用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

產前產後 今日: 21|主題: 236435

T21報告顯示X染色體少了一條,是否已判死刑?

複式洋房

國民生產總值:274

今日收到診所通知呢個結果,好擔心,話等到16週再抽羊水,醫生話唔多樂觀!會不會有人有過呢D情況?

別墅

國民生產總值:503

回覆樓主:

常見於女性,如有原發性閉經、性發育不良,伴身材矮小、肘外翻、盾狀胸和智力稍有低下,陰毛、腋毛少或缺如,後髮際低,不育等,應考慮是否有X染色體異常。常見的X染色體異常有特納氏症候群和環形X染色體。特納氏症候群患者比正常女性少一條X染色體,其染色體核型為:45,XO。環形X染色體患者由於某種原因使X染色體兩端同時出現斷裂,並在斷裂部位重接形成,環形染色體越小臨床症状越重。早期發現這些異常並給予適當的治療可使第二性徵得到一定程度改善,也可能獲得生育能力。

別墅

國民生產總值:503

回覆樓主:

好難比意見,始終係染色體問題,唔係少隻手指咁簡單。

男爵府

國民生產總值:6926

你小朋友係男定女呀

我之前都分享過我個仔有染色體問題,佢有XXY。即係佢多左條X,亦都有X0係細胞入面

我個仔佢個心本身血管結構有異常,但唔無生命危險。我都係照結構見到個心有問題,先抽羊水做晶片測試

當時遺傳科醫生有講我個仔將來會不育,或者睪丸同JJ有問題,所以一直有醫院跟進。但佢個樣同性器官都係一個男仔

唔好諗甘多,抽左羊水做晶片測試就會更加清楚。我當時都以為判左死刑,但最後我有留低bb,雖然佢唔完美

我而家陀緊細妹21w,心臟亦都有異常。我等緊星期三抽羊水。

我祝福你,祝福你同小朋友一切順利

複式洋房

我個個係BB女,依家只可以乾等到16 week,睇下抽羊水的結果,擔心到死!咁其實T21對性染性體準確性有幾高呢?因為見到對T13,18,21有99%以上,呢個無提到!

複式洋房

我都祝福你一家平安,身體健康!

男爵府

beck7esther 發表於 16-11-29 06:39
我個個係BB女,依家只可以乾等到16 week,睇下抽羊水的結果,擔心到死!咁其實T21對性染性體準確性有幾高呢 ...

我個陣T21無驗到性染色體,所以直到做結構先知再抽羊水

比d力量小朋友,佢都知道的。我個陣初時個心條血管講到情況好差,但隨住日子一日一日甘好,小生命有時好神奇

複式洋房

Fionhohoho , 多謝你, 希望樣樣都順順利利啦!

男爵府

國民生產總值:6134

驗清楚先,同埋問多D醫生既意見,祝福樓主同BB

大宅

國民生產總值:1827

其實有時醫生講的都只係你目前的情況,到最後咪無事,我夠比不育醫生話無仔生啦,夠話我卵泡少,唔會有到,點知天父咪比個bb我,仲現在陀到5個半月啦,醫生講的,我不會過份信,相信bb唔會有事,媽媽心態緊要,bb感受到,同bb講,知你無事的,努力生存,媽咪等你出世

男爵府

KKEDU 發表於 16-11-29 14:11
其實有時醫生講的都只係你目前的情況,到最後咪無事,我夠比不育醫生話無仔生啦,夠話我卵泡少,唔會有到, ...

係呀,我呢胎照結構前諗,唔會甘唔好彩又有問題掛。點知妹妹個心都係有問題,多左條靜脈

但我同妹妹講,只要佢努力生存,我一樣唔會放棄,就如我當初無放棄哥哥

複式洋房

國民生產總值:229

我個B都係咁, 依個情況係:透納氏症
但我B除左透納氏症之外都仲有其他問題,所以落左,
透納氏症引申到既問題都有唔少,
睇下你接唔接受到唔完美既BB同埋
係小朋友既角度諗下佢會唔會因為咁樣既唔完美令佢以後條路好難行,
依加依個世界,肥D矮D都已經俾人奇視

大宅

國民生產總值:1827

其實看你想要咩,對於我,我無做t21,連醫院的唐氏期都唔要,因為無論bb如何,都唔會落佢,所以看你係咩類型媽咪,咪要咩檢查.我比人話過好多次痴線,但最緊要係自己知自己想點。(我係不育,係無可能中上帝就咁比左呢個bb我,所以我們唔會放棄,so far 阿仔結構pass晒,現在等佢足月出世

複式洋房

多謝各位的安撫,仔女對我黎講真係無咩所謂,只係政府唐氏test唔合格,所以先去私家照T21,點知過左一關,又有另一關問題,昨晚真係情緒大崩潰,喊左成晩,冷靜過後,繼續抱樂天的心態,同自己唔好咁易放棄,同BB一齊加油,希望BB健健康康!

男爵府

國民生產總值:6134

Fionhohoho 發表於 16-11-29 15:20
係呀,我呢胎照結構前諗,唔會甘唔好彩又有問題掛。點知妹妹個心都係有問題,多左條靜脈

但我同妹妹講, ...

媽媽好堅強,加油,祝福你地一家平安健康

複式洋房

國民生產總值:354

Fionhohoho 發表於 16-11-29 15:20

但我同妹妹講, ...

請問哥哥心臟結構有什麼異常?

男爵府

cheche07 發表於 16-11-29 22:32
請問哥哥心臟結構有什麼異常?

佢左心室大動脈向右移左,即係好似人行路,佢條路彎左長左。但好彩唔係環狀包住氣管

男爵府

國民生產總值:6697

beck7esther 發表於 16-11-29 06:39
我個個係BB女,依家只可以乾等到16 week,睇下抽羊水的結果,擔心到死!咁其實T21對性染性體準確性有幾高呢 ...

我睇過有關T21資料,21係99%準,13/18係~95%-90%
而性染色體就相對無咁準,特別係對bb女~相反bb仔又會準啲~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎