自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我不懂建築工程,自己靠估起地鐵首先掘爛塊地,D大機器落地底, 不斷把泥頭運走.

到挖好隧道及車站大堂就運D路軌, 冷氣機及裝修物料到地底.

到開始試車試信號時,大型機器基本已經運晒落地底.可以重鋪路面,讓路面恢復原有的行車線通車.

黃埔站由半年前試車到上月通車,但紅磡道,德豐街一帶的路面仍然未回復舊觀,感覺重鋪路面的工程進度嚴重落後,有知情人士來說說嗎

侯爵府

回覆樓主:

補圖

琥珀宮

引用:我不懂建築工程,自己靠估起地鐵首先掘爛塊

原帖由 bks2014 於 16-11-28 發表
我不懂建築工程,自己靠估起地鐵首先掘爛塊地,運D大機器落地底, 不斷把泥頭運走.到挖好隧道及車站大堂就運D ...
『大型機器基本已經運晒落地底.可以重鋪路』

我不是知情人士,我「估」以上工序並不趕急及不影響通車時間表,地鐵將所有工程資源都用於趕及黃埔缐(之前)及南港島缐(以後)通車,呢d非緊急工程只有慢慢排隊等做。

珍珠宮

回覆樓主:

我諗應該係起好哂,試好哂,再改返啱馬路底嘅水管電綫之類,最後先再舖返路面。

wcpcelia    發表於 16-12-18 09:58

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

bks2014 發表於 16-12-17 13:49
補圖

我都好怕呢個十字路口,我寧願行天橋,都唔行呢個位。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

黃埔通車已接近2個月,掘起既路面很多仍然未鋪好,搞到附近路面陣陣渠臭味。

男爵府

回覆樓主:

好似係做緊渠務工程,同地鐵工程同時進行,只不過係地鐵先完工,渠務工程仍未完工

侯爵府

baby2kingdom 發表於 16-12-17 21:55
好似係做緊渠務工程,同地鐵工程同時進行,只不過係地鐵先完工,渠務工程仍未完工
...

地鐵没有提早完工,反而是由原定2015年中通車延遲到2016年10月。渠務工程的進道居然更慢

大宅

引用:黃埔通車已接近2個月,掘起既路面很多仍然

原帖由 海妮 於 16-12-17 發表
黃埔通車已接近2個月,掘起既路面很多仍然未鋪好,搞到附近路面陣陣渠臭味。
...
仲好多老鼠tim~

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

sobecky81 發表於 16-12-18 15:15
仲好多老鼠tim~

係呀,管理員講有住戶投訴有老鼠,我相信係同地鐵同渠務工程有關,好彩我屋企重未失守。

侯爵府

海妮 發表於 16-12-19 19:57
係呀,管理員講有住戶投訴有老鼠,我相信係同地鐵同渠務工程有關,好彩我屋企重未失守。
...

有老鼠好正常,黃埔新村及黃埔花園有好多食肆

男爵府

究竟何時先可以攪得返點路面呢?

首頁

尾頁

跳至