳章

同佢習慣每日坐一陣?

我比chia seed(加水)比我囝食/飲
第二日就疴返啲粒粒出黎

大宅

國民生產總值:1209

BKXmas勳章

試下朝早食蕃薯,同埋每日試下叫佢坐一陣睇下有無便意....或者留意下佢會唔會係忍住唔痾?

回覆 JNF 的帖子

您好 JNF,小朋友便便唔好,通常因為水分和纖維攝取量唔足夠,一星期只有兩次便便幾耐呀? 佢胃口好唔好?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

國民生產總值:2340

BKXmas勳章

rachel_tim 發表於 16-11-28 18:57
同佢習慣每日坐一陣?

我比chia seed(加水)比我囝食/飲
小朋友多大? 可以食奇異籽?
我都考慮好5好比佢試, 佢又係有便便問題

伯爵府

BKXmas勳章

mmkk28 發表於 16-11-30 18:11

我仔歲幾有食了
我就咁加水變成jelly water, 當水咁比2安佢飲。
上網睇過唔好長期食, 所以我都係間唔中先比佢( 尤其去旅行可能會食少蔬菜時)
我同我外國醫生講過比chia seed, quinoa , 比我仔食, 佢話superfoods , 冇問題

男爵府

BKXmas勳章

POSM 發表於 16-11-29 23:15
試下朝早食蕃薯,同埋每日試下叫佢坐一陣睇下有無便意....或者留意下佢會唔會係忍住唔痾?
...

佢好似無想便便既感覺呀,唔俾坐盆

男爵府

BKXmas勳章

mmkk28 發表於 16-11-30 18:11

便度有得買,佢會唔會唔食架

男爵府

BKXmas勳章

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-11-30 16:52
回覆 JNF 的帖子

您好 JNF,小朋友便便唔好,通常因為水分和纖維攝取量唔足夠,一星期只有兩次便便幾耐呀? ...

胃口ok既,鍾意食飯麵包、每早都有水果麥片同益生菌架啦。
情況有兩星期,唔知俾唔俾7星茶、甘油條好-驚有慣性

大宅

BKXmas勳章

rachel_tim 發表於 16-11-30 18:31
我仔歲幾有食了
我就咁加水變成jelly water, 當水咁比2安佢飲。
上網睇過唔好長期食, 所以我都係間唔中 ...
Thanks a lotLet me try try

子爵府

國民生產總值:10619

BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

JNF 發表於 16-11-30 18:48
胃口ok既,鍾意食飯麵包、每早都有水果麥片同益生菌架啦。
情況有兩星期,唔知俾唔俾7星茶、甘油條好-驚有 ...

試下俾多d 生果佢,我個女以前都係咁,我諗你要改變下佢食野既習慣。但唔好急
我每餐會有菜或者蔬果,每日午餐後會榨杯橙計俾佢,一星期食4 次益身菌。中午訓醒午覺再食下生果咁

伯爵府

BKXmas勳章

JNF 發表於 16-11-30 18:47
便度有得買,佢會唔會唔食架

我見百佳都有得買, 一包約一百。 先買細包試吓
唔好加熱水, 會gip 味, 凍開水冇味。
我用spoon 比佢食, 我仔冇反抗(本身應該冇味的)

珍珠宮

國民生產總值:38185

BKXmas勳章

我覺得乳酪都OK

回覆 JNF 的帖子

兩星期只去左四次便便,難怪媽媽會擔心!都建議媽媽用治本既方法,係佢既飲食和生活習慣著手,多飲水和攝取高纖維係最天然亦是最長遠既方法。媽媽有俾麥片小朋友好好呀,燕麥含不溶性膳食纖維素有效促進BB腸胃蠕動,幫助排便,媽媽可以將煮好麥片及其他食材例如南瓜、肉碎混入米飯製作燕麥飯,一日兩種以上水果(1/2碗以上)例如橙、牛油果、奇異果、啤梨等。 另外,亦要留意有D小朋友會因為怕用廁所而忍住唔排便,引致便秘,小朋友依家係咪學緊戒片呀? D 做運動,落公園跑跑跳跳,都會幫助腸道蠕動同排便架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

男爵府

BKXmas勳章

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-12-1 17:29
回覆 JNF 的帖子

兩星期只去左四次便便,難怪媽媽會擔心!都建議媽媽用治本既方法,係佢既飲食和生活習慣著 ...

未戒呀,但一拎便盤出來就唔坐要走,又唔覺佢發力想大便咁,食左一星期益生菌了,每天水果麥皮加按摩都未有便便。係咪要用甘油條通通先?

大宅

BKXmas勳章

JNF 發表於 16-12-1 22:03
未戒呀,但一拎便盤出來就唔坐要走,又唔覺佢發力想大便咁,食左一星期益生菌了,每天水果麥皮加按摩都未 ...
我試過有次姐姐5小心買了五花腩煲鱷魚肉, 好油, 但煲湯好貴,照片緊D油照飲,嗰日佢足足痾3次連痰都痾埋出尼,小朋友太耐冇痾,都可以試下另類方法.....

禁止訪問

國民生產總值:742

BKXmas勳章

回覆樓主:

JNF 發表於 16-12-1 22:03
未戒呀,但一拎便盤出來就唔坐要走,又唔覺佢發力想大便咁,食左一星期益生菌了,每天水果麥皮加按摩都未 ...

戒片的確需要時間,媽媽順其自然,太大壓力有機會令佢怕左排便,如果BB便便唔係好乾/硬,就算唔係日日都便便,都未必一定係便秘架! 唔建議經常用甘油條,會做成慣性,媽媽按摩肚仔可幫BB腸胃蠕動和排便,如果只係間唔中按效果未必明顯,不如試下經常勤D 按摩,每日按幾次,都會幫到小朋友架!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎