用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

婆媳關係 今日: 11|主題: 25030

有無奶奶明知個孫就嚟出世都無諗住煲薑醋  

別墅

國民生產總值:909

BKXmas勳章

生第一個孫果時,一知有咗就已經話買薑,點解而家第2個孫,就嚟出世都唔諗住煲?

王國熱話
想問下各位媽媽覺得邊間火煱店好味呢?
稻香火鍋放題OK 嗎?
餃子迷
充滿回憶嘅餐廳分享

大宅

國民生產總值:1031

雞年勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我奶奶叫我媽媽幫佢煲埋。。

別墅

BKXmas勳章

Desiree_yi 發表於 16-11-28 22:41
我奶奶叫我媽媽幫佢煲埋。。

咁你媽有無幫佢? 比我,我彩佢都傻。

大宅

國民生產總值:1031

雞年勳章 BKXmas勳章

szesze1216 發表於 16-11-28 22:45
咁你媽有無幫佢? 比我,我彩佢都傻。

有呀,本身已經整好8斤,又走去買多4斤薑同勁多豬腳同蛋再黎過。我有問奶奶派卷好唔好,佢又話出面果d唔好食

大宅

國民生產總值:4178

BKXmas勳章

我99由知道我有咗已經封後門話咩都唔識
但係又同到姑9坐月煲嘢比佢食
又始至終都冇諗過搵佢
都唔知佢咁急住講做乜

大宅

國民生產總值:1116

BKXmas勳章

有呀,唔好話薑醋,平時滾啖湯都唔會,所以唔好對佢有任何期望

大宅

國民生產總值:1948

BKXmas勳章

完全冇表示會煲
連卷都冇派
我仔早産住左兩個月醫院
99解釋係薑醋係親戚朋友上黎睇B食
我個仔冇得俾人睇所以唔洗派

伯爵府

國民生產總值:17180

BKXmas勳章

99 無義務幫個仔同新抱煲薑醋,佢幫姑奶因為姑奶系佢個女,幫個女好正常,睇開D啦!

christmas6218    發表於 17-1-8 00:55
JFL    發表於 16-11-30 12:34
pomanlife    發表於 16-11-29 16:40
ecling    發表於 16-11-29 15:01

大宅

國民生產總值:1021

BKXmas勳章

szesze1216 發表於 16-11-28 22:33
生第一個孫果時,一知有咗就已經話買薑,點解而家第2個孫,就嚟出世都唔諗住煲?
...

我當時所有嘢都係靠自己,費事受人恩惠。

大宅

國民生產總值:1188

BKXmas勳章

我99係諗住拎返我上胎果啲薑醋派俾人⋯俾佢激死,之後即刻叫佢掉左佢!

伯爵府

國民生產總值:16062

BKXmas勳章

無架,99一句唔識煲就回應左囉!
當然99都有比錢買薑醋咁,但係就肯定無對自己個女咁好。

大宅

國民生產總值:4983

BKXmas勳章

我哥兩個仔出世我媽都冇煲,仲要我哥買埋券俾佢派!其實唔好咁激氣啦,對住D99,佢幫你係人情,唔幫係道理,千其唔好expect佢對你好過自己個女,咁嘅心態會開心好多。

別墅

BKXmas勳章

QY08040408 發表於 16-11-29 09:04
我哥兩個仔出世我媽都冇煲,仲要我哥買埋券俾佢派!其實唔好咁激氣啦,對住D99,佢幫你係人情,唔幫係道理 ...

已經無期望佢對我好, 上胎和今胎連小小寶品都無買比我。上胎都係我媽果邊自己煲派自己果邊的人。佢煲就派佢果邊的人。 我今胎自己亞媽有煲薑醋, 佢唔想煲咪唔好派比人囉。

水晶宮

國民生產總值:60504

BKXmas勳章

咁你咪唔好比佢囉.

事實上佢又確實唔係老馮要幫你煲.

大宅

國民生產總值:2116

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

因為煲過一次知道堅辛苦, 所以咪唔敢再煲第二次囉, 我估

不過第時有幸要派我都情願買現成, 我當年奶奶煲好攞到我屋企每晚番煲我都搞唔掂, 怕咗浸味

男爵府

國民生產總值:5943

BKXmas勳章

引用:Quote:QY08040408 發表於 16-11-29 09:04

原帖由 szesze1216 於 16-11-29 發表
已經無期望佢對我好, 上胎和今胎連小小寶品都無買比我。上胎都係我媽果邊自己煲派自己果邊的人。佢煲就派 ...
反正你都係食娘家煲嗰啲。

佢冇得派男家嘅事,叫你c6攪掂。

男爵府

國民生產總值:7535

FRISO飲奶勳章 雞年勳章 熱血勳章 2016畫展勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

佢唔㷛你又想食咪自己㷛,無所謂。我嗰個極品一早話唔洗佢幫我㷛,費時欠佢人情仲周圍亂咁噏,因知佢系賤嘴一名。我臨入院訂咗八珍十斤送到上門先入院,點知相隔七日出院返嚟佢食哂我,比返個吉樽我。所以你D閒事。

別墅

國民生產總值:693

BKXmas勳章

我99一早已為自己閂後面,講明唔識煲,講真我都唔食疆醋,所以絕對唔係煲比我食!係佢要派比親戚朋友。之後仲要話叫我阿媽煲,我好醒答佢我阿媽都唔識架喎,我二哥個仔出世都係家姐幫手(我家姐依家湊住2件都冇可能煲到)。
之後我見鴻福堂有疆醋卷做特價,叫老公同佢講聲,如果佢要派就買定,點知又話唔買,到時叫佢自己細妹幫我煲,仲叫我問我阿媽有冇個煲,佢可以唔洗買,我之前都答左佢我阿媽唔識煲,又點會有個疆醋煲呢?!

珍珠宮

國民生產總值:30848

2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

其實煲薑醋都好麻煩, 刮薑, 炒, 又要浸, 又要再煲, 又要買豬手, 出水, 煑稔, 煲雞蛋, 去殼, 大把功夫, 奶奶唔想煲都好正常
主 賜 平 安

別墅

國民生產總值:678

BKXmas勳章

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎