用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 6375|主題: 869560

學之園 定 ST. Cat K1

複式洋房

國民生產總值:334

讀邊間好?

公爵府

國民生產總值:25973

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

引用:讀邊間好?

原帖由 k2014 於 16-11-28 發表
讀邊間好?
St Cat

男爵府

國民生產總值:9828

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 2015xmas

St cat

複式洋房

回覆 伊芙蓮 的帖子

點解?有咩優勝?

複式洋房

係教得好吖, 定係只係出名D?

公爵府

國民生產總值:25973

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

引用:係教得好吖,+定係只係出名D?+

原帖由 k2014 於 16-11-28 發表
係教得好吖, 定係只係出名D?
歷史悠久
每年好多學生考到好學校

利申 我或我的小朋友冇讀過

朋友女兒st cat畢業考入DG

有朋友小朋友讀另一間
有段時間要每星期6回校上學校提供的面試班
但普遍同學考小學都一般

唔係怪獸    發表於 16-11-29 07:29

珍珠宮

國民生產總值:38615

St Catherine's

學校課程好有條理,冇乜雜費,考小學有優勢,上到小一會好輕鬆。

申利:我2位小朋友n年前讀SC

水晶宮

國民生產總值:67618

其實好睇唔同人嘅性格同家長理念!

我朋友女讀HL,好presentable,language 好好,但我未讀過所以唔清楚課程。

St Cat

唔好expect佢好似好多KG咁,老師、校工姨姨好親切,記得你小朋友之類,因為係大校多學生,我喜歡佢好似一間小學,小朋友可以好獨立自理,課程設計有系統,加上多機會讓小朋友建立自信,又唔會缺乏紀律。升小學出路比較寬,傳統、新派直資都可以選擇,只要夾啱性格⋯⋯

我女幾年前喺佢度畢業,建立左嘅自信、獨立自理做功課,而家都受用,我女係喜歡思考創作類型,多睇法亦願意守紀律,可以話當年揀啱學校俾佢。

水晶宮

wcandtt 發表於 16-11-29 07:22

學校課程好有條理,冇乜雜費,考小學有優勢,上到小一會好輕鬆。

原來我地小朋都係校友

大宅

國民生產總值:2392

wcandtt 發表於 16-11-29 07:22

全中,一間很好的學校,SC

男爵府

國民生產總值:8468

醒目開學勳章 2015xmas

回覆樓主:

首先要睇睇你小学想入哪些学校,其次留意一下入你心儀学校比率(留意是比率,因為st cat 大校多人相對每年有offer人数會好多,学之園细校,好似青衣校每年得兩至三班相對offer比較少,同埋吾同分校差别亦好大(St cat不太清楚),学之園一定係,雖然課程是一樣但因每校收生人教差距甚大,所以揀学生方面越少位時,学生本身質素越高,自然容易考到好学校,相對康城校地点不方便比較新又近堆田區,但班数又多,所以相對佢揀入学的学生未必咁優質自然考学校成绩無咁好。

而親身經歴2年前身邊人的例子是:
学之園青衣校升小成绩不错,一班只有 三至四人要到派位階段,到最後都叩到一缐地區小学或直私,但一缐直私名小st pual coed, dgs, St Paul boys..... 一班可能每班只有五個左右,而康城校就真的比較多等到派位階段

St cat 每年好多人畢業,但要到派位階段有好多,有好多offer揸手亦不少,好極端的,但入一缐比率係較多的,可能讀得st cat 目標並不是二三缐直私,反而可能寧叩老牌名津校

(以上只是親身見附近的親朋戚友,並不是全部,未必是事實的全部,只供參考)

珍珠宮

國民生產總值:32228

ac917 發表於 16-11-29 07:44
其實好睇唔同人嘅性格同家長理念!

我朋友女讀HL,好presentable,language 好好,但我未讀過所以唔清楚課 ...

其實st cat 係本身學校好、定家長出左好多力?
我見學之園而家追得好勁、同埋升小一透明度高、另一間個網站咩都冇得睇

珍珠宮

國民生產總值:31493

luckybaby2011 發表於 16-11-29 09:43
我見學之園而家追得好勁、同埋升小一透明度高、另一間個網 ...

我十年前是St. Cat 家長, 亦做过学之園pn 家長。

果個年代, St. Cat 家長好進取。老師唔係特别caring, 但好有系統教學生, 亦唔多功課。

Learning Habitat, pn 老師十分細心及清楚孩子脾性。學校透明度係比較高

總括來説, 兩間都是好學校。

公爵府

國民生產總值:29806

回覆 k2014 的帖子

ST CAT, 學之園谷到好OVER(我自己覺得)

wcpcelia    發表於 16-11-29 12:42

象牙宮

國民生產總值:239819

動物勳章 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2015xmas

SC
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

國民生產總值:2766

其實除左考小一成績,係咪應該睇正邊間學校岩小朋友多啲?

LH
細校,每間分校班數唔多,老師家長關係密切,唔同班嘅老師都認得小朋友,校長每朝早都喺門口同小朋友講早晨(叫埋名嗰隻),感覺親切。雙班主任制,每班一個net同普通話老師,語言發展得好快。校本課程,有好多material, 勤力嘅可以做好多嘢,唔勤力嘅亦可以咩都唔用,學校係提供左hardware 俾你,唔用無壓力。

Sc - 無讀過唔清楚

雖然升小一係好重要,但sc 無publish 小朋友升邊間小學嘅data, 大家聽到嘅都只係身邊嘅例子,其實好難作準。好似小女剛喺lh 畢業,佢嗰班同學仔堅係考得好,有dbs, dgjs, 聖心 等。但問落唔係班班都咁好成績,所以好難定論。

子爵府

國民生產總值:10382

St Cat, 老師好細心,常用稱讚和鼓勵方式令小朋友提高學習動機,教學有系统,升小学方面,st cat 学生叩門有優勢

水晶宮

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
luckybaby2011 發表於 16-11-29 09:43
我見學之園而家追得好勁、同埋升小一透明度高、另一間個網 ...

我覺得好睇家長理念,讀得呢堆比較出名的幼稚園,保守估計超過一半都係期望入一缐小學,如果計傳統小學,課程一定同幼稚園有一大差距,只要諗到呢點就唔敢貽慢,除非唔係呢種心態,否則一定知道點做⋯⋯

男爵府

國民生產總值:7693

畀面勳章

我投LH

雙班主任制全英語課程小朋友學語言學得好快,語言真係由細學容易好多,課程好貼心,其實我唔認為好谷,K2先寫字,每日兩樣功課,好多幼稚園都係咁啦。仲有學校透明度好高,有自制短片學習物料例如d公仔紙卡,字卡等比家長同小朋友玩同溫習,經常有上堂相片比家長睇了解小朋友學校做乜,定期有課堂進度派比家長等家長知道黎緊學校會教乜,感覺好用心辦學。

大宅

國民生產總值:3306

回覆樓主:

我小朋友LH,K1,每日一功課,五分鐘內做完,佢讀得好開心,暫時唔覺得谷,K2唔知,不過知有啟迪班星期六要返(面試班), 我覺得呢方面好好,唔使再出去補,老師都好有愛心。有位家長大仔以前讀SC(現已小二),细仔讀LH(即我女同學仔),佢都考到SC, 最後揀左LH, 佢都話各有各好 ,最後揀間近嘅。

都識人讀SC,他們都讀得好開心, 都覺得學校好好,其實各有各好,所以真係睇你自己。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎