用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 521|主題: 933851

見過好後生已吃血壓藥而冇乜副作用,到老死都冇中風未?

侯爵府

國民生產總值:20194

BKXmas勳章

即例如由30起已吃降壓藥,期間都冇乜副作用,到年紀老byebye時都冇中風㗎!我呀爸30起已吃血壓丸,一路都好健康,但去到75便小中風,76再來次大中風,現只有半身可郁動自如,但人也很精靈,家人常話吃藥都中風,吃來做乜!但我在想,如果不吃,可能不出四十已中!不知自己說法對不對。

複式洋房

國民生產總值:336

BKXmas勳章

sabun 發表於 16-11-28 18:11
即例如由30起已吃降壓藥,期間都冇乜副作用,到年紀老byebye時都冇中風㗎!我呀爸30起已吃血壓丸,一路都好 ...

你說的很對,吃(emoji)只能減低病變機會,並非完全防止併發症發生

侯爵府

BKXmas勳章

喺囉,我姐夫成日話吃了都會中,所以他不會吃,但他已50,血壓高到190/110,嚇死我!都堅持不吃
我呢幾日感冒都曾去到140/90,已嚇到半死,心惗要去看醫生是否要吃藥,我平日是118/80到㗎,好擔心!

侯爵府

BKXmas勳章

出錯公仔,sorry!

伯爵府

國民生產總值:15802

BKXmas勳章

回覆樓主:

血壓高可引起唔同問題
腎受損會, 可能要洗腎
中風
心血管病, 血管硬化(爆動脈)
心臟肥大致衰竭等等

食藥控制到減少高血壓機會, 自然病變減少啲

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:13

水晶宮

國民生產總值:63163

BKXmas勳章

回覆樓主:

認同你最後個觀點

瑪瑙宮

國民生產總值:140278

BKXmas勳章

即例如由30起已吃降壓藥,期間都冇乜副作用,到年紀老byebye時都冇中風㗎!我呀爸30起已吃血壓丸,一路都好 ...

中風...人人都有机會的。
高血壓, 中風原因其中之一嘛。
降壓藥, 只是降低風險。低風險, 不表示不會中風。

高血壓, 用葯方面, 除了西藥, 中藥也可以。 沒有絕對。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

侯爵府

國民生產總值:21554

好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

中風好多原因,年紀大咗,血管老化亦係其中之一的原因

侯爵府

國民生產總值:21169

BK Milk勳章 BKXmas勳章

sabun 發表於 16-11-28 18:42
喺囉,我姐夫成日話吃了都會中,所以他不會吃,但他已50,血壓高到190/110,嚇死我!都堅持不吃
我 ...

哇,你姐夫血壓咁高都唔理,好得人驚

寶石宮

國民生產總值:437660

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2017媽媽節

sabun 發表於 16-11-28 18:42
我 ...

我老爸去到成200都堅持唔食降壓藥,最後年紀老邁,夢中離去,動脈硬化

wbrenda    發表於 16-11-28 22:09

大宅

國民生產總值:3623

BKXmas勳章

回覆樓主:

今天看中醫順便量
156/92
中醫話葯方會調理
注意少鹽
要下決心多做運動

侯爵府

國民生產總值:23182

BKXmas勳章

回覆樓主:

touchwood我爸80都未中風,大約50歲食血壓藥

子爵府

國民生產總值:12293

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 BKXmas勳章

pomanlife 發表於 16-11-28 21:32
我老爸去到成200都堅持唔食降壓藥,最後年紀老邁,夢中離去,動脈硬化
...
說實話,年紀老邁,夢中離去,無苦無病無痛!都係一種福份啊!

寶石宮

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2017媽媽節

Phyonafung 發表於 16-11-28 21:37
說實話,年紀老邁,夢中離去,無苦無病無痛!都係一種福份啊!

都係,平時佢又煙又酒,亦冇戒口到咁既年紀已經算係好好喇

大宅

國民生產總值:2475

BKXmas勳章

但有報導曾說如果發現血壓高但不吃藥血壓又控制不好,咁頂籠食多19年便,所以樓主爸爸要是不吃藥,可能根本捱唔過七十歲
抱抱BB

男爵府

國民生產總值:9482

開心吸收勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

醫生話,若你有咁嘅需要,食藥比唔食藥好
就算有副作用,影響總比原來的問題帶來的低

wbrenda    發表於 16-11-28 22:10

子爵府

國民生產總值:13540

BKXmas勳章

回覆樓主:

我99四十幾歲開始食血壓藥,touchwood今年84歲都無中風。

男爵府

國民生產總值:9399

BKXmas勳章

pomanlife 發表於 16-11-28 21:32
...

節哀,我聽長輩講家中老人睡夢中離去,後人係有福的

伯爵府

國民生產總值:17623

BKXmas勳章

其實邊到有得咁計,老人家中風可以有好多原因。況且唔食降血壓藥,可能五、六十歲時已經係高危期,又點知會否可能會更早出現中風。只能多點注意身體及飲食。重點是佢中風原因不是因為長期食血壓藥,咁食了又有乜問題呢?

正如有人食煙也可以一樣活到八十歲,但有人五十歲戒煙後就有癌症。邊到有得咁計。

寶石宮

Jessiest 發表於 16-11-28 23:40
節哀,我聽長輩講家中老人睡夢中離去,後人係有福的

有心,但願如此
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎