用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 0|主題: 26394

識煮食嘅媽咪幫幫手

複式洋房

國民生產總值:152

分别點用?
同埋BB8個月點開始食肉?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

王國熱話
木蝨、臭蟲、床蝨2
前置式(大眼雞)洗衣機推介
想訂傢私有冇邊間公司好介紹?
屋企有壁虎,有咩方法可以趕走佢!!

大宅

國民生產總值:1757

回覆樓主:

我都想知 我多數買完分3餐,掉埋落米煲 ,熟左再用攪拌機整碎

侯爵府

國民生產總值:24186

惠康d豬柳最淋,唔洗攪同刴,切細粒我bb好細個已經食到

回覆 Lightlai 的帖子

您好 Lightlai, 8個月BB每日建議進食1/2湯匙肉/旦/豆類,水展/豬柳/水展肉質比較林和鬆軟,用煲粥、煮粉麵都得,將1-2塊豬肉(3x3cm) 煲有味粥,水展/豬柳切成肉蓉/肉碎,配搭1-2湯匙瓜/菜蓉,再就仲要就住BB吞嚥能力增加份量呀,未食過既食物連續三日少份量咁試,睇返BB有冇敏感呀。

複式洋房

國民生產總值:152

唔該曬

Lightlai 發表於 16-11-29 19:39
唔該曬
想BB腸胃好,媽媽要同俾BB多飲水呀!

民房

國民生產總值:26

攪拌機整碎, 淋肉我覺得都幾林, 豬展太實肉了

複式洋房

國民生產總值:237

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-11-30 11:38
想BB腸胃好,媽媽要同俾BB多飲水呀!

我個仔(7個幾月)唔肯飲水, 會撥開水樽/水杯。試過溝好淡嘅橙汁, 佢開頭肯飲, 之後又係唔肯飲。同埋唔想佢淨係飲有味嘅嘢, 請問有咩方法可以令佢肯飲水呢?

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆 simsimyan 的帖子

您好 simsimyan,媽媽要俾時間BB建立飲水既習慣架,只要係唔油膩無調味嘅湯水都可以飲,用新鮮時令多元化既食材,唔加調味咁煲D天然湯水,煲梨水、竹蔗水、紅蘿蔔水、栗米水都好清甜,用唔同既味道吸引下BB多飲水,魚湯都得架。

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

未食過既食物,初嘗試記得要少量咁連續俾BB試3日。支持您呀!

複式洋房

國民生產總值:237

發表於 前天 17:56 |顯示全部帖子
Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-12-5 18:01

您好 simsimyan,媽媽要俾時間BB建立飲水既習慣架,只要係唔油膩無調味嘅湯水都可 ...

謝謝你的建議!

發表於 昨天 14:19 |顯示全部帖子
simsimyan 發表於 16-12-7 17:56
謝謝你的建議!
媽媽要不斷嘗試,加油
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎