自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ahpoo 發表於 16-11-28 19:35
其實係咪唔聞得架!

唔好咁緊張啦! 如果有害, 禁左啦!

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

我由陀到生都仲日日噴香水喎; 反而係囝囝出咗世後就冇噴

大宅

vivibabyvivi 發表於 16-11-28 22:02
照你咁講,賣香水嗰啲全部唔洗避孕啦

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 ahpoo 的帖子

乜香水可以避孕架咩?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

未聽過

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我日日都有噴哦。
照咁講,連街都唔出得啦!街上好多人噴香水架!
宜家D商場,名店,酒店都有香水味。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

歌星吳雨霏小產,她說找不出原因,心裡有一千個問號。自古宮廷內鬥劇,都有妃嬪不育,即使有孕亦小產收場,原來在西醫和中醫角度,都有懷疑香水是元兇之一,呼籲女性打算懷孕或懷孕中,最好避免用香水。

台灣彰化市博元婦產科院長蔡鋒博最近撰文,提醒女士們「要懷孕先戒搽香水」,其中一名37歲OL,2次試管嬰兒及3次人工授精都失敗,當停用香水後,第三次做試管嬰兒即成功。

蔡鋒博引述英國愛丁堡大學2008年的研究指:

未出生的胎兒在懷孕期間暴露於香水,可能導致成年時不育,而這種風險對男嬰尤其明顯。
他提醒,香水中要注意的成分如下:

Benzaldehyde(甲醛):可損腎臟,刺激眼睛和皮膚
Benzyl Acetate (乙酸芐酯):可致呼吸困難,與胰腺癌有關
各種形式的酒精 :可致噁心、嘔吐、血壓問題,在極端情況下,甚至死亡
Camphor (樟腦):可引起頭暈,精神錯亂及抽搐
Pinene:可能會損壞本人或嬰兒免疫系統
麝香:不明
類似女性荷爾蒙的物質:會導致內分泌紊亂,影響排卵而導致不容易懷孕
蔡鋒博強調,只是部分的香水含有以上的成分,籲準備懷孕或懷孕中的婦女,要謹慎選擇,甚至停用香水。

事實上,在《後宮甄環傳》劇集中,甄嬛和華妃都分別因為聞麝香而流產及不孕。

註冊中醫師石敏棋表示,麝香屬芳香辛溫的名貴中藥,芳香味重有辛散走竄、通經絡功效,但凡孕婦都不可進食或外用活血、通經絡之物:

令胎兒跎得不穩,同流產可能有關,但(麝香)會引致不孕,係一個問號。
麝香是否促成小產的原因?石敏棋又認為未必有關,反而香水本身屬化學物加工製成,化學成分均會影響身體及胎兒,故建議懷孕期間盡量避免經直接接觸而攝取化學物,包括止汗劇、護膚品、化妝品、指甲油,同時亦避免電染髮或進食有味精等加工食品。

註冊中醫師宋直昇則認為,麝香性質較涼,具極強通微絲血管及血管之效,計劃懷孕的婦女或孕婦攝取麝香後,或令受精卵子難著床,甚至致小產;而樟腦亦會擴張血管,收通透血管之效。

就算不是直接攝取,即使不同部位,噴上皮膚都會吸收,經血管走到子宮。
他提醒,計劃懷孕的婦女或孕婦盡量避免噴香水,或向中醫師先了解使用的香水當中有否中藥等成份。

浸會大學生物系教授黃港住認為,香水致不育的說法「並不可靠」,甲醛、樟腦、麝香等是常見的化學品,暫時沒有足夠的科學研究及證據證明,有關物質會影響人的生殖器官發展,令功能受影響,導致不育。

私人執業的生殖學科專科醫生陳世樂稱,香水當中所含的化學物質是否對人體有害、所需的份量、暴露時間、是否對所有年紀的人均受影響等問題,目前未有足夠的科學數據支持。

陳世樂指,港人不育問題主要與遲懷孕有關,而女性排卵問題及男性精子質量亦與不育有關。他又說,夫婦若在6個月內努力嘗試,達8成會成功懷孕,建議努力嘗試6個月至1年仍不成功的夫婦,要盡早求醫,

現時好多問題醫學上可以幫手,但唯一追唔到的是年紀。

珍珠宮

ahpoo 發表於 16-11-28 19:35
其實係咪唔聞得架!

下。。真係第一次聽

翡翠宮

麝香... 你知唔知真麝香幾貴呀

而家大部分香水都只係有麝香味, 就算有都只係得超超超少量, 唔會對成孕有影響囉. 如果真係有咁大影響, 我諗想生仔嘅人都唔出得街, 隨時條街係你旁邊行過嘅都可能搽咗香水

首頁

尾頁

跳至