用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

在職媽媽 今日: 30|主題: 27622

放產假apprasal不合格

複式洋房

國民生產總值:229

剛放完番工,我公司係10月apprasal,我9月放到11月先番,老闆話因為我放左70幾日病假無番工比我16分,滿分100

王國熱話

大宅

國民生產總值:2551

問勞工處算唔算懐孕歧視

大宅

國民生產總值:1392

對人工有無影響?
同上司講果70日唔係病假sick leave,係產假Maternity leave...2樣野唔同!
如果平時既表現咁低分,點解公司仲要留個咁無用既人係度做?
呢個分數一定無可能接受!!

別墅

國民生產總值:503

回覆樓主:

去平等機會委員會

水晶宮

國民生產總值:54866

咁低分,對你有冇影響啊?下年冇得加人工?

侯爵府

國民生產總值:24367

hashtag影視迷勳章 2015xmas

下, 你放緊0既係maternity leave, 唔係sick leave 喎...... 係2樣野黎架喎! 我諗我會同上司講番哩個問題
.........................................

複式洋房

回覆 lovestarry001 的帖子

我問左另一個放完產假既同事, 佢話佢以前問過, 因為sl同產假都係比5分4人工, 所以係一樣

複式洋房

回覆 dinosaurmum 的帖子

無bonus, 無人工加, 同可能要terminate, 同時間佢請左個新同事後日番工, 仲話做同我一樣既野

複式洋房

回覆 小小姐姐 的帖子

有影響, 佢都出左聲講我之前一直都80幾, 90分, 係我年頭比左紙話放年底放產假後就成日對我超差

洋房

國民生產總值:64

yiu3ma 發表於 16-11-29 15:06

我問左另一個放完產假既同事, 佢話佢以前問過, 因為sl同產假都係比5分4人工, ...

告佢拉!
一樣五份四糧又點 產假同病假兩回事
唔通我生完第二日就返工?勞工法例都講明十星期 唔到我地控制
比我實同佢嘈

複式洋房

回覆 timtimsuen51 的帖子

佢就係知道我唔會出聲所以哈我, 因為我其實都搵緊工, 搵到時就會告佢

洋房

國民生產總值:64

yiu3ma 發表於 16-11-29 17:30
回覆 timtimsuen51 的帖子

佢就係知道我唔會出聲所以哈我, 因為我其實都搵緊工, 搵到時就會告佢 ...

唔通我生仔又要問過佢approve咩
加油
我支持你唔好放過個佢

男爵府

國民生產總值:6226

回覆樓主:

仲有冇再上一級可以再傾?lee個理由好似唔合理,公司有冇先例?

男爵府

little_monkey 發表於 16-11-29 18:57
仲有冇再上一級可以再傾?lee個理由好似唔合理,公司有冇先例?

btw, 小心公司以appraisal 分數作為 underperformed 的supporting ... 盡量用 black and white 講清楚你工作performance 如何,如果有kpi 就keep 返低

別墅

國民生產總值:507

yiu3ma 發表於 16-11-29 15:06

我問左另一個放完產假既同事, 佢話佢以前問過, 因為sl同產假都係比5分4人工, ...

一樣係五份四,但產假同病假係兩樣野喎!建議你打去平機會問下,唔好怕反面。咁harsh都唔慌做得開心。

男爵府

國民生產總值:6353

畀面勳章 貓狗褓姆 2016夢想成真

咁樣對你好唔公平....

佢既然用得哩個籍口,你打去平等機會問下

複式洋房

回覆 little_monkey 的帖子

我上一級就係佢
我有scan哂d apprasal 去自己private email
以前係次次都80幾分

複式洋房

今早又無端罵我話點解比同事辭工唔留佢, 我話我問過, 但人地連機票都買埋一定唔會留, 佢話呢d唔係理由

男爵府

yiu3ma 發表於 16-11-30 11:50
回覆 little_monkey 的帖子

我上一級就係佢

再上一級呢?
除了前幾年,今年的performance 證明更重要,例如 customer appreciation, kpi達標 。
不過講真,你搵定後路穩陣 。
做定black and white 只可保障你不是表現問題

男爵府

yiu3ma 發表於 16-11-30 11:51
今早又無端罵我話點解比同事辭工唔留佢, 我話我問過, 但人地連機票都買埋一定唔會留, 佢話呢d唔係理由 ...

你俾返個波佢,black and white, 例如該同事要求公司xxx, 問佢公司如何留此員工呢 。起碼證明你做過“留”lee 個動作,但留唔留到係另一件事 。
感覺上,你而家做咩都係錯,(唔一定係你問題)所以你要set 好你目標,想留喺間公司定係“安全地”走?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎