親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

111aaa 發表於 16-11-30 09:37
回覆 kerrykevin 的帖子

pm左宜蘭行程俾你,
can you also share with me, please

男爵府

111aaa 發表於 17-1-6 09:00

玩完回港?

玩完返來啦。
麵線DIY我book 11:00個場,不過個日我見之後都有人book左上去玩,可能你可以問佢有無其他時間。
樍木博物館真係幾細,連埋做DIY一個鐘都唔洗,未去過去一次都夠囉,唔會再去。
包車我後尾係面書search的,搵左幾間格價,佢平d,不過係包的士。

男爵府

最後我個行程:

21-12-2016 : Day1@台北
出發 》桃園機場即時搵包車來回台北 》台北旅店 》寧夏夜市

22-12-2016 : Day2@宜蘭
台北轉運站搭葛瑪蘭巴士 》礁溪 》湯圍溝溫泉公園 》甕窯雞Lunch(行過去,都幾遠(emoji)) 》四圍堡車站 》積木方舟博物館(搭的士) 》幾米幸福轉運站及廣場(搭的士) 》民宿附近三星蔥牛肉麵館Dinner 》奕順軒宜蘭餅買手信

23-12-2016 : Day3@宜蘭(包車8小時)
橘之鄉(買手信) 》亞典菓子工場(買手信及參觀) 》宜農牧場 》福美朴肉Lunch 》蔥仔寮蔥餅DIY 》菓風糖菓糖果DIY 》金車噶瑪蘭威士忌酒廠 》羅東夜市(呢程自已搭火車去)

24-12-2016 : Day4@新北市(包車8小時)
石碇許家麵線DIY 》九份 》新北市立黃金博物館(無耳茶壺山/基隆山(大肚美人山) 》黃金瀑布 》陰陽海 》台北民宿 》民宿附近台北無敵水餃Dinner

25-12-2016 Day5@台北
上引水產 》花博花園(巨無霸氣墊樂園) 》
201 Cafe Restaurant 聖誕晚餐(本來想去乾杯燒肉,但要等3個鐘(emoji))

26-12-2016 : Day6@台北
Barista Coffee早餐 》Babyboss(採礦場/電力公司/汽車維修中心/航空公司機師/航運公司/交通警察/消防員) 》點水樓晚餐

27-12-2016 : Day7@台北
永和豆腐早餐 》又去台北花博花園爭艷館(神愉奶爸邪惡製片廠) 》西門町小食及買手信 》無老鍋晚餐(好味呀)

28-12-2016 : Day8@早機回港

男爵府

thanks

行程好好呀

子爵府

可否給我宜蘭包車資料? 謝謝

大宅

引用:最後我個行程:21-12-2016 : Day1@台北出發

原帖由 kerrykevin 於 17-01-06 發表
最後我個行程:

請問台北落宜蘭需要多少時間?

男爵府

CPLau129 發表於 17-1-10 12:56

可否給我宜蘭包車資料? 謝謝

我用包的士,兩日司機唔同,睇你遇著咩司機,所以唔敢介紹俾大家。

男爵府

GLBMAMA 發表於 17-1-10 14:39
請問台北落宜蘭需要多少時間?

無塞車車程大約1小時

複式洋房

Baby boss 要玩成日嗎?我仲plan半日添 :<

大宅

醒目開學勳章

kerrykevin 發表於 17-1-6 16:08
最後我個行程:

想問下搭的士由礁溪到宜蘭大約幾錢?

別墅

nana_cheung 發表於 16-12-13 21:58
請問可否pm你的行程給我,我留宜蘭3天,只plan 到一天行程,DIY麵線->伯朗咖啡城堡->阿宗芋冰城- ->柯氏蔥 ...

請問D地方駛唔駛預早上網book架

男爵府

Mangor2011 發表於 17-1-12 11:10

Baby boss 要玩成日嗎?我仲plan半日添 :<

我個日成11:30先去到,玩到5:30。
其實因為要排隊等玩,所以半日可能唔夠喉,大熱門嘅飛機師,太空人,要早成個鐘排架。我去過兩次,都未玩到太空人。

男爵府

三五成群 發表於 17-1-13 07:56
請問D地方駛唔駛預早上網book架

DIY麵線要book定,佢話要預備材料。
糖果DIY我太遲book,電話booking full左,個日早半鐘walk-in報名,好彩仲有位。
蔥餅DIY唔洗book都得,個到地方好大。

男爵府

嵐嵐mimi 發表於 17-1-12 23:22
想問下搭的士由礁溪到宜蘭大約幾錢?

我宜蘭火車站搭的士返礁溪民宿NT240

大宅

111aaa 發表於 16-11-30 09:37

pm左宜蘭行程俾你,

請問可否pm宜蘭行程比我?

大宅

畀面勳章

我四月4大3小都會去台北加宜蘭。可否pm行程給我嗎?謝謝

男爵府

ay.elaine 發表於 17-1-22 03:00
我四月4大3小都會去台北加宜蘭。可否pm行程給我嗎?謝謝

最後我個行程:

出發 》桃園機場即時搵包車來回台北 》台北旅店 》寧夏夜市

22-12-2016 : Day2@宜蘭
台北轉運站搭葛瑪蘭巴士 》礁溪 》湯圍溝溫泉公園 》甕窯雞Lunch(行過去,都幾遠(emoji)) 》四圍堡車站 》積木方舟博物館(搭的士) 》幾米幸福轉運站及廣場(搭的士) 》民宿附近三星蔥牛肉麵館Dinner 》奕順軒宜蘭餅買手信

23-12-2016 : Day3@宜蘭(包車8小時)
橘之鄉(買手信) 》亞典菓子工場(買手信及參觀) 》宜農牧場 》福美朴肉Lunch 》蔥仔寮蔥餅DIY 》菓風糖菓糖果DIY》金車噶瑪蘭威士忌酒廠 》羅東夜市(呢程自已搭火車去)

24-12-2016 : Day4@新北市(包車8小時)
石碇許家麵線DIY 》九份 》新北市立黃金博物館(無耳茶壺山/基隆山(大肚美人山) 》黃金瀑布 》陰陽海 》台北民宿 》民宿附近台北無敵水餃Dinner

25-12-2016Day5@台北
上引水產 》花博花園(巨無霸氣墊樂園) 》
201 Cafe Restaurant 聖誕晚餐(本來想去乾杯燒肉,但要等3個鐘(emoji))

26-12-2016 : Day6@台北
Barista Coffee早餐 》Babyboss(採礦場/電力公司/汽車維修中心/航空公司機師/航運公司/交通警察/消防員) 》點水樓晚餐

27-12-2016 : Day7@台北
永和豆腐早餐 》又去台北花博花園爭艷館(神愉奶爸邪惡製片廠) 》西門町小食及買手信 》無老鍋晚餐(好味呀)

28-12-2016 : Day8@早機回港

別墅

kerrykevin 發表於 17-1-13 15:28
DIY麵線要book定,佢話要預備材料。
糖果DIY我太遲book,電話booking full左,個日早半鐘walk-in報名,好 ...

請問DIY麵線值得去嗎?網上預約嗎?

子爵府

我都分享一下
我係聖誕節紅日嗰幾日去,三大兩小(5歲+8歲)
DAY1 夜機到台北,住台北車站酒店,去到成10點,無嘢食,買咗尐小食咋。
DAY2酒店早餐後,10:30包車出發到宜蘭我用呢道JM介紹嘅阿棟車隊,唔係佢本人,偽另一個叫阿修的),當日星期六,有塞車,成兩個小時才到。-->龍潭湖,睇鴨仔+好大草地+湯碗滑梯,我兩個仔玩到唔想走。-->食雞,味道不過不失-->橘之鄉,玩DIY,唔錯,幾好玩。-->回礁溪溫泉酒店(心曠神怡溫泉酒店,在湯圍溝公園附近,行去5分鐘,好正,有私人溫泉池,我住家庭房,又大又企理,早餐又美味),夜晚在附近大排檔食嘢-->回酒店浸溫泉
DAY3酒店早餐,繼續包車-->蔥仔寮,好好玩,蔥油餅好味-->蜡筆DIY,我兩個仔覺得好好玩,買咗好多蜡筆。-->南方澳食海鮮,海鮮好靚,但煮法好一般,都係廣東人整得好食,浪費咗食材。-->伯朗咖啡城堡看日落,好靚,好RELAX。-->回酒店,附近買小食,然後都係浸溫泉。
DAY4早餐後,到附近行吓,食湯包,-->2:30左右乘自強號回台北車站。(本來打算早一點回台北,然後去十分,點知買唔到火車票,2:00嗰班都係最後4張票)-->5:30回到台北車站酒店-->台北101+吃飯+行街
DAY5早餐後,台北車站行街+吃午餐-->回程香港

遺憾-->無行過夜市+農場,因為我奶奶大人唔LIKE夜市。
5日集中宜蘭,台北行唔到,但宜蘭係一個空氣好好又好令人放鬆嘅地方。

男爵府

Wiling 發表於 17-2-24 06:32
請問DIY麵線值得去嗎?網上預約嗎?

我覺得值得呀,都幾好玩!我email俾佢地,同佢地講我係旅客,過唔到訂金,佢地好好人,都同我留左位,到場先俾錢。

首頁

尾頁

跳至