用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

產前產後 今日: 29|主題: 238010

分唔清胎動同子宮收縮

複式洋房

國民生產總值:329

2017勳章 BKXmas勳章

一直以為個肚硬一下(約5秒)就係BB 手或腳郁緊所以一直以為呢啲都係胎動,但係頭先爬文有人話個肚硬咗就係子宮收縮。
究竟係點樣分架..... 係咪每硬一次就等於收縮咗一下?

男爵府

國民生產總值:6119

BKXmas勳章

子宮收縮係會有小小唔舒服,感覺好似抽筋咁,成個子宮僵硬起晒,實晒咁,唔會五秒咁短.. 通常十幾廿秒啦。普通胎動就一下起兩下止,唔會持續咁硬住。

複式洋房

改造人 發表於 16-11-28 17:57
子宮收縮係會有小小唔舒服,感覺好似抽筋咁,成個子宮僵硬起晒,實晒咁,唔會五秒咁短.. 通常十幾廿秒啦。 ...
咁係咪要成個肚硬先係收縮吖 ? 因為通常一係左硬一係右硬一係中間硬,好少話成個肚全部硬,咁算係收縮定胎動吖?

男爵府

BKXmas勳章

真係要你自己感覺我自己就係成個子宮硬晒。總之係持續嘅、好似抽筋咁僵硬十幾廿秒嘅.. 其實係好似生得嘅時候宮縮陣痛嘅預演,只不過唔痛。
應該越後期接近生產會越明顯

珍珠宮

國民生產總值:33734

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆:分唔清胎動同子宮收縮

我都分唔到急屎,宮縮定胎動。
我唯有一路當自己急屎。我估,如果真係作動,應該會見紅或者穿水或者痛到阿媽唔認得既。我38週幾。
上次同醫生講我唔識分,仲比佢笑。問我點會分唔到呀,都唔同地方

別墅

國民生產總值:685

BKXmas勳章

我36w5,最近bb開始大,我都分唔清係宮縮定胎動,肚上半部硬晒,又同時feel到佢郁緊,咁係胎動定宮縮呢?都成30秒
都唔知點計宮縮次數好,我宜家都係望到時穿水或者見紅,如果唔係,我可能會傻下傻下一直訓係屋企痛

男爵府

BKXmas勳章

Ylk_1314 發表於 16-11-28 20:08
我36w5,最近bb開始大,我都分唔清係宮縮定胎動,肚上半部硬晒,又同時feel到佢郁緊,咁係胎動定宮縮呢?都 ...

唔洗擔心,到真正生得嘅宮縮開始你係一定會分到我上胎都無穿水無見紅,就咁由宮縮開始,縮縮下就痛到阿媽都唔認得架喇

複式洋房

因為知道宮縮多唔好,同埋到尾段又要計住宮縮次數,但係到而家都唔識分咩係宮縮同胎動所以有啲顧慮啫
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎