用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

軟硬電腦 今日: 5|主題: 21942

iMac好用嗎?

男爵府

國民生產總值:7920

BKXmas勳章

iMac 好用嗎?

王國熱話
個仔開始識上網睇咸濕野
呀女身型矮,但係隻腳好大
仔仔出年考DSE, 怎樣處理情緒問題?
夜間矯視鏡

侯爵府

國民生產總值:20752

BKXmas勳章

回覆樓主:

10年前用過mac,為咗試新嘢,就係操作唔同咁啫,無話特别比一般電腦做到多啲嘢。賣咗之後再無用過,總之我覺得無必要唔洗用咁貴嘅電腦。

男爵府

國民生產總值:9944

環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

好用呀。我地全家都係用apple既電腦。
自從幫我阿媽轉埋之後,佢冇以前咁多電腦問題添。
你今日backup左未?

男爵府

國民生產總值:7920

BKXmas勳章

眼訓 發表於 16-11-28 23:26
好用呀。我地全家都係用apple既電腦。
自從幫我阿媽轉埋之後,佢冇以前咁多電腦問題添。 ...
我想買俾呀仔用, 請問佢有Microsoft office嗎? 我驚佢做咗啲工課係學校開唔翻
另速度快及顺嗎?我在豐擇試機, 部機好慢

男爵府

國民生產總值:9944

環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

KKM 發表於 16-11-29 07:49
我想買俾呀仔用, 請問佢有Microsoft office嗎? 我驚佢做咗啲工課係學校開唔翻
另速度快及顺嗎?我在豐擇試機 ...
你係豐澤試imac好慢?我覺得蘋果d電腦好多年後都好順喎。當然舊機會慢d但唔會抽根。如果係俾小朋友做功課而自己唔熟電腦,就用返學校介紹既電腦算吧。有事起上來問人都易d。

你今日backup左未?

大宅

國民生產總值:2352

BKXmas勳章

回覆 KKM 的帖子

如果純粹用 Microsoft Office 就無問題, MacOS 都有 Microsoft Office...
但小朋友學校有可能要用啲 Windows OS 嘅軟件, 要考慮埋呢樣...

別墅

國民生產總值:562

BKXmas勳章

KKM 發表於 16-11-28 21:51
iMac 好用嗎?

之前一部用了八年,第六年壞過一次,但整體覺得好好。

大宅

國民生產總值:4444

BKXmas勳章

KKM 發表於 16-11-28 21:51
iMac 好用嗎?
你可以同一部機裝埋 Windows 10, 一機兩制, Windows 會行得更好,你可以考慮一下

大宅

國民生產總值:3410

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆 KKM 的帖子

其實視乎你仔仔學校用緊咩系統,如果學校行windows,你用iOS(雖然可以裝windows),但都要佢搞得掂

大宅

國民生產總值:3410

我自己本身用MacBook, 今年都買了部All in 1 desktop比個仔(佢4年級),因為系統唔同,費事佢亂。

複式洋房

國民生產總值:341

BKXmas勳章

用imac 行雙系統咪ok

男爵府

國民生產總值:5615

請問雙系統要自己裝嗎?

大宅

BKXmas勳章

藍星人民 發表於 17-1-5 15:13
請問雙系統要自己裝嗎?
係, 好容易, 官網有教.

https://support.apple.com/zh-hk/HT201468

男爵府

國民生產總值:5615

回覆 crshk 的帖子

thank you~ 研究下先.

大宅

BKXmas勳章

回覆 藍星人民 的帖子

Welcome. 如果安裝中途失敗,不用擔心,可以重新嚟過,不會影響 Mac OS 入面的資料。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎