用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1420|主題: 870000

做唔做怪獸好呢?  

男爵府

國民生產總值:5969

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我好有衝動想做怪獸家長見個女個中文科老師。
事緣是咁的,中文科默書,多一筆小一筆就唔見好多分,錯一個字唔知扣幾多分,結果剛剛及格,都係我個女問題。就算錯一個扣10分都係冇say。
個食字,我讀小學時教一點唔係一橫,小一時已受教,所以佢寫係一橫,中文書都係,連食字部首都係橫唔係點。
為咗呢一橫/點,佢就錯咗好幾個字。
分,我預佢扣,但係究竟個細路應該跟邊個?好難觸摸呀!
甚至連唔知錯乜嘅字,都話佢錯。我睇過,估係個點畫歪咗?定係少個鈎?真係唔知。
而呢位老師,係有家長講過唔想同佢溝通(同我今次問題性質唔同)。原因呢⋯⋯就不得而知啦。

大宅

國民生產總值:2936

回覆樓主:

我係教我仔跟返老師寫法,
有啲字有唔同寫法,
跟返教果科既老師寫法,
同埋錯左既字,
老師有冇寫返個岩既字係度架?
冇既就直接問返老師錯咩,
冇話怪唔怪獸既,
有唔知就問清楚老師。。。

水晶宮

國民生產總值:50802

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

每個老師寫法都有出入,我女K3我會叫佢跟老師寫,我知道年代唔同寫法唔同,所以我唔教我女寫字

大宅

國民生產總值:2179

回覆樓主:

我叫小朋友跟老師寫法
依家既中文字同我地個時唔同
我唔敢教

水晶宮

國民生產總值:61526

玩具勳章 BK Milk勳章

popomeow 發表於 16-11-28 20:15
我好有衝動想做怪獸家長見個女個中文科老師。
事緣是咁的,中文科默書,多一筆小一筆就唔見好多分,錯一個 ...

叫小朋友跟老師寫法

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:13

珊瑚宮

國民生產總值:100346

回覆樓主:

跟老師就得啦,最緊要正字,學識就得,扣分數當交學費。小學階段係執得好正,咁打好個底都係一件好事。上到中學,龍飛鳳舞都未必睇到,因為d工作紙,水蛇春咁長又多

男爵府

個女跟小一老師寫法,即係跟書,中文書全校小一至小六用同一出版社,理應教咗咁多年同一本書唔會唔統一。
佢同呀同學仔講:以前老師教係教寫一點,依家書係用橫代替,所以兩個都啱,其中一個字佢由番話啱,其餘兩個就錯,一個部首食字但個女錯加多咗一筆(係真係錯),另一個就係食字,要改正,話錯咗我講個橫/點。
係咪好亂呢?係真係好亂咖。

水晶宮

國民生產總值:52700

2016夢想成真 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 2015xmas

冇計,都係要跟老師寫...

男爵府

國民生產總值:9866

回覆樓主:

忍定不忍,不忍轉學校

珍珠宮

國民生產總值:35751

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

上了小學,好多中文字已經不同以前
我仔剛小一時,開頭不停改正,不停被老師紅圈
事後,我自己都學識左好多字,多左睇下仔仔嘅中文書,對下d詞語正確係點寫

男爵府

KAHOI 發表於 16-11-28 20:44
冇計,都係要跟老師寫...

咁一年跟一次?下年另一個老師教又唔同咁點扇好

男爵府

brother4 發表於 16-11-28 20:45
忍定不忍,不忍轉學校

哦。即係唔好出聲要忍啦。

侯爵府

國民生產總值:23449

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我自己寫字筆劃同而家學校教既係完全2回事,所以我唔會教我仔寫字同埋佢一問我字我就有壓力

子爵府

國民生產總值:12737

popomeow 發表於 16-11-28 20:49
咁一年跟一次?下年另一個老師教又唔同咁點扇好

唔係掛。有 standard㗎係嘛
有冇書或者網站跟吓?

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 16-11-28 20:46
上了小學,好多中文字已經不同以前
我仔剛小一時,開頭不停改正,不停被老師紅圈
事後,我自己都學識左好多 ...

佢用以前教我個年代個套字體,啩⋯⋯

男爵府

卡卡公主^^ 發表於 16-11-28 20:51
我自己寫字筆劃同而家學校教既係完全2回事,所以我唔會教我仔寫字同埋佢一問我字我就有壓力:swea ...

我會查佢本書跟佢本教科書寫法,因為教新課文要抄寫詞語,唔跟書啲筆劃係錯字,要改正。
詞語簿未返,我都想睇下佢抄個時係點定橫。

大宅

國民生產總值:4697

回覆樓主:

我之前已經頭痕呢個問題,你同老師講都無用,係教育局話要用呢款字

男爵府

sangria 發表於 16-11-28 20:51
唔係掛。有 standard㗎係嘛
有冇書或者網站跟吓?

根據教育局指引,橫係正字,點係異體字,共通,但默書要佢改點,分已扣(睇到都腎上腺上升但孩子是無辜的。。。),而其中一個字本來扣咗分就改咗唔扣,亂到呀媽我都唔認得。

男爵府

booooooger 發表於 16-11-28 21:02
我之前已經頭痕呢個問題,你同老師講都無用,係教育局話要用呢款字

我真係投降

侯爵府

國民生產總值:22945

popomeow 發表於 16-11-28 21:06
我真係投降

你dl 呢個 apps, 我都係同呢個對亞女啲中文字

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎