用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 129|主題: 49036

懷孕期間其實可以食蟹嗎?

複式洋房

國民生產總值:187

想問問大家有食蟹嗎?尋晚食左少少蟹,今朝起身發現塊面同條頸生哂紅色粒粒,仲好痕,但係個身同手腳完全無事,所以唔知關唔關食蟹事,未有BB前本身對海鮮係無敏感。啱啱睇完醫生,醫生話喺佢地角度食蟹都唔會有影響,佢開左啲藥同藥膏俾我,藥膏有少少類固醇成份,但醫生話唔會影響BB,佢話應該一兩日就會好返,如果覺得好返咁上下就可以停用,只需要用另一隻潤膚藥膏就得。尋晚第一次用椰子油當落妝用,唔知又會唔會關事。

洋房

國民生產總值:37

happyli410 發表於 16-11-28 17:55
想問問大家有食蟹嗎?尋晚食左少少蟹,今朝起身發現塊面同條頸生哂紅色粒粒,仲好痕,但係個身同手腳完全無 ...

我原本都冇敏感ga, 上星期食左一啖蟹,即刻0侯0龍痕,仲咳左成晚,之後都唔敢食la

大宅

國民生產總值:3593

想問問大家有食蟹嗎?尋晚食左少少蟹,今朝起身發現塊面同條頸生哂紅色粒粒,仲好痕,但係個身同手腳完全無 ...

得塊面同頸有,身同手腳無,似係椰子油多啲喎,搽正喺面到嘛。

子爵府

國民生產總值:12630

No crab, 好毒

伯爵府

國民生產總值:17058

我嗰時有食蟹,唔覺有問題。我信嘅係只要唔係未煮熟唔係有毒(西醫眼中嘅毒)、酒精等,就可以適量食。

椰子油絕對有可能致敏。千祈唔好信錯人講天然有機嘢就安全。孕婦係有機會比平時易皮膚敏感,所以如果孕期要用新產品,最好自己先測試(通常試內手臂位,最少睇一日,唔好一嚟試面)。如果唔係有忌用成分(如retinol),最好用返平時嘅護膚品唔好隨便轉。洗面落妝品唔會停留喺皮膚,一般都安全。

侯爵府

國民生產總值:24061

我就冇食,好似蟹其實都幾涼架~

複式洋房

國民生產總值:455

我係7個月後有食蟹,都無特別問題,但一定係煮熟的同埋唔掂生蟹/大閘蟹(因為自身唔喜歡食大閘蟹)。
其實中醫同埋西醫的角度對於懷孕期飲食都個別不同見解,但我都係深信生冷食物、煙酒、加工食品同埋高糖份的食品少食/唔好食。

棷子油我都有用,(未有BB都用緊)如果本身對椰油無敏感其實真係好好用,食又得搽身又得,不過真的要做左skin test 先好決定用唔用,免得受敏感而看醫生之苦

子爵府

國民生產總值:11992

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我就冇食,你既反應係敏感,之後忍下口喇

大宅

國民生產總值:1049

回覆樓主:

最好冇食

複式洋房

Nbs 發表於 16-11-28 18:21
得塊面同頸有,身同手腳無,似係椰子油多啲喎,搽正喺面到嘛。

我諗諗下都覺得最大嫌疑係椰子油

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 16-11-28 19:01
我嗰時有食蟹,唔覺有問題。我信嘅係只要唔係未煮熟唔係有毒(西醫眼中嘅毒)、酒精等,就可以適量食。

...

唉,我見有個朋友都係用椰子油,佢都係懷孕中,而且一直都聽人講椰子油好天然,無諗過會有可能致敏。而家最怕食藥會影響BB咋,以後都係要試過係咪會敏感先用新野喇,真係怕左

複式洋房

ctwkitty38 發表於 16-11-28 20:02
我係7個月後有食蟹,都無特別問題,但一定係煮熟的同埋唔掂生蟹/大閘蟹(因為自身唔喜歡食大閘蟹)。
其實 ...

我今日問返朋友佢話椰子油會塞毛孔,要溝野先用得,唔知係咪可能因為真係呢個原因搞到生野

翡翠宮

國民生產總值:91926

食蟹要新鮮同煮熟先得架,唔好話孕婦,以前食過唔新鮮嘅蟹都過敏到要去醫院

伯爵府

國民生產總值:17058

happyli410 發表於 16-11-28 22:25
唉,我見有個朋友都係用椰子油,佢都係懷孕中,而且一直都聽人講椰子油好天然,無諗過會有可能致敏。而家 ...
所謂天然嘢絕對唔代表唔會致敏或無害,亦唔一定人人啱用。

論油份塞毛孔程度,由0-5排,0度完全唔塞,5度最塞,椰子油係4度,所以最好試過先大範圍/喺面用。

大宅

國民生產總值:1203

蟹 我忍到口冇食

複式洋房

國民生產總值:455

happyli410 發表於 16-11-28 22:28
我今日問返朋友佢話椰子油會塞毛孔,要溝野先用得,唔知係咪可能因為真係呢個原因搞到生野
...

我用來落妝唔洗溝其他物料,
但一定要用暖水加乾淨的暖毛巾覆上搽左椰子油的臉上(毛孔擴張),敷完再用毛巾洗暖水擰乾再抹走
可能你真係對椰子油敏感ar ,但你係咪用初榨冷壓椰子油?

子爵府

國民生產總值:10550

我無食

大宅

國民生產總值:1114

回覆 happyli410 的帖子

初期(6week左右)食過2隻醬油蟹,果陣仲未知有左(而家諗返起都驚驚地)。之後有食過蟹肉炒飯or意粉,成隻蟹果d就冇食過。

水晶宮

國民生產總值:61690

我自己就keep住唔食,小心D好。

複式洋房

國民生產總值:164

軟殼蟹手卷有食,但其他煮法,全部唔敢食
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎